ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Επόμενο ήταν να συμβεί. Μια κλασική εξέλιξη σε ο,τι σημαντικό θέμα προκύπτει στην επικαιρότητα στην Ελλάδα. Όπως διαπιστώνουμε για τη Σοφία Μπεκατώρου ευαισθητοποιήθηκαν άπαντες! Σκοτώθηκαν ποιος θα τοποθετηθεί πρώτος για να καταδικάσει τα όσα κατήγγειλε σχετικά με τον αισχρό ρόλο συγκεκριμένων παραγόντων στην ομοσπονδία ιστιοπλοϊας!

Μέχρι και ο πρωθυπουργός πήρε τηλέφωνο, ενώ κανόνισε συνάντηση με την ολυμπιονίκη και η πρόεδρος της Δημοκρατίας! Βροχή οι καταδικαστικές δηλώσεις από κυβερνητικά και μη χείλη, αλλά και απο αθλητές, παράγοντες και… σελέμπρετις που στέκονται, λέει, στο πλευρό της!

Μλάμε για “πυρ ομαδόν”! Ποιος τους είδε και δεν τους φοβήθηκε! Μόνο εκείνο το… στέλεχος, πρώην βουλευτής που καταδικάστηκε στη Μολδαβία για ασέλγεια ανηλίκων δεν βγήκε να κάνει δηλώσεις στήριξης!

Με λίγα λόγια ζούμε πάλι της… υποκρισίας το ανάγνωσμα! Σε σημείο ν’ αναρωτιέσαι: Καλά, όλοι αυτοί, που έπεσαν από τα σύννεφα, δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει σε διάφορες πτυχές της δημόσιας ζωής; Δεν γνωρίζουν ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται το ρόλο τους και την εξουσία τους για να ικανοποιήσουν ακόμη και τις σεξουαλικές τους ορέξεις;

Γνωρίζουν και παραγνωρίζουν. Και κάποιοι εξ αυτών που μιλάνε τώρα και καταδικάζουν, είναι και πρωταγωνιστές ανάλογων περιστατικών! Ας μη μείνουμε όμως εκεί, διότι όπως προαναφέραμε, όλο αυτό είναι μια κλασική εξέλιξη ενός σημαντικού θέματος που μπαίνει στο δημόσιο διάλογο.

Να πάμε στην ουσία! Και η ουσία είναι ότι βγήκε δημόσια μια αθλήτρια πρώτης γραμμής και μίλησε για ο,τι της συνέβη. Με γενναιότητα και με μια συγκλονιστική περιγραφή.

Τεκμηριώνοντας και εξηγώντας με κάθε λεπτομέρεια και τους λόγους που την είχαν οδηγήσει να σιωπήσει όταν συνέβη το περιστατικό από το υποκείμενο που εκμεταλλεύονταν το ρόλο του! Εκεί ακριβώς βρίσκεται η πιο σημαντική πτυχή της υπόθεσης. Στο γιατί δηλαδή αναγκάζονται άνθρωποι να υπομείνουν την αθλιότητα χωρίς να μιλούν!

Εξήγησε η Μπεκατώρου το “γιατί”! Φοβήθηκε ακόμη και την οικογένειά της, φοβήθηκε ότι θα της στερήσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπούσε και ονειρεύονταν, φοβήθηκε τη διάλυση της ομάδας, φοβήθηκε πολλά που συνέθεταν τότε τον νεανικό της κόσμο. Και εκεί πάνω πάτησε το τέρας. Όπου πατάνε, δηλαδή όλα τα ανθρωποειδή σε ανάλογες περιπτώσεις: στο φόβο…

Ο φόβος λοιπον είναι αυτός που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί! Κι αυτό γίνεται καταρχήν με το άνοιγμα της ψυχής. Διότι όταν μιλήσεις, μπορεί να εισπράξεις και αδιαφορία ή ακόμη και αμφισβήτηση από κάποιους τιποτένιους, αλλά είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα βρεθούν συνοδοιπόροι να κουβαλήσουν το βάρος σου και να σε στηρίξουν!

Μιλάμε λοιπόν! Για ό,τι άθλιο μπορεί να συμβαίνει όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στο διπλανό ή στη διπλανή μας! Οχι τίποτα, αλλα έτσι δεν θα “πέφτουμε από τα σύννεφα” κάθε φορά…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Όπως αναμενόταν, μετά την δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, παρουσιάστηκαν και οι.. αμφισβητίες! “Ναι, αλλα γιατί δεν μιλούσε τότε; Γιατί τον άφησε να προχωρήσει; Μήπως τον προκάλεσε για να πετύχει το στόχο της;” Και δωστου ερωτήσεις… εισαγγελικού τύπου που ζητούν αποδείξεις από το θύμα!

Βούτυρο στο ψωμί!
Στο ίδιο έργο θεατές δηλαδή! Κάθε φορά που μία γυναίκα τολμήσει να καταγγείλει αθλιότητες, αρχίζουν οι… δεύτερες και οι τρίτες σκέψεις! Είναι το βούτυρο στο ψωμί για πάσης φύσεως τέρατα που στο τέλος παριστάνουν και τις αθώες περιστερές επιχειρώντας να ενοχοποιήσουν το ίδιο το θύμα!

Η σιωπή
Κι έτσι ενθαρρύνεται η σιωπή! Κι όταν επικρατεί η σιωπή ξεσπούν ιστορίες σαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, σαν την φοιτήτρια που βίασαν και σκότωσαν τα κτήνη στη Ρόδο και πάμπολλες ακόμη περιπτώσεις που μας συγκλονίζουν, αλλά που δυστυχώς τις μαθαίνουμε πολύ αργά, όταν δεν υπάρχει γυρισμός…

Με πολλά ένσημα…

Και κάτι ακόμη θα πρέπει να σημειώσουμε μ’ αφορμή την καταγγελία της Μπεκατώρου που κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Δεν αφορά μόνο στον αθλητικό χώρο το ζήτημα όπως προσπαθούν ορισμένοι εντέχνως ή χωρίς να συναισθάνονται τι λένε, να το χαρακτηρίσουν. Αυτό που συνέβη στη Σοφία, συμβαίνει σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Συμβαίνει οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει εξουσία, παρακλάδια και εκμετάλλευση των ανθρώπων και των αναγκών τους. Το “είδος” των “μπήχτηδων” που κατήγγειλε η αθλήτρια για την ιστιοπλοϊα, διαπρέπει και σε άλλους χώρους. Οπως γράφουμε και πιο πάνω, κάποιοι εξ αυτών που τώρα καταγγέλουν οργισμένοι και ζητούν κεφάλια για τα περιστατικά που αποκαλύφθηκαν, έχουν… θητεύσει στην εν λόγω δραστηριότητα με πάρα μα πάρα πολλά ένσημα!