ΕΟΑΣΚ: Πετρέλαιο, ρεύμα, ΕΛΓΑ και αντιπλημμυρικά «καλλιεργούν» το έδαφος για κινητοποίησες

«Κοροϊδία» χαρακτηρίζει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) το μέτρο της επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου μόνο για τους νέους και τους συνεταιριζόμενους αγρότες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επίκειται «μαύρος χειμώνας» μετά και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Την ίδια ώρα τα τελικά πορίσματα του ΕΛΓΑ μετά τις ενστάσεις για τον «Ιανό» και η απουσία αντιπλημμυρικών έργων αυξάνουν τη δυσαρέσκεια και για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία θα ξεκινήσει οργανωτικές συσκέψεις στα χωριά του Νομού, με στόχο την οργάνωση κινητοποιήσεων.
Κόστος παραγωγής
Σε συνέντευξη που παραχώρησαν τα μέλη της Διοίκησης της ΕΟΑΣΚ, ο Πρόεδρος κ. Κώστας Τζέλλας, στάθηκε στο κόστος παραγωγής. Αναφερόμενος στην επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου, σημείωσε ότι τελευταία φορά δόθηκε το 2016 και το κονδύλι ήταν συνολικού ύψους 160 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα η επιστροφή απευθύνεται μόνο στους νέους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και το ποσό είναι μικρό για όσους τη λάβουν. Αίτημα της ομοσπονδίας και της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, τόνισε, είναι αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
Παράλληλα χαρακτήρισε δυσβάστακτη την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, κάνοντας λόγο για «μαύρο χειμώνα». Υπογράμμισε ότι η Ομοσπονδία ζητά μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες και τα νοικοκυριά.
Πορίσματα ΕΛΓΑ
Επίσης ανέφερε ότι 14 μήνες μετά τον «Ιανό» έχουν βγει τα αποτελέσματα για τις ενστάσεις που έκαναν οι αγρότες επί των πορισμάτων του ΕΛΓΑ. «Ενώ διαβεβαίωναν κυβέρνηση και Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ότι θα αρθούν οι όποιες αδικίες, αποδείχθηκε ότι τα έλεγαν για καθησυχασμό του κόσμου διότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις αποζημιώσεις. Δεν έγινε καμία άρση της αδικίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντιπλημμυρικά
Επίσης συνέχισε λέγοντας ότι ακόμη δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Πρόσθεσε για νέα έργα που ζήτησε η περιφέρεια, έθεσε νέο αίτημα προς το υπουργείο με περικοπή του προϋπολογισμού στο ένα τρίτο. «Διεκδικούμε να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας συμπολίτης και οι περιούσιες» ανέφερε.
Αγροτοδικεία
Αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα, τρεις αγρότες θα κληθούν να περάσουν νέο αγροτοδικείο στη Λάρισα. Συγκεκριμένα θα περάσουν την πόρτα του εφετείου, καθώς πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυάλιση. Απηύθυνε κάλεσμα συμπαράστασης στους αγρότες λέγοντας ότι «είναι ακατανόητο να αντιμετωπίζεις ποινές φυλάκισης όταν βγαίνεις να διεκδικήσεις λύσεις στα προβλήματα».
Συλλαλητήριο Υγεία
Τέλος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ΕΟΑΣΚ στην πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε στην Αθήνα από τις επιτροπές πληγέντων από φυσικές καταστροφές και κάλεσε παράλληλα όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν στο παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο της Παρασκευής για την υγεία που γίνεται με πρωτοβουλία της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Καρδίτσας.