Ημέρα ανακοινώσεων σήμερα, καθώς ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι τα νέα μέτρα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους που σηματοδοτούν τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Στον πυρήνα του σχεδίου που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, είναι η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα για όσους έχουν εμβολιαστεί, χωρίς αστερίσκους. Σ’ αυτό το πλαίσιο η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα στις 10:00 προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως», ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φιλοσοφία των νέων μέτρων προσανατολίζεται σε μια ανοιχτή κοινωνία που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εμβολιασμένους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να προστατεύσει τους ανεμβολίαστους, χωρίς όμως να τους επιβάλει επιπλέον περιορισμούς.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της επιτροπής βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα να υπάρχουν όρθιοι στα καταστήματα διασκέδασης που λειτουργούν αμιγώς για εμβολιασμένους, να μη χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid test σε καμία δραστηριότητα ή να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία στις μεγάλες εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα στις συναυλίες.

Την ίδια ώρα, εξετάζεται οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην εμπίπτουν στα μέτρα που λαμβάνονται και στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες περιοχές». Να μπορούν, δηλαδή, να κυκλοφορήσουν μεταξύ 1:00 με 6:00 το πρωί, να υπάρχει μουσική στην εστίαση, κάτι που απαγορεύεται τώρα, και να λειτουργούν τα αμιγή καταστήματα χωρίς περιορισμό.

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις για τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους

Πάντως, δεν πρόκειται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, περισσότερο περιοριστικά για τους ανεμβολίαστους, όπως ξεκαθάρισε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Open ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στις 15:00 το μεσημέρι δεν θα παραπέμπουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα.

Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό, στις 10:00 το πρωί συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις.

Για το πλαίσιο των νέων ελευθεριών για εμβολιασμένους ο κ. Πλεύρης σημείωσε: «Πρώτα απ’ όλα βρισκόμαστε σε ένα χρονικό πλαίσιο διαφορετικό γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε το εμβόλιο και έχει αποδειχθεί ότι όσοι εμβολιάζονται νοσούν και πιο δύσκολα, κυρίως όμως δεν νοσούν βαριά και πολύ περισσότερο δεν νοσούν σε κλίνες ΜΕΘ. Τα στοιχεία είναι καταλυτικά. 90% των συνανθρώπων μας που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού».

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετα πιεστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Το ξεκαθαρίζω. Δεν είναι φιλοσοφία ότι κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι δεν ευνοούνται. Τα μέτρα που υπάρχουν και για τους ανεμβολίαστους είναι επαρκή. Αλλά εκεί που βρίσκονται εμβολιασμένοι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο καθεστώς ελευθερίας που θα αποτυπωθεί στις 15:00 που έχουμε συνέντευξη Τύπου», συμπλήρωσε. «Στους κλειστούς χώρους εστίασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Πηγή:iefimerida.gr