Από την Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών το παρακάτω κείμενο σχετικά με την επικείμενη λεηλασία των Αγράφων…

«Αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη μάχη γύρω από την υπεράσπιση των αγραφιώτικων βουνοκορφών προκειμένου να μην καταστραφούν από την τοποθέτηση αιολικών εργοστασιών. Τα Άγραφα, αυτό το πανελλήνιο σύμβολο αντίστασης και ελευθερίας, προορίζονται κυριολεκτικά να χαριστούν σε κάποιες εταιρίες που προβάλλονται ως «επενδυτές», μόνο και μόνο για το δικό τους κέρδος, αφού έχουν κλείσει συμφωνίες για τα επόμενα χρόνια να πουλάνε το ρεύμα σε υψηλή τιμή. Για παράδειγμα για τα αιολικά στη Νιάλα και στο Βοιδολίβαδο, σύμφωνα με δημοσίευμα στον Τύπο, έχουν εξασφαλισμένη σταθερή τιμή αγοράς (98€/MWh) από τον ΛΑΓΗΕ.

Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι τα Άγραφα θα πάψουν να είναι καταφύγιο άγριας ζωής, εναπομείνων προορισμός νομαδικής κτηνοτροφίας καθώς και ορειβατικός και πεζοπορικός προορισμός, ουσιαστικά θα μετατραπούν σε σκουπιδότοπο αιολικών εργοστασίων και συναφών με αυτά υποδομών τους(δρόμοι, υποσταθμοί ρεύματος, κλπ). Δεν υπάρχει μάλιστα καμία υδρογεωλογική μελέτη, η οποία να αποτυπώνει τις επιπτώσεις όλων αυτών των καταστροφικών επεμβάσεων στα βουνά ως προς τη συγκέντρωση των νερών στις πηγές και στα ποτάμια που υπάρχουν σήμερα. Ας μας δείξουν οι εταιρίες αλλά και τα αρμόδια υπουργεία έστω και μία τέτοια μελέτη που να αφορά τη Νιάλα, το Βουτσικάκι, την Καζάρμα, το Τύμπανο Αργιθέας…

Παράλληλα με την επικείμενη κατασκευή των αιολικών εργοστασίων στις βουνοκορφές, τα υπάρχοντα σχέδια μιλούν και για αρκετά μικρά υδροϋλεκτρικά φράγματα που ουσιαστικά είναι συνοδά με τα αιολικά εργοστάσια. Οι εταιρίες έχουν σκοπό να ελέγξουν και τους υδατικούς πόρους της περιοχής, ιδιαίτερα μετά και τη δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Σε αυτήν την περίπτωση, η πηγή ζωής για τον κάμπο της Καρδίτσας, το νερό, θα καταστεί πλήρως ελεγχόμενο και εμπορεύσιμο από κάποιες ιδιωτικές εταιρίες. Οι μικροί και μεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας θα έχουν να αντιμετωπίσουν άλλον έναν αξεπέραστο σκόπελο μεταξύ των τόσων άλλων που συνεχώς μπαίνουν για την επιβίωσή τους.

Ο αγώνας κατά των αιολικών εργοστασιών, που επιδιώκεται να κατασκευαστούν με το «έτσι θέλω» των εταιρίων και δίχως τη σύμφωνη και σύννομη γνώμη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, δημοτικών συμβουλίων και κατοίκων , είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί από κοινού, τόσο από τους ορεσίβιους όσο και από τους ανθρώπους του κάμπου της Καρδίτσας. Να μην καταστεί ο τόπος μας απλά και μόνο τόπος εκμετάλλευσης της γης και των ανθρώπων της από κάποιες μεγάλες εταιρίες. Κι αν κάποιος ισχυρίζεται πως κινδυνολογούμε, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από βίντεο με ανάλογα παραδείγματα καταστροφής στη Λατινική Αμερική αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Καλούμε όλους τους αγροτικούς συλλόγους του τόπου μας, τις συνεταιριστικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς γυναικών να διοργανώσουν άμεσα σε κάθε χωριό και κωμόπολη ενημερωτικές συζητήσεις για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ

ΥΓ: Η καταπληκτική φωτό είναι του Γιώργου Τάτσιου