Τα έργα τριών νέων καλλιτεχνών παρουσιάζονται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια εγκατάσταση της Μαργαρίτας Τσουλουχά, ένα καλλιτεχνικό βιβλίο του Μάρκελλου Κωλοφωτιά και μια βίντεο-εγκατάσταση της Δήμητρας Μαρίνη, όλοι βραβευθέντες στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας του 2017.

Ο Καρδιτσιώτης Μάρκελλος Κολοφωτιάς παρά το νεαρό της ηλικίας του κερδίζει ήδη τις εντυπώσεις στο χώρο των τεχνών και η τελευταία αυτή διάκριση είναι το επιστέγασμα μια άοκνης προσπάθειας πολλών ετών.

Η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος ξεκίνησε το 1997 ως ετήσιος διαγωνισμός με τη συμμετοχή φοιτητών από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ενώ το 2000 θεσμοθετήθηκε ως Μπιενάλε των Φοιτητών όλων των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, καθώς στη διοργάνωση εντάχθηκαν η Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αργότερα το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

To 2017, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (νυν MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) παρουσιάστηκαν επιλογές από την εικαστική παραγωγή που γεννήθηκε μέσα στα εργαστήρια των Σχολών και των Τμημάτων Καλών Τεχνών όλης της χώρας, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος.

95 φοιτητές-εκκολαπτόμενοι καλλιτέχνες από τις προαναφερόμενες σχολές παρουσίασαν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, μικρογλυπτικής, μικτής τεχνικής, βίντεο και εγκαταστάσεις, περνώντας πρακτικά από τον προστατευμένο χώρο της εκπαίδευσης, στην άμεση έκθεση στον δημόσιο χώρο και στην ανοιχτή κριτική υποδοχή.

Στη διοργάνωση του 2017 διακρίθηκαν οι Μαργαρίτα Τσουλουχά (Α’ βραβείο), Μάρκελλος Κολοφωτιάς και Δήμητρα Μαρίνη (Β’ βραβείο), τα έργα των οποίων παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.

Η βράβευση και η συμμετοχή του Μάρκελλου Κολοφωτιά στη συγκεκριμένη έκθεση αποτελούν αναμφίβολα αναγνώριση της καλλιτεχνικής υπόστασής του και αφετηρία μιας πολλά υποσχόμενης πορείς.

Ο Μάρκελλος Κολοφωτιάς γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1992. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. To 2016, παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών San Carlos, της Πολυτεχνικής Σχολής της Βαλένθια στην Ισπανία, με υποτροφία Erasmus. Τα τελευταία χρόνια, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις, δράσεις και εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή την περίοδο είναι μεταπτυχιακός φοιτητής.