Υπ’ ατμόν τελούν Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ ενώπιον νέας συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, στο πλαίσιο πιθανής μεγάλης κλίμακας εισβολής την οποία φέρεται να «ζυγίζει» ο Βλαντιμίρ Πούτιν με χρονικό στίγμα τις αρχές του 2022.

Το Κρεμλίνο παγίως διαψεύδει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης, εντούτοις όπως γίνεται γνωστό οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει πληροφορίες, περιλαμβανομένων χαρτών, που καταδεικνύουν μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα -τις οποίες και διαβίβασαν τις τελευταίες ημέρες προς εταίρους τους στο ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται σήμερα, Δευτέρα, το Bloomberg αναφέρουν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να «ζυγίζει» ταχεία και μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία από πολλά «μέτωπα» στις αρχές του 2022.

Ανάλογη δήλωση περί επικείμενης επέμβασης έκανε το Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Κιρίλο Μπουντάνοφ. Κατά τον ίδιο η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 92.000 στρατιώτες γύρω από τα σύνορα και προετοιμάζεται για επίθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου.

Εκατό χιλιάδες στρατιώτες και εισβολή από τρία μέτωπα

Οι πληροφορίες του Bloomberg κάνουν λόγο για σενάριο κατά το οποίο οι ρωσικές δυνάμεις θα εισέλθουν ταυτόχρονα στην Ουκρανία από την Κριμαία, τα ρωσικά σύνορα, καθώς και μέσω της Λευκορωσίας, σε μία επιχείρηση που θα περιλαμβάνει περίπου 100 τακτικές ομάδες τάγματος -γύρω στους 100.000 στρατιώτες– και θα λάβει χώρα υπό συνθήκες ψύχους. Η Ρωσία θα είναι πιθανώς έτοιμη για παρατεταμένη κατοχή εδαφών.

Κατά τις ίδιες πηγές, περίπου οι μισοί στρατιώτες έχουν λάβει ήδη θέσεις και η ενδεχόμενη εισβολή θα έχει αεροπορική υποστήριξη. Η ρωσική κυβέρνηση φέρεται να έχει καλέσει ήδη δεκάδες χιλιάδες εφέδρους -σε μία πρωτοφανή κλίμακα για τη μετασοβιετική εποχή.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως σε εξέλιξη βρίσκεται και εκστρατεία παραπληροφόρησης εκ μέρους της Μόσχας με στόχο το Κίεβο, με το Κρεμλίνο να έχει στρατολογήσει πράκτορες επιχειρώντας να επιφέρει αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Από πλευράς του, ο Κιρίλο Μπουντάνοφ δήλωσε σχετικά με το ενδεχόμενο επίθεσης πως θα μπορούσε να περιλαμβάνει πιθανότατα αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις πυροβολικού και τεθωρακισμένων, ακολουθούμενες από αερομεταφερόμενες επιθέσεις στα ανατολικά, αμφίβιες επιθέσεις στην Οδησσό και τη Μαριούπολη και μια μικρότερη εισβολή μέσω της γειτονικής Λευκορωσίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν δηλώνουν αυτή τη στιγμή μετά βεβαιότητας ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται για πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας­· πρόκειται για σενάριο που «ζυγίζει» και ενδεχομένως επί του παρόντος δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τις προθέσεις της Ρωσίας. Δεν γνωρίζουμε ποιες είναι» επισήμανε προσφάτως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ούτε και υπάρχει κάποιο επίσημο σχόλιο εκ μέρους του Λευκού Οίκου, ο οποίος σταθερά τονίζει πως υποστηρίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Αποκρούει το Κρεμλίνο ότι σχεδιάζει εισβολή

Από ρωσικής πλευράς ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής στην Ουκρανία, ενώ το ίδιο επανέλαβε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας αντίθετα ότι η Μόσχα ανησυχεί για το γεγονός ότι η Ουκρανία προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες όπλων και ενισχύει τις δικές της δυνάμεις.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε την πάγια ρωσική θέση ότι «οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός μας, και πρόκειται για το έδαφός μας, δεν συνιστούν για κανέναν απειλή και δεν πρέπει να προκαλούν σε κανέναν ανησυχία».

Παράλληλα, η Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) χαρακτήρισε ψευδείς τις πληροφορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ κατηγόρησε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενθαρρύνουν την διένεξη στην νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω διπλωματικών διαύλων ενημερώνει τους συμμάχους του και τους εταίρους του με εντελώς ψευδείς πληροφορίες περί συγκέντρωσης στο έδαφος της χώρας μας δυνάμεων [που θα χρησιμοποιηθούν] για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της SVR στην οποία επισημαίνεται ότι «προκαλεί εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία η προκλητική πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σκόπιμα ενισχύει στο Κίεβο το αίσθημα της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας».

Πηγή : cnn.gr