ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Οδεύουμε  προς μία ακόμη Κυριακή που γνωρίζουμε ότι θα είναι άδεια χωρίς ποδόσφαιρο, μπάσκετ και οποιοδήποτε άθλημα για την περιοχή μας. Μία απόλυτη “νέκρα”, ένα απόλυτο “τίποτα” από πλευράς αθλητικής δραστηριότητας…

Θα μου πείτε εδώ γίνεται της τρελής, πεθαίνει κόσμος, εσύ μας λες για άδεια Κυριακή χωρίς αθλητισμό; Σύμφωνοι, αλλά τα είπαμε αυτά κι άλλη φορά. Δεν έχει να κάνει με την ιεραρχία εδώ του τι είναι σημαντικό και τι όχι. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Έχει να κάνει, με τις ανάγκες του ανθρώπου.

Μία απ’ αυτές και βασικότατη είναι η ψυχαγωγία του. Αν του στερήσεις την ψυχαγωγία του, αυτό θα έχει αργά ή γρήγορα επιπτώσεις στην ψυχική του ισορροπία και κατά συνέπεια στην υγεία του! Δεν είναι απλά τα πράγματα δηλαδή…

Κι άντε  για τους φιλάθλους, ας υποθέσουμε πως μέσα σε συνθήκες εγκλεισμού κατορθώνουν και βρίσκουν άλλους τρόπους για να “ξεφύγουν”. Για όλους όμως εκείνους που ζουν μέσα στον αθλητισμό τι γίνεται; Για αθλητές, προπονητές, εργαζόμενους και πολλούς άλλους;

Δεν είναι μόνο ότι στερούνται της δυνατότητας να κάνουν αυτό που αγαπούν, αλλά έχουν και πρόβλημα βιοπορισμού, διότι για χιλιάδες το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και άλλα αθλήματα, ήταν και μέσα βιοπορισμού! Είναι η δουλειά τους που σταμάτησε!

Εδώ, δηλαδή, μιλάμε για καταβαράρθρωση της ψυχολογίας! “Διασωληνώθηκε” και το… χαμόγελό μας! Να είσαι όλη μέρα στο σπίτι σαν θηρίο στο κλουβί, να μην μπορείς να κάνεις ούτε προπόνηση και να παρακολουθείς όλη μέρα κι όλη νύχτα τους… καταμετρητές κρουσμάτων και θανάτων! Εχεις “λαλήσει” στο πρώτο δεκαήμερο και κινδυνεύεις με κατάθλιψη!

Όσο πιο γρήγορα, λοιπόν, βρεθεί άκρη για ν’ ανοίξει η αθλητική δραστηριότητα, έστω και υποτυπωδώς, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θ’ ανασάνουν απ αυτούς που τώρα υποφέρουν κι έχουν πέσει σε μελαγχολία!

Το ίδιο ισχυει φυσικά και για επαγγέλματα που έχουν να κάνουν γενικά με την ψυχαγωγία. Μουσικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες (και όσοι τους υποστηρίζουν) και πάει λέγοντας! Αυτοί είναι που έχουν πραγματικά ισοπεδωθεί από τον περασμένο Μάρτιο, διότι ισχυει αυτό που γράφουμε και πιο πάνω, είναι και θέμα βιοπορισμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, και για πολλούς ακόμη, τα νεύρα αυτή την περίοδο είναι σαν… συρματοπλέγματα! Γι’ αυτό συνιστά πρόκληση μεγίστου βαθμού σ’ όλους αυτούς (και πολλούς άλλους που έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους), να τους κουνάει το δάχτυλο ο κάθε γυρολόγος από τα κανάλια και το οποιοδήποτε “τσουκ μποξ” που “τραγουδάει” ανάλογα με του τι του παραγγέλνουν αυτοί που ρίχνουν τα κέρματα!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Από τον περασμένο Μάρτιο που αυτός ο απίθανος ιός μπήκε στη ζωή μας, έχουμε ζήσει καταστάσεις σε πολλά επίπεδα που ούτε φανταζόμασταν ποτέ ότι θα ζήσουμε. Δοκιμάζονται τα πάντα. Αν κάποια στιγμής βγούμε μέσα απ’ αυτόν τον εφιάλτη, θα είμαστε καταποντισμένοι μεν, αλλά και πολύ πιο έμπειροι!

Υποψιασμένοι
Στην Καρδίτσα, μάλιστα ακόμη περισσότερο, διότι μέσα στο γενικότερο χαμό με την πανδημία είχαμε και την καταστροφική πλημμύρα του Σεπτεμβρίου! Εδώ κι αν πρέπει να βγούμε πιο έμπειροι και πιο υποψιασμένοι για το τι συμβαίνει γύρω μας και για το τι καπνό φουμάρει ο καθένας!

Αν ξεχάσουμε!
Εδώ είναι που δεν θα δικαιολογούμαστε με τίποτα, ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό αν ξεχάσουμε τι μας βρήκε και κυρίως αν ξεχάσουμε τις ευθύνες όλων εκείνων που από θέσεις αρμοδίων επέτρεψαν να συμβεί αυτό το όνειδος, να πλημμυρίσουν δηλαδή, όχι μόνο τα χωράφια αλλά και η ίδια η πρωτεύουσα του Νομού.

Μπορείς;
Όπως έχουμε διαπιστώσει ουδείς ανέλαβε κάποια ευθύνη. Μόνο ο… “Ιανός” καταδικάστηκε! Ουδείς είπε έστω μία “συγγνώμη” για τα μάτια του κόσμου! Και φυσικά αυτές οι “κοκκορομαχίες” με τους αντιπολιτευόμενους (που έχουν κι αυτοί ευθύνες διότι ήταν στα πράγματα πριν λίγο καιρό) είναι άνευ σημασίας.

Πιο ώριμος
Το σημαντικότερο είναι να βγει ο κόσμος μέσα απ’ αυτή την καταστροφή πιο ώριμος! Και στην αξιολόγησή του για πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά κυρίως στην απαιτητική του διάθεση και ενεργή συμμετοχή του ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει…