Στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2021 ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F–15 της USAFE και προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, υπό την επωνυμία «Castle Forge».

Το υποστηρικτικό προσωπικό της Μοίρας, ιπτάμενο και τεχνικό διαφόρων ειδικοτήτων, έφτασε στη Λάρισα με διαδοχικές πτήσεις μεταφορικών αεροσκαφών C-17A.

Στη Λάρισα επτά αμερικανικά μαχητικά για συνεκπαιδεύσεις - Δείτε τα F-15

Επτά μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle της USAF προσγειώθηκαν σήμερα στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Λαρίσης, ολοκληρώνοντας έτσι την επιχειρησιακή μεταστάθμευση ολόκληρου του κλιμασίου που ήλθε από τις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει στην άσκηση Castle Forge, που διοργανώνεται από τις Αεροπορικές Δυνάμεις Ευρώπης των ΗΠΑ (USAFE) σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και την Ευρωπαϊκή Διοίκηση (EUCOM).

Στην προαναφερθείσα συνεκπαίδευση, συνολικής διάρκειας ενός περίπου μηνός, εκτός των δυνάμεων της Ελλάδος και των ΗΠΑ, θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ κατά την εν Ελλάδι παραμονή τους, έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σε αποστολές, όπως:

Στη Λάρισα επτά αμερικανικά μαχητικά για συνεκπαιδεύσεις - Δείτε τα F-15

-Σύνθετων αμυντικών και επιθετικών αεροπορικών τακτικών

-Αεροπορικής υποστήριξής με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Terminal Attack Controller/JTAC)

-Εναέριας μάχης

-Προστασίας – προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα

-Προσβολής – υποστηρίξεως ναυτικών δυνάμεων

Στη Λάρισα επτά αμερικανικά μαχητικά για συνεκπαιδεύσεις - Δείτε τα F-15

«Η μεταστάθμευση όπως και οι σχεδιαζόμενες συνεκπαιδεύσεις, διεξάγονται στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με κοινό στόχο την συμβολή στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Η 336 Μοίρα Μαχητικών της USAF, που επιχειρεί με τα διθέσια μαχητικά F-15E Strike Eagle, εδρεύει στην τεράστια αεροπορική βάση του Seymour Johnson της Βορείου Καρολάϊνα, ανήκοντας στη δύναμη της 4ης Πτέρυγος Μάχης.

Στη Λάρισα επτά αμερικανικά μαχητικά για συνεκπαιδεύσεις - Δείτε τα F-15

Συμφώνως με την USAFE, που έχει για το διάστημα της μετασταθμεύσεως της 336 Μοίρας Μαχητικών στη Λάρισα τον επιχειρησιακό έλεγχο αυτής, «Η άσκηση Castle Forge έχει σχεδιαστεί για να παράξει μία δυναμική, συμμαχική, δράση που εδράζεται στη συμμετοχή των ΗΠΑ σε μία συλλογική άμυνα στην περιοχή της Μαύρης Θαλάσσης, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Επιπροσθέτως, η άσκηση Castle Forge τη συνδυασμένη ικανότητα των δυνάμεων από όλους τους Κλάδους να ανταποκρίνονται σε περιόδους κρίσεως με μία ευέλικτη και αποφασιστική παρουσία».

Στη Λάρισα επτά αμερικανικά μαχητικά για συνεκπαιδεύσεις - Δείτε τα F-15

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το υποστηρικτικό προσωπικό της Μοίρας που μεταστάθμευσε στη Λάρισα, ιπτάμενο και τεχνικό διαφόρων ειδικοτήτων, μαζί με τους βασικούς φόρτους ανταλλακτικών, έφτασαν στη Λάρισα με διαδοχικές πτήσεις μεταφορικών αεροσκαφών C-17A.