Ηπιότερα συμπτώματα φαίνεται να προκαλεί η μετάλλαξη «Ομικρον», συγκριτικά με τη «Δέλτα», διαπιστώνει βρετανική έρευνα. Η βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας (UKHSA), ωστόσο, που εκπόνησε την έρευνα –η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες– υπογραμμίζει ότι ακόμα και αν η νόσος που προκαλεί η νέα μετάλλαξη είναι πιο ήπια, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι «αρκετά ήπια» ώστε να αποτραπούν χιλιάδες νοσηλείες, δεδομένης της ταχύτητας μετάδοσής της. Η έρευνα των Βρετανών, επίσης, διαπιστώνει ότι εκείνοι που θα προσβληθούν από την «Ομικρον» και εμφανίσουν βαριά συμπτώματα θα χρειαστούν νοσηλεία ή μπορεί να πεθάνουν. Η ίδια μελέτη, αναφέρει δημοσίευμα του Politico, συμπεραίνει ότι οι δύο εμβολιαστικές δόσεις δεν προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι της νέας μετάλλαξης, αλλά η αναμνηστική δόση μπορεί να μειώσει σημαντικά τόσο την πιθανότητα εκδήλωσης συμπωματικής νόσου όσο και νοσηλείας. Μια δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε στη Νότια Αφρική, από τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, υποδεικνύει, επίσης, ότι η «Ομικρον» προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αίτια της «ήπιας φύσης» της «Ομικρον» δεν είναι γνωστά και είναι πιθανό η κατάσταση στα άλλα κράτη που πλήττονται από τη μετάλλαξη να είναι διαφορετική από αυτήν της Νότιας Αφρικής. Την ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο περιφερειακός επικεφαλής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας για αύξηση των νέων λοιμώξεων και καλώντας τους πολίτες να κάνουν την αναμνηστική εμβολιαστική δόση προκειμένου να προστατευθούν από την «Ομικρον». «Βλέπουμε ακόμα μία θύελλα να πλησιάζει», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τις επόμενες εβδομάδες η “Ομικρον” θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ευρώπη, οδηγώντας τα καταπονημένα υγειονομικά συστήματα στο χείλος της αβύσσου», τόνισε και κατέληξε ότι «η αναμνηστική δόση εμβολίου είναι η καλύτερη άμυνα που διαθέτουμε έναντι της “Ομικρον”».

Εμβόλιο AstraZeneca

Προκειμένου να θωρακιστούμε καλύτερα έναντι της νέας μετάλλαξης, η AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει ήδη ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα στοχεύει ειδικά στην «Ομικρον». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κότζα, ανακοίνωσε ότι η διάθεση του τουρκικού εμβολίου Turcovac θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες, μετά τη σχετική έγκριση των ελεγκτικών αρχών. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Turcovac «συνιστά σύμβολο των προσπαθειών μας να προστατεύσουμε το έθνος από την πανδημία κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο» και κάλεσε τους συμπατριώτες του να εμβολιαστούν.Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που αρχίζει τη χορήγηση της τέταρτης εμβολιαστικής δόσης στο υγειονομικό προσωπικό, στους ανοσοκατεσταλμένους και στα άτομα άνω των 60 ετών, τα οποία είχαν κάνει την τρίτη δόση πριν από τέσσερις μήνες, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, μετά τη σχετική σύσταση της υγειονομικής επιτροπής. Tην ίδια άποψη εξέφρασε και ο νέος Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, υποστηρίζοντας ότι «πιθανώς μια τέταρτη εμβολιαστική δόση να είναι αναγκαία προκειμένου να προστατευθούμε από την “Ομικρον”».

Ερχεται θύελλα, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Μορφή χιονοστιβάδας έχει λάβει η επιβολή νέων περιορισμών σε όλη την Ευρώπη. Στη Γερμανία, ο νέος καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι «το πέμπτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών», ανακοινώνοντας σειρά περιορισμών και για τους εμβολιασμένους από την 28η Δεκεμβρίου. Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι «ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει Χριστούγεννα και δεν είναι η ώρα για μεγάλα χριστουγεννιάτικα πάρτι». Νέα περιοριστικά μέτρα θα επιβάλουν Σουηδία, Φινλανδία και Πορτογαλία.

Αναβολή ορκωμοσίας

Τέλος, ματαιώθηκε η ορκωμοσία του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πρωτοχρονιά, εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων της «Ομικρον». Ο Ανταμς, αιτιολογώντας τη ματαίωση, δήλωσε ότι «η “Ομικρον” συνιστά έναν ισχυρό αντίπαλο για την πόλη μας. Επειτα από συζήτηση με τους υγειονομικούς φορείς αποφασίσαμε την αναβολή της τελετής ορκωμοσίας σε μια μελλοντική ημερομηνία». Το 73% των νέων κρουσμάτων COVID στις ΗΠΑ οφείλεται στην «Ομικρον». Επίσης έχουν αυξηθεί και κατά 20% οι ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

H πρώτη κατ’ οίκον θεραπεία

Η Pfizer Inc ανακοίνωσε χθες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια στο αντιιικό της σκεύασμα κατά της COVID-19, καθιστώντας το χάπι την πρώτη κατ’ οίκον θεραπεία κατά του κορωνοϊού. Το χάπι αναμένεται έτσι να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ταχύτατα εξαπλούμενης μετάλλαξης «Ομικρον». Στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι το σκεύασμα είναι 90% αποτελεσματικό για την πρόληψη εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτους σε ασθενείς που έχουν υψηλό κίνδυνο βαριάς νόσησης. Τα πρόσφατα στοιχεία αφήνουν να εννοηθεί ότι το χάπι διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και εναντίον της «Ομικρον». H αμερικανική κυβέρνηση έχει συμβόλαιο για 10 εκατ. χάπια και η Pfizer ανακοίνωσε ότι αυξάνει την παραγωγή από 80 εκατ. σε 120 εκατ. το 2022. Το χάπι διατίθεται μόνο με συνταγή και θα πρέπει να χορηγείται το ταχύτερο δυνατόν και μάλιστα εντός πενθημέρου από τα πρώτα συμπτώματα, ανέφερε η FDA.

Πηγή : kathimerini