Το ανύπαρκτο λόμπι των Θεσσαλών και το… υπαρκτό και δυναμικό των Κρητικών. Έρχεται ένας υπουργός καταργεί ένα ιστορικό τριτοβάθμιο ίδρυμα το ΤΕΙ Θεσσαλίας και μάλιστα ξεκινά από τη Θεσσαλία τις συγχωνεύσεις με τα πανεπιστήμια «πιλοτικά» και δεν κουνιέται φύλλο. Στην Κρήτη αντιδρούν και πετυχαίνουν να έχουν τρία πανεπιστήμια, αφού και το ΤΕΙ μετατρέπεται σε αυτόνομο πανεπιστήμιο. Ως αντάλλαγμα θα παίρναμε –λέει- ογκολογικό κέντρο (που είναι άραγε;).

Έρχεται υπουργός της κυβέρνησης και απαντά στους Θεσσαλούς αγρότες ( ο Μάκης Βορίδης) ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για τον Αχελώο, αλλά δεν είναι σε αυτή τη φάση κυβερνητική προτεραιότητα λόγω πανδημίας. Και μέσα στους τελευταίους 6 μήνες φυσικά δεν έχει γίνει ούτε βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της εξαγγελίας.

Στην Κρήτη αντίθετα μαζεύονται όλοι οι παράγοντες, υπό την Ντόρα Μπακογιάννη (αδερφή του πρωθυπουργού) και συζητούν τους άξονες για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο του νησιού.

Και ήρθε και ένας πρώην πρωθυπουργός ( ο Αλέξης Τσίπρας) πριν από δύο χρόνια και μας είπε «ξεχάστε τον Αχελώο, θα πάμε σε μικρά και μεσαία φράγματα και σε…60 χρόνια θα καλύψουμε το έλλειμμα των 3 δις κ. μ. νερού στο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα» , (Σ.Σ. όταν η Θεσσαλία θα έχει μετατραπεί σε Σαχάρα) και δεν κουνήθηκε φύλλο. Και στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Κιλελέρ «έστειλε τη μπάλα στην εξέδρα», με τους Θεσσαλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συζητούν για το μουσείο του αγρότη. Πράγματι σε λίγα χρόνια χωρίς έργα άρδευσης οι αγρότες θα γίνουν μουσειακό είδος…

Ας τολμούσε να πει κάτι ανάλογο στην Κρήτη!

Τι σημαίνει λόμπι; Πολύ απλά έλεγχος των πολιτικών που έρχονται και τάζουν χωρίς να τηρούν τις υποσχέσεις τους. Δεν το’ χουμε είναι η αλήθεια οι Θεσσαλοί, το’ χουν οι Κρητικοί.

Ας προσέχαμε και ας μην παραμυθιαζόμαστε 40 χρόνια τώρα με εκτροπές, μίνι εκτροπές, μεταφορές νερού ενώ στεγνώνει και ερημοποιείται ο κάμπος χρόνο με το χρόνο. Και οι βουλευτές μας μιας και δεν έχουν ουσιαστικό έλεγχο από τους ψηφοφόρους τους γιατί να «σπάσουν αυγά», ας έρχονται σε γάμους και βαφτίσεις να δίνουν το παρόν και καμία θεσούλα σε 8μηνα στους δήμους, ή καμιά μετάθεση στη Λάρισα από τον Έβρο και όλα καλά…

Και ο κάμπος στεγνώνει. Τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας αλήθεια; Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, τότε πότε;

Toυ Γιάννη Κολλάτου