«Σήμερα, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020, τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα στον Νομό Καρδίτσας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την πόλη, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους τοπικούς πολιτικούς ταγούς για την κατάσταση μετά τη συντριβή.

Η εικόνα, από τη μια πλευρά, θύμιζε τσίρκο. Από τις 9 το πρωί παρατρεχάμενοι φιλοκυβερνητικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο ντυμένοι στα καλά τους – προφανώς επ’ ουδενί θιγέντες και πληγέντες -, για να χειροκροτήσουν αυτόν και τους ομοίους του. Έτσι και στο τσίρκο. Βγαίνουν οι παλιάτσοι, τα κάνουν μαντάρα κι οι θεατές αντίστοιχου χιούμορ χειροκροτούν χαρούμενοι, που έπιασε τόπο το εισιτήριο. Στην προκειμένη, βέβαια, τα εισιτήρια είναι οι ψήφοι του κάθε ραγιά εκεί έξω, που γλείφοντας και χειροκροτώντας περιμένει να κάνει την μπάζα του, κι ας πνίγεται κυριολεκτικά ο κόσμος όλος· θεατές της ζωής και ανάξιοι του χαρακτηρισμού «πολίτης».

Από την άλλη πλευρά, μαζευτήκαμε ελάχιστοι πολίτες, πληγέντες και αλληλέγγυοι, αφήνοντας σε δεύτερη προτεραιότητα τον καθαρισμό και την επιδιόρθωση των διαλυμένων περιουσιών μας, να διαμαρτυρηθούμε για όσα βιώσαμε και να φωνάξουμε αιτήματα για την αποκατάσταση της ζωής μας. Αναμενόμενο, μιας και κανένας πολιτικός ή άλλος φορέας δεν κάλεσε σε συγκέντρωση. Η αστυνόμευση στο κέντρο της πόλης και πέριξ ήταν τέτοια, όμως, που δεν μας επέτρεπε να πλησιάσουμε ούτε σε απόσταση 30 μέτρων από το Δημαρχείο. Όσο στεκόμασταν απέναντι, περιμένοντας να βγουν οι τοπικοί κολοσσοί να υποδεχτούν το αφεντικό τους, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, αστυνομικοί με πολιτικά και γενικώς αστυνομικοί μας απωθούσαν στοχεύοντας να έχουμε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από το σημείο άφιξης του Πρωθυπουργού.

Διαμαρτυρηθήκαμε, χωρίς να προκαλέσουμε – το τονίζουμε αυτό -, λέγοντας ότι το μόνο που ζητάμε είναι να φωνάξουμε τον πόνο για την καταστροφή των ζωών μας και τα αιτήματά μας για την αποκατάστασή τους. Οι αστυνομικοί συνέχιζαν να μας σπρώχνουν παραβιάζοντας τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται λόγω πανδημίας και ασκώντας βία. Στο κραυγαλέο μας «Γιατί;» η απάντηση ήταν αναμενόμενα «Εκτελούμε εντολές». Στη διάρκεια των ωρών της σύσκεψης [ιδρώσανε στη διαπραγμάτευση!], οι αστυνομικοί συνέχιζαν να μας απωθούν, όσο αντιστεκόμασταν και διεκδικούσαμε το μόνο που μας απέμεινε, το δικαίωμά μας να φωνάξουμε και να ακουστούμε, καθώς από εκεί που μας περιόριζαν και λόγω του μικρού αριθμού μας δεν θα ακουγόταν ούτε κιχ. Φυσικά, δεν ήθελαν να φανεί η δυσαρέσκεια και η οργή μας στις κάμερες και στα μικρόφωνα και μάθει κι ο υπόλοιπος κόσμος ότι στην Καρδίτσα του Σεπτέμβρη 2020 υπάρχουν κατεστραμμένοι πολίτες που δε χειροκροτούν και δε χειροφιλούν για αντίδωρα.

Ωστόσο, επιμείναμε και την ώρα της εξόδου των συσκεπτομένων προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το κλιμάκιο που έβγαινε με συμπάσχον ύφος (!) κατευθυνόμενο προς την αγορά, για να συνομιλήσει με τους πληγέντες καταστηματάρχες, που καθάριζαν και σήμερα χωρίς ρεύμα. Ας σημειωθεί ότι το τοπικό επιτελείο (Δήμου και Περιφέρειας) δεν είχε τολμήσει να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της πόλης μέχρι σήμερα. Έπρεπε να έρθουν οι αστυνομικοί κι οι κυβερνητικοί, για να κινηθούν ανάμεσα στον κόσμο. Όσο, λοιπόν, οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να μας περιορίσουν πάλι, καταφέραμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα να γιουχάρουμε και να φωνάξουμε «Παραιτηθείτε». Τους ακολουθούσαμε μέχρι τον κεντρικό πεζόδρομο συνοδεία των ΟΠΚΕ, όταν κάποια στιγμή αναίτια και απρόκλητα οι ΟΠΚΕ έπεσαν πάνω μας, μας έσπρωχναν βίαια και μας πετούσαν κάτω, διατεινόμενοι ότι τους χτυπάμε (!). Μας απείλησαν με προσαγωγές στοχοποιώντας 4 από εμάς, οι οποίοι όμως την τελευταία στιγμή απομακρυνθήκαμε. Εκεί προστέθηκε και κόσμος διερχόμενος και τους αποδοκίμαζε, οπότε και σταμάτησαν.
Από όλα αυτά 3 σημεία έχουμε να επισημάνουμε:

1. Οι υπεύθυνοι της τραγωδίας που βίωσε η πόλη κι ο νομός μας γέμισαν αστυνομικούς την περιοχή και τους έδωσαν εντολή να μην υπάρξει τίποτα που θα τους ενοχλήσει, αντί να λογοδοτήσουν και να παραιτηθούν.

2. Η συνυπεύθυνη κυβέρνηση για άλλη μια φορά με τη στήριξη των αυλικών της υπόσχεται βοήθεια σε ιδιώτες και επιχειρηματίες, αφού τους εξουθένωσε οικονομικά κι αφού έχει αποδείξει ποιες είναι οι προτεραιότητές της σε υγεία, παραγωγή, οικονομία, παιδεία και περιβάλλον. Για ακόμη μια φορά οι ανάγκες των παραγωγών, των εργαζομένων, του λαού αποτελούν ενοχλητικό βουητό στα αυτιά τους από το οποίο ξεμπερδεύουν με συνοπτικές διαδικασίες.

3. Ο λαός της Καρδίτσας οφείλει να καταστρέφεται ησύχως. Από αυτούς εξαιρούνται οι ραγιάδες που θα συνεχίζουν να χειροκροτούν και να χειροφιλούν μέχρι το επόμενο αντίδωρο.
Είμαστε μόνοι, μα δεν είμαστε λίγοι. Είμαστε διαλυμένοι, μα δεν παραιτούμαστε. Είμαστε κουρασμένοι, μα η αντοχή κι ο αγώνας μας θα αυξάνεται, μέχρι να τσακίσουμε κάθε αυταρχισμό και παρασιτισμό. Είμαστε άοπλοι, μα έχουμε τις φωνές, τα κορμιά μας και μια καρδιά μεγάλη να χωρέσει τον συμπάσχοντα διπλανό μας, μέχρι να ανθίσουμε μαζί. Δύναμη κι όπλο μας η αλληλεγγύη. Θα πληρώσει κάθε υπεύθυνος την αποκατάσταση των ζωών μας.»

Δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία