Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ερευνά 62 περιπτώσεις θρομβοεμβολών που έχουν αναφερθεί παγκοσμίως και οδήγησαν ορισμένες χώρες να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19, ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ.

Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται 44 περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, από τα συνολικά 9,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο.

Η Κουκ διευκρίνισε όμως ότι στον συνολικό αριθμό που ανέφερε ο ΕΜΑ δεν περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις αυτής της σπάνιας πάθησης, της θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), που έχουν καταγραφεί στη Γερμανία.

«Επί του παρόντος, η ανασκόπηση που έχει πραγματοποιηθεί, δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, όπως ηλικία, το φύλο ή προηγούμενο ιατρικό ιστορικό διαταραχών πήξης, για αυτά τα πολύ σπάνια συμβάντα», ανέφερε, νωρίτερα, σε σχετική ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

.

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση για το θέμα, στην επόμενη σύσκεψη των ειδικών, το διάστημα 6-9 Απριλίου.

Από την Τρίτη, ένα νέο θρίλερ με το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τόσο η Γερμανία

, όσο και ο Καναδάς αποφάσισαν την αναστολή στη χρήση του για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 60 και κάτω των 55 αντιστοίχως.

Ο Καναδάς έκρινε ότι εμπεριέχεται ικανό ρίσκο στους εμβολιασμούς με AstraZeneca για τους πολίτες κάτω των 55, με συνέπεια η κυβέρνηση του Τζαστίν Τριντό να αποφασίσει το «πάγωμα» των εμβολιασμών για την περαιτέρω διερεύνηση των επιπλοκών που προκαλεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, στην οποία έλαβε χώρα σύσκεψη των υπουργών Υγείας όλων των ομοσπονδιακών κρατιδίων, υπό τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπανς.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό για το εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι που σημαίνει ότι στο εξής θα χορηγεί το συγκεκριμένο σκεύασμα σε όλους τους πολίτες από την ηλικία των 18 και άνω.

Πηγή : protothema