Ανακοίνωση εξέδωσε η “Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην “πράσινη ανάπτυξη” και στα αιολικά στα Αγραφα” σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου έγινε παρέμβαση για την εκδοση δύο ψηφισμάτων κατά των αιολικών στα Αγραφα και την επιχείρηση διώξεων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Στις 23 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας, ύστερα από παρέμβαση που οργάνωσε η “Ανοιχτή Συνέλευση” με τη μαζική ανταπόκριση και συμμετοχή πολιτών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου, ενέκρινε ομόφωνα και εξέδωσε ψήφισμα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Αγραφα και δεσμεύτηκε (πάλι ομόφωνα) σχετικά με την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της χρήσης κατασταλτικών μέσων σε πολίτες που τους απαγορεύτηκε αυθαίρετα το δικαίωμα να παρίστανται σε ανοιχτή διαδικασία του Δήμου το περασμένο καλοκαίρι.

Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε ότι στο ίδιο ψήφισμα θα εκφράσει τη συμπαράστασή του στους τέσσερις αγωνιστές  που στοχοποιήθηκαν από καταγγελία του πρώην δημάρχου και αστυνομικών και θα καταδικάσει την επιχείρηση κατασκευής υπόπτων όσων αγωνίζονται κατά του ξεπουλήματος δημόσιας και ελεύθερης γης για την διευκόλυνση των “επιδοτούμενων επενδυτών”!

Θυμίζουμε ότι τη διαδικασία διώξεων έχει καταδικάσει το σύνολο φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής μας με ψηφίσματα και ανακοινώσεις. Θυμίζουμε ακόμη ότι για τις αυθαιρεσίες και βιαιοπραγίες κατά πολιτών από δυνάμεις καταστολής με χρήση γκλόπ, χειροβομβίδων κρότου λάψης και χημικών αερίων, δηλώσεις στον τύπο είχε κάνει και ο σημερινός δήμαρχος (τότε υποψήφιος) καταδικάζοντας τα πρωτοφανή, για την ιστορία του Δήμου, γεγονότα.

Για το πρώτο σκέλος, την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της λεηλασίας περιοχών και της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα Αγραφα, αναμένουμε να δούμε να μεταφράζεται στην πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες όπως η ακύρωση όλων όσων έχουν ψηφιστεί και δρομολογηθεί ερήμην της τοπικής κοινωνίας, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την παραχώρηση δημόσιας γης σε ιδιωτικές εταιρίες. Εδώ, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτή τη φορά η είσοδος των πολιτών στη συνεδρίαση του ΔΣ, δεν παρεμποδίστηκε απο δυνάμεις καταστολής. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέριξ του Δημαρχείου είχαν διακριτική παρουσία δυνάμεις της αστυνομίας και της ασφάλειας. Αναρωτιέμαστε: Έχουμε, άραγε, εισέλθει σε περίοδο όπου για κάθε κοινωνική δραστηριότητα πολιτών που ασκούν το δικαίωμα της συνάθροισης και της έκφρασης θα υπάρχει δίπλα ο αστυνομικός που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί;

Σ’ ο,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, την ομόφωνη απόφαση καταδίκης της τακτικής των διώξεων και τρομοκράτησης του κόσμου, ενώ έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμη το ψήφισμα δεν έχει εκδοθεί! Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα δεν βρέθηκε λίγος χρόνος να υλοποιηθεί η απόφαση της συνεδρίασης της 23/1/2020; Συμβαίνει κάτι άλλο; Δυσκολεύεται μήπως κανείς και παρατηρείται αυτή η κωλυσιεργία; Όπως και να χει καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο  να πάρει θέση στη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών της Καρδίτσας και των φορέων  εκδίδοντας άμεσα το ψήφισμα και να καταδικάσει τις διώξεις των αγωνιστών και την ποινικοποίηση του αγώνα. Σε διαφορετική περίπτωση η Ανοιχτή Συνέλευση θα το θέσει ξανά με παρέμβασή της σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι ως συνέλευση δεν ευελπιστούμε στη θεσμική λύση του ζητήματος, ούτε έχουμε σκοπό να αναθέσουμε σε κάποιους άλλους το ζήτημα της υπεράσπισης των Αγράφων. Θεωρούμε ότι το γιγαντιαίο και καταστροφικό αυτό έργο μπορεί να μπλοκαριστεί μόνο με την πλατιά, μαζική και μαχητική κινητοποίηση της κοινωνίας. Για αυτό και θεωρούμε νίκη και κατάκτηση του κινήματος την απόφαση για τα 2 ψηφίσματα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θεωρούμε ότι ξαφνικά κάποιοι ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο ζήτημα. Αντίθετα η κοινωνική πίεση που δημιουργήθηκε μέσα από μια σειρά μαζικών και μαχητικών δράσεων τόσο στην πόλη, όσο και στο βουνό, οδήγησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Σε αυτή την κατεύθυνση, της αφύπνισης, της περαιτέρω ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κόσμου, της μαζικής και μαχητικής δράσης θα συνεχίσουμε να κινούμαστε.

Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, με έμφαση, ότι η ποινικοποίηση του αγώνα, η τακτική των διώξεων με στόχο την τρομοκράτηση και την εξόντωση όσων αγωνίζονται δεν πρόκειται να περάσουν. Όπως δεν θα περάσει και το καθεστώς ομηρίας που σχεδιάζουν να επιβάλλουν για να τσιμεντοποιήσουν και να λεηλατήσουν ελεύθερες και απάτητες περιοχές υποβαθμίζοντας τα μέγιστα την ποιότητα ζωής των κατοίκων, προς χάριν της κερδοφορίας συγκεκριμένων ιδιωτών και όσων τους διευκολύνουν φανερά, εν κρυπτώ ή μέσω θεαματικών… “κυβιστήσεων”. Κανένα επιχειρηματικό συμφέρον ιδιώτη δεν μπαίνει πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας.

Η Ανοιχτή Συνέλευση καλεί σε εγρήγορση όλο τον κόσμο της περιοχής και συμμετοχή στις δράσεις αναστολής όσων σχεδιάζονται και στην περιοχή των Αγράφων στα πλαίσια της γενικότερης επιχείρησης ισοπέδωσης και τσιμεντοποίησης του ορεινού όγκου της Ελλάδας την οποία βάφτισαν “πράσινη ανάπτυξη”».