Στους 67 οι νεκροί, τουλάχιστον 1300 αγνοούμενοι – Αγώνας δρόμου για τον απεγκλωβισμό πολιτών – Χάος, λεηλασίες καταστημάτων και 200.000 άτομα χωρίς ρεύμα
Τουλάχιστον 1300 άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες στην περιοχή Μπαντ Νόιεναρ-Αρβάιλερ της Ρηνανίας – Παλατινάτου, ενώ τα θύματα από τις καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας ανέρχονται στα 81, σύμφωνα με το Reuters. Για «ακόμη περισσότερους νεκρούς» έκανε λόγο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.
Σε αρκετές περιοχές, το νερό ξεπέρασε τα 250 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο ποταμός Αρ, που εκβάλλει στον Ρήνο, υπερχείλισε, ξεριζώνοντας δένδρα και προκαλώντας την κατάρρευση σπιτιών. Δρόμοι κατακλύστηκαν από νερό, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν αυτοκίνητα και άνθρωποι. Τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς πολλοί σταθμοί απενεργοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι και αυτοί που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.
Οι σιδηροδρομικές και οι οδικές μεταφορές στην περιοχή έχουν διακοπεί, όπως και η ναυσιπλοΐα στον Ρήνο, ο οποίος αποτελεί σημαντική εμπορική αρτηρία. Από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στο οποίο αναγορεύθηκε επίτιμη διδάκτωρ, Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε τη σημασία του μετασχηματισμού της διεθνούς οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα.
Συγκλονισμένος δήλωσε και ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ, ο οποίος εξέφρασε την «βαθύτατη συμπάθειά» του για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιος καγκελάριος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ έσπευσε στην περιοχή και δεσμεύθηκε να προσφέρει οικονομική βοήθεια στα θύματα.
Η σοσιαλδημοκράτης υποψήφια καγκελάριος Μαλού Ντράιερ χαρακτήρισε τις πλημμύρες καταστροφή. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ απέδωσε την καταστροφή στην Κλιματική Αλλαγή. Εκτός, όμως, από την Κλιματική Αλλαγή ευθύνεται και η άναρχη δόμηση. Σαν να μην έφτανε η δραματική κατάσταση, το χάος που προκλήθηκε οδήγησε και σε λεηλασίες καταστημάτων και σπιτιών. Οι αρχές προειδοποίησαν τον κόσμο, έπειτα από κάποιες καταγγελίες.
Αν και Γερμανία χτυπήθηκε σφοδρότερα, προβλήματα αντιμετωπίζει και το Βέλγιο, η Ολλανδία και κάποιες περιοχές της Γαλλίας. Στο Ανατολικό Βέλγιο χάθηκαν ζωές, άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και περιουσίες καταστράφηκαν. Η στάθμη του ποταμού Μεύση συνεχίζει να ανεβαίνει στη Λιέγη. «Τους συμβουλεύουμε να κατευθυνθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο της Λιέγης. Αν δεν είναι εφικτή η εκκένωση (της κατοικίας), συστήνουμε στους πολίτες να ανέβουν στους πάνω ορόφους και να μην διακινδυνεύσουν» αναφέρει το μήνυμα των αρχών που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ελβετία βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού. Οι αρχές στη Ζυρίχη, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα αποφευχθούν οι σοβαρές ζημιές, αλλά και εκεί η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει ραγδαία. Εννέα περιοχές της Γαλλίας έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό και οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί. Τη συμπαράστασή της στους ανθρώπους που πλήττονται από τις καταστροφές εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.