• Έκδοση του Μουσείου Μπενάκη αναφέρει ως τόπο γέννησης του: Μαυρομμάτι Καρδίτσας ή Σκουληκαριά Άρτας

O τόπος γέννησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη υπήρξε για πολλά χρόνια “μήλον της έριδος” για τους Νομούς Καρδίτσας και Άρτας. Και ενώ για πολλούς το θέμα αυτό θεωρείται πλέον λήξαν με το Μαυρομμάτι να “κατοχυρώνεται” ως τόπος γέννησης του Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, κάποιες “φωνές” συνεχίζουν αυτό να το αμφισβητούν.

Η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση μάλιστα προκαλεί αμφιβολίες και αφήνει αυτό το θέμα στον… αέρα. Έτσι βλέπουμε ακόμα και σε επίσημα έγγραφα ή εκδόσεις να μην είναι ξεκάθαρη η καταγωγή του Γ. Καραϊσκάκη.

Ο συμπολίτης Απόστολος Πίτσαβος πρόσφατα εντόπισε ότι σε μια νέα έκδοση του Μουσείου Μπενάκη με τίτλο “1821 πριν και μετά” γίνεται αναφορά στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και ως τόπο γέννησης του αναγράφεται: Μαυρομμάτι Καρδίτσας ή Σκουληκαριά Αρτας.

Ενεργός πολίτης γαρ ο κ. Πίτσαβος χωρίς δεύτερη σκέψη απέστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου Μπενάκη με την οποία επισημαίνει το ατόπημα στο οποίο υπέπεσαν οι συγγραφείς του βιβλίου. Συγκεκριμένα ο κ. Πίτσαβος στην επιστολή του αναφέρει τα εξής: «Αξιότιμοι κύριοι Στο αξιόλογο συλλεκτικό βιβλίο που εκδόθηκε από το Μουσείο Μπενάκη, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, με τίτλο «1821 πριν και μετά», στο κεφάλαιο «Προσωπογραφία του 1821» και στη σελίδα 502, γίνεται αναφορά για τον ήρωα ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ και αναγράφεται ως τόπος γέννησής του: Μαυρομμάτι Καρδίτσας ή Σκουληκαριά Αρτας.

Πρόκειται για ανεπίτρεπτο ατόπημα των εχόντων την ευθύνη της έκδοσης, γιατί είναι απαράδεκτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η οποία είναι μία και μοναδική: Τόπος γέννησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη είναι η γνωστή σπηλιά στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας και αυτό έγινε αποδεκτό από την επίσημη πολιτεία. Οι πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Στεφανόπουλος Κωστής (22-04-2001) και Παυλόπουλος Προκοπής (23-04-2016) επισκέφθηκαν επίσημα τον τόπο γέννησης του ήρωα. Επιπλέον έγγραφα της πολιτείας έχουν σαφώς αποδεχτεί και αναφέρουν ως τόπο γέννησης του Γεωργίου Καραϊσκάκη το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, φωτοτυπίες των οποίων επισυνάπτονται. Είναι γνωστό ότι ο γιός του, Σπυρίδων Γ. Καραϊσκάκης, τιμήθηκε επί δύο (2) πενταετίες με την ψήφο των Καρδιτσιωτών, εκλεγόμενος στη Βουλή των Ελλήνων. Το ίδιο έγινε και με τον εγγονό του Γεώργιο Σπ. Καραϊσκάκη.

Επίσης έγινε η μετακομιδή των οστών επτά (7) απογόνων του μεταξύ των οποίων του γιού του και των εγγονών του. Με ενδιαφέρον περιμένω τις απόψεις σας». Δράσεις Οι δράσεις ανάδειξης του Μαυρομματίου ως τόπος γέννησης του Γ. Καραϊσκάκη πρέπει να είναι διαρκείς και να μην εξαντλούνται σε μια σειρά εκδηλώσεων ή κάποιων παρεμβάσεων προς την πολιτεία. Πώς θα πειστούν όλοι ότι ο Ήρωας γεννήθηκε στο Μαυρομμάτι, αν δεν αναδειχθεί το Μαυρομμάτι, αν δεν αναδειχθεί η Σπηλιά όπου γεννήθηκε ο Γ. Καραϊσκάκης, αν δεν αναδειχθεί το Μουσείο η ύπαρξη του οποίου οφείλεται κυρίως στον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο ο οποίος με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει επιμένει σε αυτό;

Προφανώς ο Νομός Καρδιτσας δεν έχει “εκμεταλλευτεί” και δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε το γεγονός της γέννησης του Γ. Καραϊσκάκη εντός των ορίων του, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει το Μαυρομμάτι γνωστό ανά την επικράτεια και “κορωνίδα” του εσωτερικού τουρισμού για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται. Μονο αν εμείς προβάλλουμε το Μαυρομμάτι παντού ως τόπο γέννησης του Καραϊσκάκη και το “μεταχειριστούμε” κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πάψουν οι αντίθετες φωνές…
Τ.Σ.