Πλήθος κόσμου τίμησε και φέτος την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μεγαλειώδης και ειρηνική η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, που πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα.

Με μαζική και ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης (17/11) οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα “48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή”, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συμμετείχαν στην πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια αστυνομικά μέτρα.

Πορεία για το Πολυτεχνείο
Πορεία για το Πολυτεχνείο INTIME NEWS
Πορεία για το Πολυτεχνείο
Πορεία για το Πολυτεχνείο EUROKINISSI
Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες τίμησαν ειρηνικά τη μνήμη της εξέγερσης
H πορεία για το Πολυτεχνείο
H πορεία για το Πολυτεχνείο INTIME NEWS
Πορεία για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Πορεία για την 48η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου EUROKINISSI

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Κόσμος συγκεντρωμένος στο Πολυτεχνείο
Κόσμος συγκεντρωμένος στο Πολυτεχνείο EUROKINISSI

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το “μπλοκ” με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Εκεί οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.

Πορεία για το πολυτεχνείο
Πορεία για το πολυτεχνείο EUROKINISSI
Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου
Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου NICK PALEOLOGOS / SOOC

Ξύλο και ένταση στην κατάθεση στεφάνων

Σοβαρή και εκτεταμένη ένταση σημειώθηκε το πρωί, όταν δεν επετράπη η είσοδος σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70 ατόμων, μελών, αλλά και βουλευτών του κόμματος και της νεολαίας. Ακολούθησαν σπρωξιές και γροθιές, με την κατάσταση να εκτονώνεται μετά από αρκετή ώρα, με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει τελικά στο Πολυτεχνείο και να καταθέτει στεφάνι.

Ένταση και επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο
INTIME NEWS
Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες τίμησαν ειρηνικά τη μνήμη της εξέγερσης
Επέτειος Πολυτεχνείου: Χιλιάδες τίμησαν ειρηνικά τη μνήμη της εξέγερσης
SOOC

Νωρίτερα, δεν επετράπη η είσοδος ούτε στους βουλευτές και πρώην υπουργούς Χάρη Θεοχάρη και Χαράλαμπο Αθανασίου. Λίγη ώρα αργότερα οι βουλευτές αποχώρησαν ενώ συγκεντρωμένοι φέρεται να πέταξαν και το στεφάνι των βουλευτών, που έγραφε Διακοινοβουλευτική Επιτροπή.

Πηγή : news247