EΛΕΓΕ ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος σε μια ομιλία του σε εκδήλωση που είχε οργανωθεί στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου τύπου από πρωτοβουλίες πολιτών κατά της διοργάνωσης των “πονεμένων” Ολυμπιακών Αγώνων του 2004:

«Εκεί που θα ήθελα να σταθώ και να επεκταθώ μάλλον, είναι στη συνομωσία σιωπής η οποία όχι μόνο υπήρξε αλλά ήταν απολύτως οργανωμένη. Και έχω εδώ το έγγραφο το οποίο αποδεικνύει του λόγου το αληθές από που εκπορεύτηκε και πως ακριβώς μεθοδεύτηκε. Έχω, το έγγραφο, το επίσημο, με τις σφραγίδες και τις υπογραφές το οποίο αποδεικνύει από που εκπορεύτηκε αυτή η συνομωσία και πως ακριβώς μεθοδεύτηκε. Κοιτάτε όμως τι λέει εδώ. “Δεν πρέπει να διαμορφωθούν από μας προϋποθέσεις προβολής των επιχειρημάτων που αντιτάσσονται στην υποψηφιότητα…”».

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕ ο δημοσιογράφος περιγράφοντας και τον ρόλο του τύπου:
«…Σ’ αυτή τη συνομωσία της σιωπής πήραν μέρος όλοι. Και πήραν όλοι μέρος για τον εξής απλό λόγο: Διότι πλέον στη χώρα αυτή δεν υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών, δεν υπάρχει η λεγόμενη οικονομική εξουσία, η πολιτική εξουσία, η δικαστική εξουσία, ή η εξουσία του τύπου. Τα πάντα είναι κάτω από τον έλεγχο, την επιρροή της οικονομικής εξουσίας….
Και επίσης κάτι άλλο το οποίο με εκνεύρισε πάρα πολύ με αποτέλεσμα να νιώθω επιτακτική την ανάγκη να διαφοροποιηθώ, ήταν η ευκολία με την οποία πείστηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνάδελφοί μου. Και δεν τους το δικαιολογούσα σε καμία περίπτωση και δεν τους το δικαιολογώ και τώρα, γιατί ο ρόλος του δημοσιογράφου θα πρέπει να είναι, να είναι εξαιρετικά καχύποπτος, να μην πείθεται τόσο εύκολα. Κι όταν του σερβίρουν κάτι ν’ αρχίσει να το ψάχνει. Κανένας δεν το έψαξε. Το φάγανε όλοι αμάσητο είτε από ρομαντισμό είτε γιατί συνειδητοποίησαν πολύ γρήγορα ότι η ενδεχόμενη ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων θ’ άνοιγε γι’ αυτούς πεδία δόξης και χρήματος λαμπρά…»

ΟΙ μόνες δημοσιογραφικές εκπομπές στην… δημοκρατική Ελλάδα στο διάστημα πριν την ανάληψη των αγώνων του 2004 που τόλμησαν να φιλοξενήσουν απόψεις κατά της διοργάνωσης ήταν μία (!!!!) του Συρίγου στον ΑΝΤΕΝΝΑ (απολύθηκε λίγες ημέρες μετά την εκπομπή!) και πάρα πολλές της Θεσσαλίας TV, (“Στη Σέντρα”, “Πολιτικοί Διάλογοι” του Γ. Κολλάτου) που είχε συγκεκριμένη στάση απο την αρχή μέχρι το τέλος….

Η “ΣΕΝΤΡΑ” ήταν επίσης η μόνη δημοσιογραφική εκπομπή στην Ελλάδα που φιλοξένησε τον εν λόγω δημοσιογράφο το 2000 σε μια ιστορική βραδιά όπου ακούστηκαν πράγματα που δεν ακούγονταν πουθενά!
Ο «ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ» και η Θεσσαλία TV δεν έφαγαν αμάσητα ό,τι σερβίρονταν τότε! Είχαν άποψη οπως πάντα και γενναιότητα να την εκφράζουν! Η μοναδική φωνή του τύπου στην περιφερειακή Ελλάδα που με κάθε τόνο προειδοποιούσε και για την επερχόμενη “μάσα του αιώνα” αλλά και για τον παραγκωνισμό της επαρχίας…!

THN στιγμή που κάποιοι ετρωγαν τα λεφτά του δημοσίου, κάποιοι άλλοι χόρευαν… τσάμικα και καμάρωναν για το… “αρχαίο πνεύμα το αθάνατο” και κάποιοι έταζαν λαγούς με πετραχήλια και… Κεντέρηδες, εδώ καταθέταμε τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Η δικαίωση ήλθε, βεβαίως, με μαθηματική ακρίβεια, αλλά δυστυχώς το… πουλάκι πέταξε στην ξενιτιά…!!!

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Εκείνη η ψυχή ο Καλατράβας πως να τα περνάει;

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

«Θα τους κάνω μια προσφορά που δεν θα μπορούν να αρνηθούν»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «Ο ΝΟΝΟΣ»

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Mε τον Φίλιππο Συρίγο ο υπογράφων γνωρίστηκε προσωπικά, απο κείνη την περίοδο όταν δηλαδή φούντωνε το… ρεύμα υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και όσοι τολμούσαν να εκφράσουν αντίθετη άποψη χαρακτηρίζονταν το λιγότερο… εχθροί της πατρίδος!

Την πατρίδα, βλέπετε, την είχαν πάρει… εργολαβικά η αστραφτερή Γιάννα και ο στρατός των φιλων της εντός και εκτός επικράτειας!!!

Η μεγάλη εκτίμηση κι ο σεβασμός προϋπήρχαν απο μέρους μου και ήταν τιμή που τον πέτυχα στα γραφεία της “Ελευθεροτυπίας” όταν του ζήτησα να παρέμβει στην εκπομπή με την συγκεκριμένη θεματολογία!

“Είσαι σίγουρος ότι μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα γι’ αυτό το θέμα;” μου είπε και του εξήγησα πως σ’ αυτό εδώ το μετερίζι του τύπου που λέγεται “ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ”, πνέει διαφορετικός αερας!

Το χάρηκε. Μου διηγήθηκε εν τάχει μάλιστα ότι δύο συνάδελφοι που τον είχαν καλέσει για ανάλογο θέμα στις εκπομπές τους (φιρμάτοι και σε πανελλαδικά δίκτυα) αμέσως μετά απο λίγες ημέρες του είπαν ότι… ακυρώνεται η συζήτηση!!!

Στη “Σέντρα” της Θεσσαλίας TV μίλησε το 2000 και τα είπε “χύμα και τσουβαλάτα” όπως πάντα εισπράττοντας χίλιους δύο χαρακτηρισμους απο διάφορους… “ελληναράδες” του γλυκού νερού!

Βέβαια δικαιώθηκε απόλυτα. Το ασυμβίβαστο της δημοσιογραφικής του δράσης αναγνωρίστηκε μόλις έφυγε από τη ζωή.  Όπως δηλαδή συμβαίνει διαχρονικά στην Ελλάδα…

ΥΓ: Η Φωτό είναι απο τη συνέντευξη του Φίλιππα Συρίγου στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε…

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ