Τι σηματοδοτεί η πρώτη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν. Το προφίλ του διευθυντή της C.I.A., Γουίλιαμ Μπερνς, που συμμετείχε στις συνομιλίες.

Ο διευθυντής της C.I.A., Γουίλιαμ Μπερνς, ταξίδεψε στην Καμπούλ αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως μετέδωσε πρώτη η Washington Post.

Πρόκειται για τις υψηλότερου επιπέδου μέχρι στιγμής συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν και της νέας ηγεσίας του Αφγανιστάν.

Ο κ. Μπερνς, πρώην διπλωμάτης επί σειρά ετών, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, τον ηγέτη των Ταλιμπάν που ηγήθηκε των διπλωματικών διαπραγματεύσεων στο Κατάρ με την αμερικανική κυβέρνηση.

Βασικό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το να ζητήσουν από την ηγεσία των Ταλιμπάν περισσότερο χρόνο για τις επιχειρήσεις εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες που πραγματοποιούν αεροπορικές επιχειρήσεις για αν μεταφέρουν Αφγανούς, Αμερικανούς πολίτες αλλά και άλλους εκτός Αφγανιστάν, έχουν ορίσει δια στόματος Μπάιντεν ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων την 31 Αυγούστου.

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει χιλιάδες στρατιώτες για να διασφαλίσουν την ομαλή εκκένωση, η μεταφορά των Αφγανών από τα σπίτια τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη και δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς.

Ενώ πρώην αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο, ίσως μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη για την εκκένωση, οι Ταλιμπάν διαμηνύουν ότι οποιαδήποτε παράταση μετά τις 31 Αυγούστου θα αποτελεί “σαφή παραβίαση” των συμφωνηθέντων και ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξουν συνέπειες.

Ποιος είναι ο Γουίλιαμ Μπερνς

Πριν γίνει διευθυντής της C.I.A. , ο κ. Μπερνς είχε μια μακρά διπλωματική καριέρα στην οποία ειδικεύτηκε σε “λεπτές” υποθέσεις και μυστικές συνομιλίες. Το όνομα της αυτοβιογραφίας του είναι “The Back Channel” και ήταν υπεύθυνος για τις αρχικά άγνωστες συζητήσεις που οδήγησαν τελικά στις συνομιλίες της κυβέρνησης Ομπάμα με το Ιράν για τα πυρηνικά.

Με την πτώση της στηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του Αφγανιστάν και την αποχώρηση διπλωματών και στρατευμάτων από τη χώρα, η C.I.A. θα έχει πλέον μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την παρακολούθηση του Αφγανιστάν στο μέλλον, αναφέρουν οι New York Times.

Η C.I.A. και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να σχολιάσουν σχετικά με την συνάντηση.

Προς το παρόν, οι Ταλιμπάν επιτρέπουν να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο αεροδρόμιο. Την ίδια στιγμή, άμαχοι παρεμποδίζονται και ξυλοκοπούνται από τους Ταλιμπάν στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν το αεροδρόμιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για επικείμενες επιθέσεις στο αεροδρόμιο από το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες, ενώ υπάρχει ο φόβος και για τυχόν βομβιστικές επιθέσεις έξω από το αεροδρόμιο.

Παρά τη σκληρή τους ρητορική, οι Ταλιμπάν φαίνεται να έχουν κίνητρα για να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή τους επιδιώκει να εξασφαλίσει διεθνή νομιμοποίηση με σκοπό να προσπαθήσει να αποφύγει ενδεχόμενη απομόνωση, όπως αυτή που βίωσε τη δεκαετία του 1990, την τελευταία φορά που είχαν οι Ταλιμπάν την εξουσία. Γι’ αυτό και οι ηγέτες των Ταλιμπάν κάλεσαν τις κυβερνήσεις διεθνώς να διατηρήσουν τις πρεσβείες τους στο Αφγανιστάν.

Πηγή : news247