Ενημερωτική εκδήώση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου, στις 7 Νοεμβρίου 2019.

Στην ενημερωτική εκδήλωση, παρουσιάστηκαν τα οφέλη του εμβολιασμού ενηλίκων και ιδιαίτερα έναντι της εποχικής γρίπης, ειδικά τώρα που προχωράμε στο χειμώνα, του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα, τα οποία παρέχουν προστασία από λοιμώδη νοσήματα που μπορούν είτε να εξελιχθούν σε απειλητικά για τη ζωή είτε να επιδράσουν αρνητικά στην ποιότητα ζωής.

Ο κ. Γιώργος Σακελλαρίου, Δήμαρχος Παλαμά, δήλωσε σχετικά: «Ο Δήμος Παλαμά είναι ένας από τους 227 Δήμους της χώρας σε σύνολο 332, που είναι μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων βρίσκεται εδώ για να συνδράμει τις Δημοτικές Αρχές στις προτεραιότητες και στην υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων που επιδιώκουν τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού τους. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται σήμερα και στον Παλαμά η πρώτη για την περιοχή μας ενημερωτική εκδήλωση που αφορά στον εμβολιασμό των ενηλίκων. Ευχαριστούμε την εξαίρετη επιστήμονα Κα Μαρία Χόρτη η οποία δραστηριοποιείται και προσφέρει τις υπηρεσίες της στον τόπο μας, που δέχθηκε την πρόσκλησή μας για να μας ενημερώσει για ένα τόσο σημαντικό για την υγεία θέμα».

Στην ενημερωτική εκδήλωση, η κα Μαρία Χόρτη – Γενική Οικογενειακή Ιατρός, τόνισε ότι ο εμβολιασμός παρέχει προστασία ώστε οι ενήλικες να διατηρούνται υγιείς και να μπορούν να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την κα Χόρτη, η τήρηση του εμβολιαστικού προγράμματος για όλες τις ηλικιακές ομάδες, βάσει των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας αποτελεί παράγοντα ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Για την Ευρώπη εκτιμάται ότι το 30% των περιστατικών μεταδοτικών (λοιμωδών) νοσημάτων οφείλεται στη γρίπη. Κάθε χρόνο επίσης εκτιμάται ότι, στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, έως 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσήσουν από συμπτωματική γρίπη. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι 15.000 – 70.000  άτομα στην ΕΕ θα πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με τη γρίπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 290.000 – 646.000 θάνατοι από αναπνευστικά προβλήματα σχετίζονται με τη γρίπη. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός ελαφρών έως μέτριων λοιμώξεων οδηγεί σε απουσίες από την εργασία, απώλειες στην παραγωγή και πίεση στις υπηρεσίες υγείας.

Κλείνοντας, η κα Χόρτη τόνισε ότι μόνο με την καθολική εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος, σύμφωνα με τις συστάσεις ανά ηλικιακή ομάδα θα επέλθει σημαντική μείωση των λοιμωδών νοσημάτων και θα οδηγήσει σε υγιή έτη ζωής. Στους ενήλικες ο εμβολιασμός εστιάζεται σε ασθένειες οι οποίες είναι σοβαρές, συχνές και μεταδοτικές και χαρακτηρίζονται από υψηλή νοσηρότητα αλλά και θνητότητα. Ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τις επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, μειώνοντας την πολυφαρμακία και δημιουργώντας το έδαφος για μια καλή ζωή με καλή υγεία.