Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για την ξηρασία στη Θεσσαλία, ο ομότιμος καθηγητής Αγρομετεωρολογίας Δρας Νίκος Δαλέζιος.

Μιλώντας στην 2η επιστημονική ημερίδα για την «Ευάλωτη γεωργία στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Δαλέζιος τόνισε πως τη φετινή χρονιά έχουμε αυξημένη ξηρασία κατά 40% φέτος στη Θεσσαλία.

«Μέσω της γεωργίας ακριβείας κι της κλιματικής ζωνοποίησης, θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις καλλιέργειες στο θεσσαλικό κάμπο και να διατηρήσουμε την αειφορία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και συνέχισε: «Σε ότι αφορά τα βροχομετρικά στοιχεία, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν αυτή η ξηρασία που παρατηρείται ιδιαίτερα στον άξονα πέριξ της οδού Λάρισας- Βόλου, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, η στην κλιματική περιοδικότητα, μιας και μεγάλη ξηρασία είχαμε πάλι το 2007-2008 στη Θεσσαλία» επισημαίνοντας πάντως ότι η ίδια ξηρασία δεν παρατηρήθηκε στο διάστημα αυτό αναφοράς στη Δυτική Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Καρδίτσα.

Στην εκδήλωση έγινε ιδιαίτερα αναφορά και για την εκτροπή του Αχελώου, με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό να επισημαίνει πως το έργο πρέπει να προχωρήσει, καθώς η θεσσαλική πεδιάδα οδηγείται σε ερημοποίηση.