Αχ. Γραβάνης καθηγητής Φαρμακολογίας: Αρχές τη άνοιξης το εμβόλιο στην Ελλάδα –γιατί σταμάτησαν οι δοκιμές στην Οξφόρδη

Φάρμακο για προστασία από τον κορονοϊό

Στις αρχές της άνοιξης του 2021, θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, εκτιμά ο Θεσσαλός (κατάγεται από τη Λάρισα) διακεκριμένος καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.
Ο κ. Γραβάνης, μιλώντας στο «Μαγκαζίνο ης Θεσσαλίας» ανέφερε πως του χρόνου τέτοια εποχή η εκτίμησή του είναι πως δεν θα υπάρχει ένα μόνο εμβόλιο σε ευρεία χρήση, αλλά δύο ή τρία και σε πρώτη φάση η χρήση του θα γίνει από ευπαθείς ομάδες, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και από τα σώματα ασφαλείας.
Να κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης και του πνευμονόκοκκου
Ο καθηγητής συνέστησε σε όλους από την ηλικία των 4-5 ετών και άνω και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ομάδες να κάνουν φέτος όχι μόνο το αντιγριπικό, αλλά και το εμβόλιο για τον πνευμονόκοκκο, γιατί αν μας βρει ο covid-19 και έχουμε και πνευμονόκοκκο, τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα είναι εξασθενημένο.

Καμία ανησυχία για την ασφάλεια των εμβολίων
Ο κ. Γραβάνης ανέφερε ακόμη ότι τον χαροποίησε το γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης που εργάζεται για την παρασκευή του εμβολίου, μόλις είδε μία παρενέργεια με μυελίτιδα σε ένα άτομο από τα 17.000 στα οποία έχει γίνει η δοκιμή, αμέσως με διαφάνεια το δημοσιοποίησε και ζήτησε ένα διάστημα να το επεξεργαστεί, ώστε να εξαλείψει ακόμη και αυτό το ελάχιστο ίχνος αξιοπιστίας του, Ο ίδιος πάντως θεωρεί πως οι δοκιμές σε λίγες μέρες θα συνεχιστούν κανονικά, αφού η μυελίτιδα είναι μεν ένα αυτοάνοσο νόσημα , αλλά είναι αντιμετωπίσιμο και δεν είναι θανατηφόρο.

Ενδιάμεσα θα έχουμε φάρμακο για προστασία από τον κορονοϊό
Επίσης ανέφερε σημασία δεν έχει ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα για την εύρεση του εμβολίου, οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί η οι Κινέζοι, αλλά ότι 7 εταιρείες βιοτεχνολογίας που εργάζονται για την παρασκευή του εμβολίου συναντήθηκαν πρόσφατα στη Βοστώνη και δήλωσαν ότι παρ’ όλες τις οικονομικές και πολιτικές πιέσεις που δέχονται για επίσπευση των εργασιών τους, δεν θα κάνουν πίσω από τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια του εμβολίου και θα λειτουργήσουν με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού.
Τέλος ο καθηγητής της Φαρμακολογίας σημειώνει ότι μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, φαίνεται ότι στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου, θα υπάρχουν ήδη φάρμακα –και στην έρευνα αυτή έχουν βοηθήσει και οι δοκιμές που γίνονται για το εμβόλιο-που θα μας προστατεύουν επαρκώς από τον κορονοϊό που θα βοηθούν στην ανάπτυξη αντισωμάτων με γενετική μέθοδο, κάτι δηλαδή σαν το φάρμακο για τη γρίπη και αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο…