Καρδίτσα, 14 Απριλίου 2020: στις αρμόδιες τοπικές αρχές χτυπά «συναγερμός» και η ανησυχία κυριεύει την τοπική κοινωνία. Ο λόγος; Το πρώτο επίσημα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο Νομό.

Ήταν ένας 48χρονος από το Καμερούν που διέμενε στην Καρδίτσα μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Με το συγκεκριμένο κρούσμα η περιοχή μας έσπασε το «μηδέν» που διατηρούσε τότε στις μολύνσεις, μαζί με ελάχιστες ακόμη περιοχές… Καρδίτσα, 13 Απριλίου 2021: 26 νέα κρούσματα σε μία ημέρα στο Νομό, ενώ από τις αρχές του 2021 οι μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.000!

Ο κορωνοϊός πλέον αποτελεί μέρος της καθημερινότητας για την τοπική κοινωνία. Ο άγνωστος και αόρατος εχθρός στις αρχές της επιδημίας έχει πλέον γίνει… γνωστός, χάρη στην εντατική και μεθοδική εργασία της επιστημονικής κοινότητας, η οποία «εφοδίασε» την ανθρωπότητα με σημαντικά «όπλα» (εμβόλια, φάρμακα- αντισώματα κλπ) για την αντιμετώπισή του.

Ωστόσο οι ανταγωνισμοί εταιριών- κρατών, η απουσία ολοκληρωμένων μοντέλων επιδημιολογικής επιτήρησης και πλήρως λειτουργικών συστημάτων δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και παγκοσμίως, δεν μας έχουν επιτρέψει να ξεμπερδέψουμε με το «βάσανο» που έχει φέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή μας….

Κ.Π.