Από το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση μ’ αφορμή την ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία:

«Ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας με τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους κι εργαζόμενες στην Υγεία.
ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 11 π.μ.
ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
Μέσα στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να ικανοποιήσει τα αιτήματα των γιατρών και των υγειονομικών. Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς υγειονομικό εξοπλισμό, χωρίς νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, χωρίς νέες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην υγεία αφήνονται απροστάτευτοι και άοπλοι να αντιμετωπίσουν την υγειονομική απειλή. Από την άλλη, το κυβερνητικό επιτελείο της ΝΔ πιστό στο πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του συστήματος προτιμά όλο αυτό το χρονικό διάστημα να κάνει δώρα στους καπιταλιστές· στους μεγιστάνες των ΜΜΕ 11 εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις σχετικά με την επιδημία (που θα έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν) και άλλα 23 εκατομμύρια χάρισμα από τις δόσεις για τις άδειες των καναλιών. Στους καρχαρίες της ιδιωτικής υγείας 30 εκατομμύρια ευρώ για τη χρήση των ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της ισχύουσας, αντί να κηρύξει επίταξη.
Συγχρόνως, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες αναδιαρθρώσεις στην εργασία τους, στο όνομα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία τους, χωρίς ωράριο, με την εργοδοτική αυθαιρεσία να χαίρει «ασυλίας», ενώ χιλιάδες άλλοι χάνουν τη δουλειά τους. Η εργατική τάξη συνωστίζεται, για να μη «διαταραχθεί» η κερδοφορία της εργοδοσίας, σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας σε πολλές περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, ενορχηστρωμένα αποδεικνύεται πως η απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν έγινε με υγειονομικά κριτήρια, αλλά με στόχο τον περιορισμό και την κατάργηση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, σε μια περίοδο που τα συνδικάτα και τα μέλη τους χρειάζεται να δρουν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στις χιλιάδες εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Κι όμως, αν κάτι αποδεικνύεται από την υγειονομική κρίση, αυτό είναι πως μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να εξασφαλίσει την υγεία του λαού και να τον σώσει από την υγειονομική καταστροφή. Γι’ αυτό, τασσόμαστε στο πλευρό των υγειονομικών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ· ένα ΕΣΥ επί χρόνια απαξιωμένο από όλες τις κυβερνήσεις, υποστελεχωμένο, με τεράστιες ελλείψεις κλινών Εντατικής Θεραπείας, «άδειο» από το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, υποδομές και προσωπικό. Όλοι όσοι συστηματικά επιχείρησαν τη διάλυσή του, την παράδοσή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στις «φιλάνθρωπες» φοροαπαλλακτικές δωρεές κάθε λογής κεφαλαιούχου και εφοπλιστή, είναι οι ίδιοι που σήμερα καλούν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν.
Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μπουν στον γύψο τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των εργαζομένων αλλά και των πληττόμενων στρωμάτων της κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνουμε τη μάχη για:

• Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
• Πλήρη επίταξη, άνευ όρων, κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Μέσα ατομικής προστασίας για όλους . Οργάνωση συστηματικών και σε μαζική έκταση διαγνωστικών τεστ.
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ .
• Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες – άπορους – αστέγους – φυλακισμένους – πρόσφυγες με αναγκαίο εξοπλισμό και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης.
• Εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων προστασίας για κάθε εργαζόμενο.
• Άρση του περιορισμού των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.»

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Για υγεία, ζωή και ελευθερία