«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» απαντά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη που επισκέπτεται αύριο την περιοχή μας, με αφορμή την χθεσινή του δήλωση του ότι έχει επιλυθεί το 70% των αγροτικών προβλημάτων.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας σε συνέντευξη που παραχώρησαν, η κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις εξαγγελίες και υποσχέσεις, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και των προκατόχων της, η οποία είναι εχθρική απέναντι στους αγρότες.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κάλεσαν τους αγρότες να γυρίσουν την πλάτη τους στον υπουργό υπενθυμίζοντας την αδιάλακτη στάση που επέδειξε το Δεκέμβριο στον Ε65 και τα ΜΑΤ που έστειλε.
Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Φάρσαλα θα πραγματοποιηθεί η πανθεσσαλική σύσκεψη με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού πανθεσσαλικού μπλόκου στα τέλη του μήνα, τη συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στην Αgrotica.

Τιμές
Ο Πρόεδρος της ΕΟΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας στάθηκε στο ζήτημα των ανοιχτών και χαμηλών τιμών στο βαμβάκι και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, όπως είπε, ο υπουργός και η σημερινή κυβέρνηση διατηρούν την ίδια στάση που αφήνει απροστάτευτους τους παραγωγούς.
Κόστος παραγωγής
Την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη. Στον προϋπολογισμό του 2020 που ψήφισε η κυβέρνηση, όπως συνέβη και με την προηγούμενη, δίνει πακτωλό εκατομμυρίων για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε πλοιοκτήτες, βιομηχανίες κλπ αλλά δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για το αγροτικό πετρέλαιο, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα. Ομοίως δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για την πτώση των τιμών στα αγροτικά εφόδια κλπ, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα ήδη ακριβά τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα.
ΚΑΠ
Παράλληλα ο κ. Τζέλλας πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το εισόδημα που θα χαθεί από τη νέα ΚΑΠ, (λόγω Brexit και εξωτερικής σύγκλισης), τη στιγμή που οι αγρότες έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες από την εφαρμογή της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
ΕΛΓΑ
Η ΕΟΑΣΚ αναφέρει ότι ακόμη δεν έχουν βγει τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2019 και φυσικά θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και στην καταβολή των έστω και μικρών αποζημιώσεων. «Το μόνο που νοιάζει τον υπουργό και την κυβέρνηση είναι να φερουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να αισχροκερδήσουν σε βάρος μας και να παίρνουμε ακόμη μικρότερες αποζημιώσεις» ανέφερε ο κ. Τζέλλας προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις από το 2011 δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ ενώ θα έπρεπε να έχουν δώσει ως τώρα 280 εκ. ευρώ.
Φορολογία
O κ. Τζέλλας αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό, υπογραμμίζοντας ότι η περιβόητη μείωση της φορολογίας για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με το αφορολόγητο που οι αγρότες κατέκτησαν στα μπλόκα, φέρνει ουσιαστικά μια πενιχρή μείωση η οποια ωστόσο έχει εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Συσκέψεις
Οι συσκέψεις της Ομοσπονδίας συνεχίζονται σήμερα στις 7μμ στο Καλλιφώνι (κατάστημα Σβερώνης) και τη Δευτέρα  την ίδια ώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον Παλαμά, ενώ αναμένεται ακόμη μία την Τετάρτη στους Σοφάδες.