Σε πληγείσες περιοχές όπως η Μυρίνη το  Μακρυχώρι και ο  Πρόδρομο βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για πρωτόγνωρη καταστροφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον κανονισμό. Δηλαδή, πρώτα θα γίνουν οι εκτιμήσεις, στη συνέχεια θα βγουν τα πορίσματα και τέλος θα ακολουθήσουν οι πληρωμές. Απέφυγε να προχωρήσει σε δεσμεύσεις, καθώς τόνισε πως προέχει να γίνει η καταγραφή των ζημιών, ενώ υπογράμμισε πως ο ΕΛΓΑ θα σταθεί στο πλευρό των αγροτών.

Σύσκεψη

Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο υπό την Προεδρία του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου, με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου, του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Κωτσού, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικου Καραγιάννη, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθ. Μαρκινός και Πρόεδροι Κοινοτήτων που «χτυπήθηκαν» από την υπερκυτταρική καταιγίδα.

Ο κ. Τσιάκος στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για ανείπωτη καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο. Η καταστροφή είναι ολική 100% και σε μια περιοχή που έχει πληγεί από τον «Ιανό» έρχεται το τελειωτικό χτύπημα.

Η έλευση του κ. Λυκουρέντζου στην Καρδίτσα, δείχνει το ενδιαφέρον του οργανισμού να σταθεί στο πλευρό των αγροτών.

«Οι αγρότες δεν έχουν να περιμένουν σοδειά και πρέπει να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια» τόνισε ο κ. Τσιάκος.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κωτσός, δήλωσε πως ένα σφοδρό καιρικό φαινόμενο χτύπησε περίπου 60.000 στρέμματα στο Νομό Καρδίτσας, δημιουργώντας μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες και εγκαταστάσεις.

«Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα.. δόντια της. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις ζημιές.

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο ΕΛΓΑ έχουν επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά. Θα πρέπει να υπάρξει η τάχιστη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών» δήλωσε ο κ. Κωτσός.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε πως στο Νομό Καρδίτσας σημειώθηκε μία από το σφοδρότερες χαλαζοπτώσεις τον τελευταίο καιρό.

Η επίσκεψη μου στην Καρδίτσα έχει το νόημα της αποτύπωσης της εικόνας καταστροφής και της διαμόρφωσης ενός σχεδίου. Βούληση του κ. Λιβανού, του ΕΛΓΑ είναι να προχωρήσουμε τάχιστα στην εκτίμηση των ζημιών και στον σχεδιασμό της διαδικασίας της πληρωμής των αποζημιώσεων.

Δεν ήρθα στην Καρδίτσα να κάνω ανακοινώσεις, διότι η διαδικασία υποβολής δηλώσεων είναι ακόμη ανοιχτή, μέχρι 5 Ιουλίου. Θα συγκεντρώσουμε τα στοιχεία, θα συνεργαστούμε με τους εκτιμητές και πολύ σύντομα αυτό το σχέδιο θα το ανακοινώσουμε.

Με ακρίβεια και δικαιοσύνη. Με γνώμονα τη στήριξη των αγροτικών νοικοκυριών, θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για το καλύτερο αποτέλεσμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απέφυγε να απαντήσει αν δοθούν αποζημιώσεις το Νοέμβριο στο 100%, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις οριστικοποιηθεί η έκταση της ζημίας.

«Τόσο με την περίπτωση του Ιανού, όσο και με τον παγετό, έχουν ληφθεί αποφάσεις με νομοθετική πρωτοβουλία, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις διατάξεις του κανονισμού» συμπλήρωσε.