Βαριά έχει απλωθεί η… σκιά της πανδημίας πάνω από την πραγματική οικονομία, με τον προβληματισμό να εντείνεται σε ότι αφορά τους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και κατά συνέπεια στο χρέος, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» και τη «Θεσσαλία Τηλεόραση» ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας. Ο κ. Κόλλιας μίλησε για αναμενόμενη υστέρηση των δημοσίων εσόδων, καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν παγώσει πολλές οικονομικές δραστηριότητες και μαζί οι υποχρεώσεις τους. Εξέφρασε το φόβο του, ότι ο κύκλος παγώματος της οικονομίας δεν έχει κλείσει, καθώς τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να δούμε αύξηση των κρουσμάτων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Τουρισμός- εστίαση

«Ο τουρισμός είναι από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε, προσθέτοντας πως θεωρεί μη ρεαλιστικό σενάριο την επιστροφή του τουρισμού στα επίπεδα προ της πανδημίας το φετινό καλοκαίρι. «Ο κορωνοϊός θα επηρεάσει τις μακροχρόνιες συμπεριφορές μας, συμπεριλαμβανομένου και τα ταξίδια τουρισμού και αναψυχής. Αυτό καθιστά αναγκαίο τον επανασχεδιασμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» επισήμανε μεταξύ άλλων. Το μέλλον του επιχειρείν μετά την πανδημία αναμφίβολα προβληματίζει, καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν και θα κλείσουν οριστικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιπτώσεις είναι πιο μεγάλες για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που είναι κλάδοι εντάσεως εργασίας.

Χρέος

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Κόλλιας σημείωσε ότι από την πανδημία έχουν πληγεί όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες, γι’ αυτό και έχουν χαλαρώσεις οι δημοσιονομικοί κανόνες. Εκτίμησε ότι η χαλάρωση δεν πρόκειται να αναστραφεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και εξέφρασε τη βεβαιότητά τους πως στο τέλος αυτού του δύσκολου κύκλου ως χώρα θα βρεθούμε μπροστά σε ακόμη υψηλότερο χρέος. Σήμερα το χρέος έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, ενώ το στοίχημα είναι να καταγραφούν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι ως χώρα τη δημοσιονομική χαλάρωση και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Όταν μετά από 2-3 χρόνια αρχίσει να επανέρχεται η δημοσιονομική αυστηρότητα στην Ε.Ε, αν η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα έχει επηρεάσει σημαντικά προς τα κάτω το λόγο χρέους προς ΑΕΠ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Χρήστος Κόλλιας