Την κατάσταση που επικρατεί στον οικισμό της Αγίας Μαρίνας Καρίτσας στη Λίμνη Πλαστήρα, ένα χρόνο μετά τις καταστροφές από τον “Ιανό” αναδεικνύει το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας με ανακοίνωσή του και φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Έναν χρόνο και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή του Ν. Καρδίτσας.
Το παράδειγμα της τοπικής κοινότητας Καρίτσας Δολόπων
Η φράση που περιγράφει την κατάσταση ένα χρόνο μετά την ανεπανάληπτη καταστροφή του Ιανού

είναι : Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν….
Κράτος, Περιφέρεια, Δήμοι ενεργοποίησαν άμεσα και καθοριστικά τα αντανακλαστικά στη διαχείριση της κρίσης. Όμως για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, ως άμεση ενεργοποίηση, οι ανωτέρω θεσμοί και οι υπηρέτες τους, εννοούν τις απευθείας χρηματοδοτήσεις και αναθέσεις με εκπτώσεις αλ καρτ στα δικά τους παιδιά, τον «Άγιο Ιανό» που έφερε το μεγάλο φαγοπότι, τον τσακωμό για την πίτα των χρήματων που ήρθανε και δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, τα έργα βιτρίνας και κουκουλώματος, το επικοινωνιακό σόου παροχών μετά δακρύων.

Από την άλλη, σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες, αγροτικοί και δασικοί δρόμοι, υδραγωγεία, αποχετευτικά δίκτυα, γεφύρια, τείχη ρέματα και ποταμοί, …αφημένα στην τύχη τους…..όπως αφημένες είναι και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων που καταστράφηκαν.

Στη Λίμνη Πλαστήρα το πέρασμα του Ιανού έφερε οικολογική καταστροφή με την συσσώρευση ανυπολόγιστων ποσοτήτων φερτών υλών. Τα ρέματα και τα ποτάμια είναι ακόμα ακαθάριστα και οι ζημιές στέκουν ακόμα ανέγγιχτες. Έρχεται χειμώνας και το ερώτημα που πλανάτε είναι: που πήγανε οι χρηματοδοτήσεις που με μεγάλα λόγια ανακοινώθηκαν;;; αντιλαμβάνονται ίσως οι υπεύθυνοι το μέγεθος της καταστροφής ;;;

Διαβάζουμε τελευταία, για μια νέα χρηματοδότηση για το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ύψους 800.000€, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, για έργα αποκατάστασης στις υποδομές από τις καταστροφές του «Ιανού».

Σε όλο αυτό το πλαίσιο της εγκατάλειψης ανθρώπων και φύσης, οι κάτοικοι του οικισμού της Αγίας Μαρίνας Καρίτσας στη Λίμνη Πλαστήρα, ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να απαιτούν και να παλεύουν για την άμεση παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού, πριν τον χειμώνα. Φοβούνται πως η καθίζηση που έχει υποστεί το έδαφος εδώ και ένα χρόνο, θα ενταθεί απειλώντας την ίδια τους τη ζωή.

Το παράδειγμα της τοπικής κοινότητας Καρίτσας Δολόπων
Εκκρεμούν οι αποκαταστάσεις των ζημιών από την κακοκαιρία του ΙΑΝΟΥ`:

1) Αποπεράτωση των έργων πρόσβασης στην είσοδο του οικισμού της Ράφηνας και διάνοιξη οδού πάνω από τον οικισμό για εκτροπή των υδάτων εκτός οικισμού ( έχει δοθεί η σχετική άδεια από το δασαρχείο). Επίσης επισκευή – συντήρηση του δρόμου που οδηγεί στον οικισμό καθώς επίσης τη στήριξη και επισκευή του κεντρικού μονοπατιού από την οικία του Χρυσόστομου Κολοβού μέχρι την οικία του Παύλου Κολοβού.

2) Αποπεράτωση των έργων πρόσβασης στο Μέγα-ρέμα στις οικίες προς τα δυτικά του οικισμού.

3) Μετά την έκθεση για το φαινόμενο της καθίζησης, τις σχετικές γνωμοδοτήσεις και προτάσεις από τους γεωλόγους και μηχανικούς σε σχέση με τις εργασίες σταθεροποίησης, στην Αγία Μαρίνα (Πλακωτό) επιπλέον χρειάζεται αποκατάσταση της πρόσβασης στο ρέμα Καραβίδα και ρέμα Φανάρα. Επισκευή δημοτικού φωτισμού στην είσοδο του οικισμού.

4) Συντήρηση του δρόμου Παναγία Πελεκητή-Καραμανώλη

5) Στην Καρίτσα διευθέτηση της ροής των ομβρίων υδάτων από την πάνω πλατεία μέχρι την οικία Ζαχαρού με τμηματική ροή προς το ρέμα Τσαγκάρη (προϋπήρχε ) μέσω των μονοπατιών ( δύο τον αριθμό ) και καθαρισμός του οχετού πίσω από την οικία Φ. Κολοβού. Επισκευή δημοτικού φωτισμού στην είσοδο του οικισμού.

6) Αποκατάσταση του δρόμου Ράφηνας – Καψάλη.

7)Στερέωση του βράχου πάνω από το γήπεδο καλαθοσφαίρισης με αγκύρια και μεταλλικό πλέγμα.

Ο απολογισμός όμως, δεν γίνεται για απλές διαπιστώσεις και μοιρολατρικές εκτονώσεις. Δώσαμε και δίνουμε τη μάχη με όλο τον λαό για την πλήρη αποκατάσταση όλων των πληγέντων, για την προστασία του τόπου μας και της ζωής μας.
Βάζουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες μας και διεκδικούμε.
Δίνουμε μάχες, ώστε τις συνέπειες της καταστροφής και της κρίσης να μην τις επωμιστούμε πάλι εμείς.

Παλεύουμε από κοινού για ζωή και αξιοπρέπεια.
ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΩΡΑ!

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ