Ποινή έξτρα φόρου με συντελεστή μεταξύ 20% και 25% θα αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2020 δεν θα πραγματοποιήσουν ποσοστό δαπανών ίσο με το 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Στα 30.000 ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος, εάν οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα υπολείπονται κατά 2.000 ευρώ του απαιτούμενου ορίου των 9.000 ευρώ, θα επιβάλλεται έξτρα φόρος από 400 έως και 500 ευρώ.

Σύμφωνα με το in.gr, το πέναλτι της Εφορίας γίνεται διπλό από του χρόνου, τόσο με την αύξηση του απαιτούμενου ορίου των πληρωμών με πλαστικό χρήμα, όσο και με την αποσύνδεση της ποινής από το αφορολόγητο και τον εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος.

Με τον τρόπο αυτόν το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν λόγο να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή και οδηγώντας στο ταμείο του Δημοσίου πρόσθετα έσοδα 642 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπει το προσχέδιο. Η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών ίσων με το 30% του εισοδήματος για όλους τους φορολογουμένους, με εξαίρεση κατοίκους μικρών χωριών και μικρών νησιών αλλά και φορολογουμένους άνω των 70 ετών, αποσυνδέεται πλήρως από το χτίσιμο του αφορολογήτου μετά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για τα φυσικά πρόσωπα.

Σήμερα, ο μέσος ΦΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 19%, επομένως, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές, θα είναι ασύμφορο για τον φορολογούμενο να μπει στο «παζάρι» έκδοσης απόδειξης από την ώρα που θα υπάρχει υποχρέωση εμφάνισης στην Εφορία πληρωμών με πλαστικό χρήμα ίσων με το 30% του εισοδήματος. Ακόμα και μια απειλή ποινής έξτρα φόρου με συντελεστή της τάξεως του 20% κρίνεται επαρκής προκειμένου να γίνει ασύμφορη για τον φορολογούμενο η μη λήψη απόδειξης. Επικρατέστερος θεωρείται συντελεστής 22%.

Το νέο όριο υποχρεωτικής συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με τα ισχύοντα κλιμακωτά ποσοστά 10%-20%. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ο οποίος δήλωσε φέτος εισόδημα 10.000 ευρώ είχε υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών 1.000 ευρώ προκειμένου να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο. Του χρόνου ο ίδιος φορολογούμενος θα πρέπει για εισόδημα 10.000 ευρώ να εμφανίσει ηλεκτρονικές πληρωμές 3.000 ευρώ. Εάν συμβιβαστεί με τη μη λήψη αποδείξεων πληρώνοντας με μετρητά και στο τέλος της χρονιάς του λείπουν υποθετικά ηλεκτρονικές πληρωμές 500 ευρώ, το 2021, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 125 ευρώ εάν «κλειδώσει» τελικά το ποσοστό της ποινής στο 25% ή 100 ευρώ εάν επιλεγεί συντελεστής 20% .

Το «κέρδος» από την άλλη πλευρά θα είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερο εάν η δαπάνη πληρωθεί από τον φορολογούμενο με μετρητά χωρίς τη λήψη απόδειξης με το γνωστό παζάρι επί του ΦΠΑ. Στα 500 ευρώ δαπάνης, ο ΦΠΑ 24% ανέρχεται σε περίπου 97 ευρώ ενώ με συντελεστή 13% αντιστοιχεί σε περίπου 57 ευρώ. Οσο πιο ψηλά μπει η απειλή της ποινής έξτρα φόρου, τόσο το μέτρο γίνεται πιο αποτελεσματικό.

Η στατιστική ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα όταν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν δαπάνες 1.000 ευρώ.

Αντίστοιχα σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους φορολογουμένους.