Ξεχωριστή είναι η σημερινή ημέρα για την μεγάλη οικογένεια της Αναγέννησης, αλλά και για τον αθλητισμό της Καρδίτσας…
Σαν σήμερα, πριν από 116 χρόνια πήραν “σάρκα και οστά” τα μεράκια και τα όνειρα ανήσυχων Καρδιτσιωτών, καθώς εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν το σύλλογο που έμελλε να κάνει μια ασύγκριτη διαδρομή μέσα στο χρόνο και ν’ αγαπηθεί παθολογικά από γενιές και γενιές συμπολιτών…

Το πρώτο καταστατικό της Αναγέννησης κατατέθηκε στις 31 Αυγούστου του 1904 και εγκρίθηκε από τη δημόσια διοίκηση με υπογραφή του Αντιβασιλέα Κωνσταντίνου και του υπουργού Εσωτερικών Θεοτόκη στις 16 Οκτωβρίου του 1904.
Περιελάμβανε 25 άρθρα και δημοσιεύτηκε και στο ΦΕΚ 1904/16.10.1904, στις 21 Οκτωβρίου του 1904.

Η πρώτη ουσιαστική πράξη απο τους ιδρυτές της Αναγέννησης ήταν η ανέγερση του γυμναστηρίου του συλλόγου. Το 1905, λοιπόν, ιδρύεται το Γυμναστήριο πίσω απο το Παυσίλυπο που θα φιλοξενήσει τη δράση των αθλητών της Αναγέννησης για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Ηρακλής Καραθάνος ήταν ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του Συλλόγου.
Φαρμακοποιός και έμπορος.

Με το παρατσούκλι “Αφεντούλης” ασχολούνταν με αντιπροσωπείες και άλλα συναφη είδη φαρμακείου. Το φαρμακείο του ήταν στην Λαρίσης – πεζόδρομος.
Το 1944 το φαρμακείο του κάηκε ολοσχερώς και μετά απο μικρό χρονικό διάστημα ο Καραθάνος αναχώρησε για τη Λάρισα. Αριστος έμπορος της εποχής, είχε την εκτίμηση της Καρδιτσιώτικης κοινωνίας. Στις συναλλαγές του ήταν “σφιχτός” και απόλυτος αλλά και καθαρός όπως και στις εξηγήσεις του.

Απειρες όμως ήταν οι φορές που προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες και χρήματα για φιλανθρωπικούς και αθλητικούς σκοπούς και ιδιαίτερα στη νεολαία.
Ο γιος του Δημήτρης Καραθάνος έγινε Δήμαρχος Λάρισας επι σειρά ετών.

Τα ιδρυτικά μέλη του πρώτου διοικητικού συμβουλίου ήταν οι Αθανάσιος Παλαμιώτης, (καπνέμπορος), Περικλής Χριστούλας (Νομικός), Αγγέλης Παρθένης (αθλητής σφαιροβολίας), Γιώργος Κόφφας (Τραπεζίτης), Κωνσταντίνος Σαμαράκης (δάσκολας, θείος του λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη), Γιώργος Σαμαρόπουλος (δημοσιογράφος και ένθερμος υποστηρικτής του αγροτικού ζητήματος, ίδρυσε την εφημερίδα “Θεσσαλιώτιδα”).
Μέσα από τις στήλες του “ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ” που παρακολουθεί και καταγράφει την πορεία αυτού του ξεχωριστού συλλόγου από τα πρώτα χρόνια του βηματισμού του, έχουμε κάνει (και θα συνεχίσουμε να κάνουμε) άπειρα αφιερώματα αναδεικνύοντας την ιστορία, φερνοντας μάλιστα στο φως και άγνωστες πτυχές αυτής της ασύγκριτης διαδρομής!

Μιας διαδρομής που είναι ταυτόσημη μ’ αυτή της πόλης μας, μιας διαδρομής που προκαλεί το σεβασμό στο πανελλήνιο.
Δίπλα, η έγκριση του πρώτου καταστατικού της Αναγέννησης στις 16 Οκτωβρίου του 1904.

ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΤΟ “ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΖΗΣ”

Φυσικά δεν θα μπορούσε η σημερινή ημέρα να μην γιορταστεί και στις τάξεις της ομάδας. Εκεί όπου “χτυπάει” σήμερα η “καρδιά” της Αναγέννησης

Εφθασε, λοιπόν, λίγο πριν την προπόνηση τούρτα με 116 κεράκια, στολισμένη στα κιτρινόμαυρα!!!