Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν, μέσω βιτνεοδιάσκεψης, ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10 ώρα Ελλάδος

Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκαν, μέσω βιτνεοδιάσκεψης, ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10 ώρα Ελλάδος, αφού κράτησαν περισσότερο από δύο ώρες, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Οι συνομιλίες άρχισαν στις 17.08 ώρα Ελλάδος, με τον Ρώσο πρόεδρο να βρίσκεται στο Σότσι και τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντησης δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, τις διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας μεταξύ των οποίων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με την χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον Πούτιν θα μιλήσει τηλεφωνικά  στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να τους ενημερώσει για την  κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε ότι ο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών χθες και συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα αυτό στις 21.00 (ώρα Ελλάδας).

Πηγή :  protothema