Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας που οργανώνει, από 20 έως 23 Σεπτεμβρίου, στο άλσος του Παυσιλύπου, η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής), σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, την Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε., το Κέντρο Εκπαίδευσης Αειφορίας Μουζακίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Καρδίτσας.

Στην διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που έριξαν… φως στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη χρήση τους και τα οφέλη τους ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του κ. Σταμάτη Σεκλιζιώτη, Γεωπόνου (Α.Π.Θ.)-διδάκτωρα-αρχιτέκτονα τοπίου του τεχνολογικού Πανεπιστημίου Birmingham Αγγλίας. Ο κ. Σεκληζιώτης αναφέρθηκε στο ασυμβίβαστο των αιολικών πάρκων με τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, θέμα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία εξαιτίας της πρόθεσης εταιρείας να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο στα Αγραφα.

Ο κ. Σεκλιζιώτης χαρακτήρισε “ιεροσυλία” την αλλοίωση των γλυπτών που φιλοτεχνεί η φύση επισημαίνοντας ότι κάθε Τοπίο Εξαίρετου Φυσικού Κάλους εντός ή εκτός της χώρας, αποτελεί Φυσική Κληρονομιά, αναντικατάστατο Φυσικό Πόρο, μοναδικό χώρο θαυμασμού, έρευνας, αναψυχής, καταφύγιο άγριας χλωρίδας και πανίδας και σαφέστατα «ευαίσθητο χώρο που χρήζει αυστηρής προστασίας» της πολιτείας (μετά από Αξιολόγηση του Τοπίου, Οριοθέτηση, Σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας, Σχεδιασμό προστασίας και αποκατάστασης του Κάλους, Διαχειριστικό σχέδιο, Θεσμικό πλαίσιο, Εφαρμογή από αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης). Η Προστασία του, όπως είπε ο κ. Σεκλιζιώτης, αποτελεί υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του Φορέα, της Κεντρικής Διοίκησης του Κράτους, της Επιστημονικούς Κοινότητας, των Οργανώσεων των Πολιτών και των Διεθνών Οργανισμών στα πλαίσια των Διεθνών Συμβάσεων που συνυπογράφουν τα Κράτη και δεσμεύονται να τις τηρούν. “Οποιασδήποτε μορφής αλλοίωση των γλυπτών που φιλοτεχνεί η φύση, είναι ιεροσυλία, βιασμός και ύβρις προς την ίδια τη φύση, προσβολή και περιφρόνηση της αυθεντικότητας του φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής και της ιστορίας της, αλλά και “χλεύη” κατά κατοίκων και επισκεπτών, ενώ σαφώς αντιστρατεύεται των ήπιων επενδυτικών εγχειρημάτων και της αειφορικής οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, είτε κάποιοι κατανοούν το μέγεθος των Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είτε όχι… Τα αποτελέσματα της ανθρώπινης λαιμαργίας και βαρβαρότητας αποκαλύπτονται πάντοτε με τον χρόνο, όταν η φύση θα αρχίσει να ανταποδίδει με σκληρά χτυπήματα” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σεκλιζιώτης.

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της 18ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος ο οποίος τόνισε και τα εξής: “ Η ΟικόΣφαιρα επέλεξε συνειδητά να αναδείξει φέτος το συγκεκριμένο ζήτημα και με την αρωγή όλων των συνδιοργανωτών, που στηρίζουν ενεργά την Οικολογική Γιορτή, θα προσπαθήσουμε από κοινού να ενημερώσουμε τους πολίτες και να ρίξουμε το «σπόρο» του προβληματισμού και του διαλόγου για ένα θέμα που αφορά την κοινωνία μας, αφορά το περιβάλλον, αφορά την ίδια την ποιότητα ζωής μας. Οι εξαίρετοι ομιλητές θα φωτίσουν διάφορες πτυχές του ζητήματος και συνδυαστικά με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος πως θα προκύψουν χρήσιμα και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Ακολούθησαν οι εξείς εισηγήσεις

Α΄ Μέρος: Φωτοβολταϊκά,

Ανεμογεννήτριες, Υδρογόνο Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων ως Ανανεώσιμη πηγή Ενέργειας: Δρ. Μιχάλης Βλαχογιάννης, Μηχανολόγος Μηχανικός – τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Λάρισας Ενώ το Υδρογόνο ως καύσιμη ύλη είναι μια πραγματικότητα, όμως η εφαρμογή του δεν προχωράει, γιατί;: Παναγιώτης Τσίνας, Φυσικός

Β΄ Μέρος: Βιομάζα,

Ενεργειακά κτίρια Αξιοποίηση βιομάζας για παραγωγή-τυποποίηση εξευγενισμένων στερεών καυσίμων βιομάζας: Βασίλειος Φιλίππου, υποψήφιος διδάκτωρ Α.Π.Θ.-Υπεύθυνος παραγωγής εργοστασίου πέλλετ της Ε.Σ.Ε.Κ. Κτήρια Ενεργειακά Σχεδόν μηδέν-Έξυπνα κτήρια, η συμβολή τους στην εξοικονόμηση ενέργειας: Ευάγγελος Κατσαρός, πολιτικός μηχανικός. Στο τέλος της ημερίδας υπήρχε μπουφές γευσιγνωσίας με προϊόντα Βιολογικής Γεωργίας βιοκαλλιεργητών Καρδίτσας.