Δανειακή σύμβαση 9,4 εκ ευρώ για το δίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς της Λ. Πλαστήρα

ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ

«Πράσινο φως» άναψε το Δημοτικό Συμβούλιο Λ. Πλαστήρα στο σχέδιο σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη χορήγηση δανείου με σκοπό την εκτέλεση του έργου κατασκευής δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς εκτός λεκάνης απορροής της λίμνης Πλαστήρα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για δάνειο ύψους 9.419.130,74 ευρώ, χορηγούμενο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κατά ποσοστά 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και 25% από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Το έργο είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και μεταφέρθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», και παρακαλούμε να προβείτε στη διαδικασία προληπτικού ελέγχου, σύμφωνα με το άρθρο 278 του ν. 3852/2010».

Το έργο αφορά τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων στους οικισμούς Νεοχωρίου, Φυλακτής, Πεζούλας, Καλυβίων Φυλακτής, Κρυονερίου, Κουτσοδήμου, Αγίου Αθανασίου και Νέου Αγίου Αθανασίου, τους συλλεκτήρες αγωγών μεταφοράς τους στις δύο Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) καθώς και τους αγωγούς απαγωγής των εκροών από τις ΕΕΛ στους αποδέκτες.

Η πρώτη ΕΕΛ (ΕΕΛ Ράχης) είναι δυναμικότητας 12.000 ικ (20ετία) και θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Νεοχώρι, Καλύβια, Πεζούλας, Φυλακτή, Κουτσοδήμος, Κρυονέρι. Η δεύτερη ΕΕΛ (ΕΕΛ Αγίου Αθανάσιου) είναι δυναμικότητας 1.400 ικ (20ετία) και θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Αγίου Αθανάσιου και Νέου Αγίου Αθανάσιου. Επισημαίνεται ότι η Λίμνη Πλαστήρα εξασφαλίζει την ύδρευση της πόλης της Καρδίτσας, της περιοχής των Σοφάδων και των γύρω κοινοτήτων, ήτοι αποτελεί υδατικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την απόληψη ύδατος με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση.