«Δεν έχουμε ως γενιά το δικαίωμα να θυσιάσουμε τα Άγραφα για τις ανεμογεννήτριες. Το περιβάλλον δεν μας ανήκει, το διαχειριζόμαστε και το μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές» τονίζει στο «Νέο Αγώνα» ο δημοφιλής καλλιτέχνης, Δημήτρης Ζερβουδάκης ο οποίος έχει βρεθεί πολλές φορές στην πόλη αναπτύσσοντας δεσμούς με το κοινό, ενώ έχει περπατήσει σε περιοχές των Αγραφιώτικων βουνών.

Ο κ. Ζερβουδάκης θα ενώσει τη φωνή του με την Καρδιτσιώτισσα τραγουδίστρια Ευτυχία Μητρίτσα και άλλους αγαπημένους τοπικούς καλλιτέχνες στη συναυλία – κινητοποίηση που διοργανώνουν την Κυριακή 4 Ιουλίου το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα μαζί με τις Επιτροπές Πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά. «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι αιολικά στα Άγραφα» είναι το μήνυμα της κινητοποίησης, η οποία θα λάβει χώρα στις 8.30μμ στην πλατεία Παυσιλύπου.

ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ

«Δεν έχουμε δικαίωμα να γεμίσουμε την περιοχή με σίδερα και σκουπίδια και να διανοίξουμε δρόμους, οι οποίοι μάλιστα βαφτίζονται αντιπυρικές ζώνες», υπογραμμίζει ο δημοφιλής τραγουδιστής. Με αιχμηρό λόγο στο θέμα των ανεμογεννητριών στη χώρα, αν φέρεται σε μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων γραμμένες στο… γόνατο (ή copy paste) το περιεχόμενο των οποίων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς και για αναθέσεις σε ημέτερους.

Ανατριχίλα από τον «Ιανό», δεν ξηλώνεις τα βουνά που συγκρατούν το νερό

«Προκαλεί μεγάλη ανατριχίλα αυτό που έζησε η περιοχή της Καρδίτσας με τον Ιανό. Όταν λες ότι θα παρέμβεις στο περιβάλλον και θα ξηλώσεις περιοχές στον ορεινό όγκο που δέχονται πρώτες τη βροχή, από που θα συγκρατηθεί το νερό για να μην μεταφερθεί στα πεδινά;» τονίζει χαρακτηρι- στικά και προσθέτει: «Αν παρέμβεις φθείροντας το ήδη διαβρωμένο έδαφος, με την απουσία υποδομών και ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων, η περιοχή θα βρεθεί αντιμέτωπη ξανά με πλημμυρικά φαινόμενα».

«Έτσι τιμούν τα 200 χρόνια από την επανάσταση»

Στέκεται όμως και στην ιστορικότητα των Αγράφων την περίοδο της Αντίστασης αλλά και στην εποχή της Επανάστασης, λέγοντας: «πως είναι δυνατόν να απειλούνται με θυσία τόποι που βάφτηκαν με το αίμα του λαού; Έτσι τιμούν τα 200 χρόνια από την επανάσταση»; Υπογραμμίζει ότι 25 χρόνια μετά την τοποθέτηση αιολικών, το τοπίο και η φύση δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί, τονίζοντας ότι ούτε η τοπική κοινωνία έχει κέρδος από ένα τέτοιο εγχείρημα. «Σε κανένα σπίτι δύσμοιρου καταναλωτή δεν θα φθάσει φθηνό ρεύμα. Ο έλεγχος της οικονομίας ξέρουμε από που ασκείται. Ακούμε για αειφόρο ανάπτυξη κλπ η οποία δεν γίνεται να υπάρξει. Μιλάμε για φλιναφλίματα. Η αγορά δεν αυτορρυθμίζεται, η αγορά σακατεύει, δουλεύει με αίμα» υπογραμμίζει και συνεχίζει: «Οι πολιτικοί που βάζουν υπογραφές για τέτοια πρότζεκτ θα πρέπει να εγκληθούν. Ξέρουμε ποιοι βάζουν τις υπογραφές και παράλληλα έχουν ανελιχτεί πολιτικά με τη στάση τους, την ώρα που κόσμος διώκεται επειδή αντιδρά».

Οργάνωση και διεκδίκηση απέναντι στα προβλήματα

Ο κ. Ζερβουδάκης στέκεται στο ότι ο κόσμος πρέπει να σκεφθεί τι είναι αυτό που θα θυσιάσει για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Διευκρινίζει πάντως ότι λέγοντας κόσμος, εννοεί όλους μας. «Εμείς είμαστε ο κόσμος. Έχουμε τεράστια ευθύνη να διαχειριστούμε την τύχη μας μέσα από την οργάνωσή μας σε σωματεία, συλλόγους κλπ με τη φυσική μας παρουσία. Μπροστά στα προβλήματα, όποιας φύσεως και αν είναι αυτά, θα μείνεις μόνος ή θα πας στο σωματείο και στο σύλλογο οργανωμένα να διεκδικήσεις; Βεβαίως ο καλλιτεχνικός κόσμος πρέπει να στέκεται σύσσωμος σε τέτοιες κινητοποιήσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων.

ΜΗΤΡΙΤΣΑ

Στην απουσία ενός σχεδίου για τις ΑΠΕ που να απαντά στα ερωτήματα «πού», «τί» και «για ποιό λόγο» στέκεται η Καρδιτσιώτισσα ερμηνεύτρια Ευτυχία Μητρίτσα.

«Προέχουν τα αντιπλημμυρικά»

«Δεν μπορεί να επιχειρείται η ισοπέδωση των πάντων, χωρίς σοβαρό έλεγχο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας. Δεν μπορείς να κόψεις ένα βουνό για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες τερατώδους μεγέθους. Βεβαίως το ζήτημα επεκτείνεται σε όλες τις ΑΠΕ» σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση της περιοχής μας προέχουν τα αντιπλημμυρικά έργα και να θωρακιστεί ο ορεινός όγκος.

«Η τοπική κοινωνία να έχει λόγο»

Η κ. Μητρίτσα στέκεται στη σημασία του να έχει λόγο η τοπική κοινωνία σε ότι αφορά τις ανεμογεννήτριες και τις ΑΠΕ. «Οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται και μέσα από πυρήνες ή συλλογικό- τητες να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες. Μέσω του διαλόγου θα σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά και οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα πρέπει πάντα να έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, όχι με διαδικασίες fasttrack που πολλές φορές προσπαθούν να τα περάσουν» σημειώνει και προσθέτει ότι δεν υπάρχει στη χώρα ένα εθνικό σχέδιο που να σέβεται το περιβάλλον να προωθεί την πράσινη ενέργεια. «Οι διαδικασίες γίνονται στο… πόδι και επω- φελούνται εγχώριες και ξένες εταιρίες σε βάρος του κόσμου και του περιβάλλοντος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο πολιτισμός και η τέχνη είναι βασικό αγαθό του ανθρώπου»

Κληθείσα να σχολιάσει τη στήριξη της κυβέρνησης στους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού την περίοδο της πανδημίας, η κ. Μητρίτσα σημειώνει ότι «με τα χίλια ζόρια ορισμένοι έλαβαν κάποια στήριξη». «Η πολιτεία ή δε ξέρει τις ανάγκες του κλάδου ή εθελοτυφλεί. Ο πολιτισμός και η τέχνη είναι ένα από τα βασικά αγαθά του ανθρώπου» τονίζει, λέγοντας μάλιστα ότι η οριζόντια εφαρμογή των μέτρων και των απαγορεύσεων δεν ήταν μια ρεαλιστική προσέγγιση και είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το χώρο της τέχνης.

Συμμετέχοντες

Στην κινητοποίηση- συναυλία συμμετέχουν: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ευτυχία Μητρίτσα, Ναπολέων Μουλιάκος, Άρης Φαλιάγκας, Ρίτσα Πέτσα, Ειρήνη Γιαννούλα, Βαγγέλης Δημάκης, Στέφανος Γατσαποστόλης, Δημήτρης Μιαρίτης, Τσιρώνης Αυγέρης, Δημήτρης Ανυφαντής, Βάιος Κρικέλης, Γιώργος Τσιώκος, Κατερίνα Κουκουζέλη, Γιώργος Καραδήμος, Γιάννης Αδάμος & the band, Πεταλάς Νίκος, Σακελλαροπούλου Χαρά, Ζαχαράκη Βασιλική, Σιανίδης Άγγελος, Σκόνδρα Ρόη.

Διεκδικήσεις

Οι μαζικοί φορείς διεκδικούν:

– Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες στον Τύμπανο, άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το Βοϊδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.

-Την εκπόνηση συνολικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ.) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.

– Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

– Κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

– Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

-Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρε- λαίου.

– Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

-Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο για να μπορέσουν οι αγρότες να εξασφαλίσουν τη σοδειά τους.

-Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό, στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές όπου εμφανίζονται ακόμα προβλήματα.

Κώστας Παλαιός