Ζημιές σε κηπευτικά και θερμοκήπια του Ν. Καρδίτσας από το χιόνι και τον παγετό

Απειλούν και τις δενδρώδεις καλλιέργειες

Επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή έχει επιφέρει το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε το Νομό, αρχικά με τις χιονοπτώσεις και κατόπιν με τον παγετό.

Οι πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις πρωινές ώρες τα τελευταία 24ωρα , είναι βέβαιο πως έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε υπαίθρια κηπευτικά και θερμοκήπια. Παράλληλα τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να αποδειχθούν ζημιογόνα και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Το μέγεθος των ζημιών θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Το κρύο που επικράτησε και τις πρωινές ώρες των προηγούμενων ημερών ήταν «τσουχτερό». Στην Καρδίτσα ο υδράργυρος «κατρακύλησε» ακόμη και στους στους -11 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε περιοχές του κάμπου έφθασε ακόμη και τους -14.

«Οι ζημιές δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί, γιατί το χιόνι καλύπτει τα χωράφια. Με το χιόνι αλλά και με τον παγετό που έχει επικρατήσει τα τελευταία 24ωρα, σε ορισμένα προϊόντα υπαίθριων κηπευτικών καλλιεργειών η ζημιά μπορεί να φθάσει και το 100%», ανέφερε στο «Ν.Α.» παραγωγός κηπευτικών της περιοχής. Ζημιές εκτιμάται ότι έχουν υποστεί επίσης και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά και αρκετές δενδρώδεις που καλλιεργούνται τόσο στα πεδινά τμήματα του νομού, αλλά κυρίως στα ημιορεινά και ορεινά.

Να θυμίσουμε ότι οι φυσικοί κίνδυνοι (ζημιογόνα αίτια) που καλύπτει η ασφάλιση του ΕΛΓΑ είναι το χαλάζι, ο παγετός, η ανεμοθύελλα, η πλημμύρα, ο καύσωνας, οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις και το χιόνι.

Χιόνι, θεωρείται η χιονόπτωση εξ αιτίας της οποίας δημιουργείται στρώμα χιονιού επί των καλλιεργειών και των εγκαταστάσεων, το οποίο λόγω του ύψους, του βάρους ή της διάρκειας παραμονής προκαλεί ζημιά στη φυτική παραγωγή. Παγετός, θεωρείται η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση ή μικρότερη των μηδέν (0°) βαθμών Κελσίου με συνέπεια ζημιά. στη φυτική παραγωγή .