Όπως είχαμε προαναφέρει προχθες (δες εδώ) η διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσκομείου καλεσ αρχικά χθες το μεσημέρι ε απολογία τους δύο νοσηλευτές για τις καταγγελίες που έκααν περί εικονικών τεστ σε υγειονομικούς που επιστρέφουν από ιακοπές και στη συν΄χεια ο διοικητής κ. Δημήτρης Κουτσονούρης διέτεξε Ένορκη Διοικητηική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη δισπορα ειδήσεων που δυσφημούν το Ίδρυμα.

Θυμίζουμε ότι οι δύο νοσκόμοι είχαν προβεί σε σοβαρές καταγγελίες περί ελλειψης αντιδραστηρίων και τεστ που έγιναν σ εγιατρούς που επέστρεψαν από διακοπές και δεν δουλεύτηκαν, η αρνητικών αποτελεσμάτων που δεν ανακοινώθηκαν σε οσους τα έκαναν . Επίσης ο τραυματιοφορέας κ. Τσαπαλης είχε μιλήσει για ερωτηματολόγια και επιλεκτικά τεστ ανάλογα με τον τόπο που είχαν πάει διακοπές οι υγειονομικοί γιατροί και νοσηλευτές, ενώ σε συνάδελφό του ταρυατιοφορέα ειχαν διαμηνύσει ότι τα τεστ θα γίνοντι μόνο σε γιατρούς και όχι σε νοσηλευτές

Δείτε τα όσα είχε καταγγίλει στη Θεσσαλία  TV ο αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου τραυματιοφορέων και μέλος του ΔΣ των εργαζόμενω στο πανπιστημιακό Λάμπρος Τσάπαλης :

Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι παρόμοιες καταγγελίες για επιλεκτικά τεστ ανάλογα με τον προρισμό των διακοπών έγιναν και από την ΠΟΕΔΗΝ, ενώ κρρεμουν αποτελε΄σματα 1600 τεστ στην Αθήνα για υγειονομικούς του ΕΣΥ στα νοσκομεία όλης της χώρας.

Με προτεραιότητα τα τεστ σε υγειονομικους που επιστρέφουν στα νοσοκομεία από διακοπές-1600 δείγματα συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα

Με προτεραιότητα υποβάλλονται στα τεστ για τον κορονοϊό οι χιλιάδες εργαζόμενοι του ΕΣΥ που επιστρέφουν από διακοπές ενώ λόγω φόρτου εργασίας σε αναμονή είναι εκατοντάδες δείγματα.

Φυσικά όλοι οι γιατροί επιστρεφουν στις θέσεις τους χωρίς να έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα, κάτι που είχαμε αναφέρι σε ρεπορτάζ μας έπειτα από καταγγελία αδελγφού ειδικευόμενης γιατρού στο πανεπιστημιακό

Μπλοκαρισμένο φαίνεται ότι είναι το σύστημα του εργαστηριακού ελέγχου στους υγειονομικούς, οι οποίοι με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορονοϊό πριν επιστρέψουν στην εργασία τους από την κανονική τους άδεια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, σήμερα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) είναι σε αναμονή για να βγουν τα αποτελέσματα για 1600 δείγματα που δόθηκαν από υγειονομικούς νοσοκομείων της Αθήνας. Το ΕΚΕΑ, όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, είναι αυτή τη στιγμή σε μία εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση δεδομένου ότι δέχεται δείγματα από όλη τη χώρα, ενώ έχουν προστεθεί και αυτά των υγειονομικών το τελευταίο διάστημα.

Συνέπεια όμως είναι απαιτούνται τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες για να βγει το αποτέλεσμα ενός τεστ και οι υγειονομικοί να μην μπορούν να επιστρέψουν στα νοσοκομεία μετά την άδειά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, για τον λόγο αυτό δόθηκε ατύπως εντολή σε νοσοκομεία που παρουσιάζουν μία ευαισθησία λόγω των νοσηλευόμενων, όπως είναι τα ογκολογικά, να λείπουν για δύο ημέρες οι εργαζόμενοι και να μην επιστρέφουν για εργασία μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ τους.

Άλλωστε σήμερα ο ΕΟΔΥ καταγράφει αυξημένα κρούσματα κορονοϊού σε υγειονομικούς αφού μόνο τις τελευταίες 20 ημέρες εντοπίσθηκαν 70 κρούσματα σε υγειονομικούς.

Ιεράρχηση με ερωτηματολόγιο

Πάντως όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr οι δύο μεγαλύτερες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) η 1η και η 2η λόγω ακριβώς του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων που πρέπει αυτήν την περίοδο να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό, υποχρεώθηκαν να τροποποιήσουν τη διαδικασία.

Ενδεικτικά στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) δόθηκε εντολή να υπάρξει ιεράρχηση στους υγειονομικούς με βάση ποιος είναι πιθανό να έχει βρεθεί κοντά σε κρούσματα. Γι αυτό και οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν σε συνεργασία με τις επιτροπές λοιμώξεων, ένα ειδικό ερωτηματολόγιο ώστε να διαπιστώνεται εάν έχουν μεγάλες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Να σημειωθεί ότι συνολικά στο ΕΣΥ εργάζονται 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200.