Εγκρίθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Καρδίτσας

* Στις αρχές του 2022 θα αποτυπωθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα στοιχεία τους

Το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2022 ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πληρέστερη εικόνα και για τα δύο θα υπάρξει από το νέο έτος, όπου με την επικαιροποίησή τους θα αποτυπωθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα οικονομικά μεγέθη, τα έργα και οι παρεμβάσεις που έχει στοχοθετήσει ο Δήμος Καρδίτσας.

H συζήτηση των δύο θεμάτων έγινε μέσα σε κλήμα αντεγκλήσεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος μειοψηφίας.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για το τεχνικό πρόγραμμα του νέου έτους μίλησε εισηγητικά στη χθεσινή διπλή συνεδρίαση του σώματος ο Παναγιώτης Σβερώνης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας.

Σημείωσε ότι τρεις είναι οι βασικοί άξονες που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο ανέρχεται σε 31,2 εκατομμύρια ευρώ. Οι άξονες αυτοί είναι η κατασκευή όλων των χρηματοδοτούμενων έργων, η ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων από τον «Ιανό» και οι χρηματοδοτήσεις μέσω ΣΑΤΑ και τακτικών εσόδων του Δήμου.

Διευκρίνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι οδηγίες και οι εγκύκλιοι του υπουργείου για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, αναγκάζουν να μην περιλαμβάνει , το ένα τρίτο της χρονιάς. «Μοιραία λοιπόν, το σημερινό Τεχνικό Πρόγραμμα δεν αποτυπώνει με ακρίβεια όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις, γιατί αγνοεί το τι συνέβη από το Σεπτέμβριο και μετά. Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με τις πρώτες συνεδριάσεις του 2022 θα φέρουμε προς συζήτηση το επικαιροποιημένο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο και θα περιλαμβάνει με πλήρη ακρίβεια και με τα πραγματικά στοιχεία μετά το κλείσιμο του 2021, όλα τα έργα, τις μελέτες, τις προτεραιότητες και τις δράσεις που προγραμματίζουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Σβάρνας
Τοποθετούμενος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας, κάλεσε τη δημοτική αρχή να δώσει τα καινούργια έργα που οραματίστηκε και προχωρά στην υλοποίησή τους.
Πρόσθεσε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέδωσε έναν μεγάλο αριθμό έργων με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και η παρούσα προσπαθεί να τα καπηλευτεί. Ωστόσο παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίησή τους. «Τα μόνα έργα σας είναι οι αποκαταστάσεις του Ιανού που καθυστερούν αδικαιολόγητα, παρά το γεγονός ότι έγιναν με απευθείας αναθέσεις για το γρήγορο της διαδικασίας» είπε και πρόσθεσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής για το 2022 δεν διαθέτει κανένα όραμα και σχεδιασμό.
Κρανιάς
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Βασίλης Κρανιάς, σημείωσε ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα στα χωριά του Δήμου, τα οποία μένουν εκτός τεχνικών προγραμμάτων. Μίλησε για ανεπάρκεια στη χρηματοδότηση κάτι που φαίνεται και στο ψαλίδι των σχετικών κονδυλίων για έργα των Δήμων στον κρατικό προϋπολογισμό που διαχρονικά συντάσσεται με τη λογική κόστους- οφέλους.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι δεν ασκεί πιέσεις για περισσότερα κονδύλια και υλοποίηση έργων ουσίας, όπως αντιπλημμυρικά κλπ. «Υπάρχει αποσπασματικότητα και στα έργα που προβλέπονται στο νεο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει ενιαία δομή» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο συνδυασμός καταψηφίζει το πρόγραμμα.
Ξυλομένος
Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Κώστας Ξυλομένος, μίλησε για προσπάθεια οικειοποίησης των έργων από την παρούσα δημοτική αρχή, κάτι που δείχνει έλλειψη πυξίδας στο Δήμο.
«Το 90% των έργων ταυτίζεται με τα έργα που είχαμε ως προηγούμενη δημοτική αρχή» είπε μεταξύ άλλων και κάλεσε τη δημοτική αρχή να δείξει σύντομα το όραμά της στα έργα υποδομών.
Τσιάκος: το 2022 θα είναι
χρονιά μεγάλων έργων

Αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, αρχικά επισήμανε πως τα έργα δεν είναι των δημοτικών αρχών αλλά των δημοτών. Καταλόγισε στην προηγούμενη δημοτική αρχή απουσία εντάξεων νέων έργων σε προγράμματα και ολοκληρωμένων μελετών, ενώ καταλόγισε και ευθύνες σε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για προσφυγές που καθυστερούν την υλοποίηση έργων όπως οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων. «Βεβαίως και ασκούμε πιέσεις. Τον αυτοδιοικητικό μας λόγο δεν τον αλλάζουμε, ανεξάρτητα από το ποιός βρίσκεται στην κυβέρνηση» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Υπογράμμισε πως το 2022 θα είναι μια χρονιά μεγάλων έργων για το Δήμο Καρδίτσας.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2022, σε ειδική συνεδρίαση που ακολούθησε, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αριστοτέλης Σπάνιας τόνισε εισηγητικά ότι κάθε προϋπολογισμός που συντάχθηκε τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Καρδίτσας είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, εξαιτίας των εποχών αβεβαιότητας και οικονομικής δυστοκίας.

«Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά οι δυο παγκόσμιες κρίσεις που αυτή την εποχή βρίσκονται στην κορύφωση τους, δηλαδή η πανδημία και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τις αγορές όλου του κόσμου, επηρεάζουν σημαντικά και τα δικά μας μικροοικονομικά μεγέθη. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που προκαλεί φαινόμενα όπως ο Ιανός που ζήσαμε πριν από 15 μήνες, αντιλαμβάνεστε γιατί μιλώ για εποχή αβεβαιότητας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα που βιώνουμε και εκτιμώντας την κατάσταση του 2022. Έχει σαν βάση την εισπραξιμότητα της 31ης Δεκεμβρίου του 2020 και τα οικονομικά μεγέθη στις 31 Αυγούστου της φετινής χρονιάς.

Διευκρίνισε ακόμη, ότι στην πρώτη αναμόρφωση που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022 (εξ αιτίας του γεγονότος ότι στο τέλος της χρονιάς αποπληρώνονται αρκετοί προμηθευτές) θα έχουμε πληρέστερη αποτύπωση της διαμορφωθείσας κατάστασης. «Με βάση τα παραπάνω θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός τουλάχιστον με τα έως σήμερα δεδομένα. Για τη σύνταξή του λάβαμε υπόψη τις καθημερινές ανάγκες του Δήμου οι οποίες όπως όλοι γνωρίζετε είναι τεράστιες και συγχρόνως προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε και τα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται από τα τακτικά έσοδα, ώστε να προχωρήσουν μια σειρά έργων που προγραμματίζουμε ως δημοτική αρχή. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Δήμος Καρδίτσας είναι ένας υπερχρεωμένος Δήμος. Μεγάλα χρέη που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν περιορίζουν τις δυνατότητες μας, όπως και η χαμηλή εισπραξιμοτητα λόγο των πρωτοφανών συνθηκών που βιώνουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Ωστόσο αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι για να μην παράγουμε έργο. Ούτε μπορεί να αποτελούν τροχοπέδη στη καθημερινή λειτουργία».
Τετραγωνικά και ανταποδοτικά έσοδα
Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Σπάνιας στάθηκε στα επιπλέον τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί και η σταδιακή ενσωμάτωση τους στο σύστημα των τελών θα αποφέρουν επιπλέον ανταποδοτικά έσοδα. Πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή έχει δεσμευτεί ότι θα τα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος των δημοτών.
«Ευελπιστούμε στην αύξηση των εσόδων, στον εξορθολογισμό των δαπανών όσο αυτό είναι εφικτό, της καλύτερης οργάνωσης των υπηρεσιών του δήμου με στόχο την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας» είπε χαρακτηριστικά.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα