•«Δεν δικαιούνται οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες» τόνισε στο «Ν.Α.» ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας

Η πλατφόρμα για τα self test των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να άνοιξε τη Δευτέρα, ωστόσο επικρατεί ένα μικρό αλαλούμ.

Όπως τόνισε στο «Νέο Αγώνα» ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών στο Νομό Καρδίτσας κ. Δημήτρης Γαγάτσης, στην πλατφόρμα των δικαιούχων εμφανίζονται μόνο οι εργαζόμενοι και όχι οι αυτοπασχολούμενοι επαγγελματίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο κ. Γαγάτσης, αρκετοί εργοδότες στο Νομό Καρδίτσας, να μην μπορούν να λάβουν self tests, διότι δεν εμφανίζονται ως δικαιούχοι.

Μέχρι και χθες δεν εκδόθηκε καμία διευκρινιστική εγκύκλιος και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες κυρίως μικρών καταστημάτων βρίσκονται στον αέρα, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν. Για να λάβει κάποιος το self test θα πρέπει να έχει έμμισθη σχέση με τον εργοδότη, που να επιβεβαιώνεται με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κάτι που δεν ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους.

Για παράδειγμα 7 στους 10 επαγγελματίες αυτοκινητιστές είναι αυτοαπασχολούμενοι, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Παράλληλα, ενώ οι ίδιοι οι εργοδότες θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού self test, οι ίδιοι ακόμη και αν εργάζονται στις επιχειρήσεις τους, δεν προβλέπεται να το κάνουν!