Το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενδεχομένως να οδηγήσουν στη διάσπαση της χώρας εκτιμά μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο έμπειρος καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μάζης. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι στην περιοχή ζει μεγάλη ελληνική κοινότητα που ότι και να γίνει κινδυνεύει, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχει βαθύτατο εθνικό και ανθρωπιστικό λόγο να μην εμπλακεί και να επιδιώξει την προστασία των ομογενών.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής δεν θεωρεί τυχαία μια φράση του Μπάιντεν προ ολίγων ημερών, ο οποίος έκανε λόγο για μια πιθανή «ελάσσονα επίθεση» από τη Ρωσία που θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να οδηγήσει σε συζητήσεις στο ΝΑΤΟ. «Δεν την ξεστομίζει κατά λάθος μια τέτοια φράση» είπε χαρακτηριστικά και εκτιμά ότι αν γίνει κάποιο συμβάν, έστω και αν προκληθεί από προβοκάτσια, θα δούμε καμιά 10.000 νεκρούς. Στο τέλος, υπογραμμίζει καυστικά, θα πέσουν στα «τραπέζια της ειρήνης» όλες οι… ειρηνευτικές δυνάμεις και η Ουκρανία θα οδηγηθεί σε διάσπαση σε δύο κομμάτια. Οι Ρώσοι θα πάρουν αυτό που θέλουν ανατολικά για να ενώσουν τη Ρωσία με την Κριμαία και το Ντονμπάς και η Δύση το δυτικό για να «παίζει και να χαίρεται».
«Μετά θα επικρατήσει ειρήνη που όλοι θα την χειροκροτήσουν» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η χώρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, δεδομένου πως υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα που βρίσκεται υπό κίνδυνο. «Έχουμε βαθύτατο εθνικό και ανθρωπιστικό λόγο να καθίσουμε στα αυγά μας» αναφέρει, υπενθυμίζοντας τη γνωστή η φράση πως «όταν στην όχθη της λίμνης παλεύουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».
Αναφερόμενος στο γενικότερο περιβάλλον του ζητήματος, υπενθύμισε τί συνέβη όταν η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε να στείλει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα. «Βρεθήκαμε στον προθάλαμο του παγκοσμίου πολέμου. Στην πίσω αυλή των ΗΠΑ η Σοβιετική Ένωση ήταν έτοιμη να προβάλει ισχύ. Μήπως εδώ η Δύση πάει να κάνει το αντίστροφο στην Ρωσική Ομοσπονδία, στη ζώνη ασφάλεια της; Η ίδια αναλογία είναι» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κ.Π.