Ηχηρό μήνυμα για την προστασία της υγείας και για σύγχρονο δημόσιο δωρεάν Ε.Σ.Υ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΕΣ ΣΤΟ MAZIKO ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Ηχηρό μήνυμα για την προστασία της υγείας έστειλαν το απόγευμα της Παρασκευής οι Καρδιτσιώτες που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο το οποίο διοργάνωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και δεκάδες φορείς – σωματεία του Νομού, ζητώντας παράλληλα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και πλήρεις υπηρεσίες, κάτω από όλες τις συνθήκες, με ή χωρίς πανδημία.
Φορείς και πολίτες ένωσαν τις φωνές τους στη μαζική κινητοποίηση που έγινε το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Στην έναρξη της κινητοποίησης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας, ενώ αναρτήθηκε γιγαντοπανό σε πολυκατοικία.
Στη συγκέντρωση, η κεντρική ομιλία έγινε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας κ. Έκτορα Γάζο, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης, ακολούθησε μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στην ομιλία του ο κ. Γάζος υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις φωνές των υγειονομικών και τα αιτήματα όλου του λαού, από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει ως εδώ.«Γιατί η κατάσταση πλέον έχει φτάσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας προ της κατάρρευσης, ακόμα και το πρόγραμμα των εμβολιασμών κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!!! Επομένως, εάν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί» ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας με μια… μαύρη περιγραφή την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλία ευρύτερα.
«Μία είναι η λύση που προτείνει και εφαρμόζει κυβέρνηση και το κράτος. Βάζουν την υγεία και τις ζωές μας στη ζυγαριά του κόστους οφέλους. Προωθούν το σχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ» που θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους που θα ξεζουμίζουν κέρδη από απαραίτητες υπηρεσίες. Πρόκειται για τη συνέχιση της πολιτικής στο δρόμο που «έστρωσε» η προηγούμενη συγκυβέρνηση με τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των δομών υγείας, την κοστολόγηση των νοσηλευτικών υπηρεσιών και τους «κόφτες» των υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: δεν είναι δυνατό στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία να πολεμάνε μόνο ο λαός και οι μεγαλοκλινικάρχες και οι φαρμακοβιομήχανοι να παρακολουθούν από μακριά αυγαταίνοντας τα πλούτη τους.
Τα ίδια λένε και σε όλους τους άλλους κλάδους, εκτός βέβαια της υγείας.
Ατομική ευθύνη στους εργαζόμενους χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ατομική ευθύνη σε γονείς και μαθητές, που μάλιστα στοιβάζονται σε τμήματα με πολλά παιδιά περιμένοντας να αρρωστήσουν τουλάχιστον τα μισά παιδιά για να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση, ατομική ευθύνη για τους αυτοαπασχολούμενους, ατομική ευθύνη για τον αγροτικό πληθυσμό της υπαίθρου, μην τυχόν αρρωστήσει ο παππούς, η γιαγιά, το παιδί ή οι ίδιοι και τρέχουν μακριά από το χωριό τους γιατί το κέντρο υγείας δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει σχεδόν ούτε για πρώτες βοήθειες.
Για όλα αυτά τα σωματεία και οι φορείς, ο λαός της Καρδίτσας, έχουμε πρόταση και αυτή διεκδικούμε: Ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και πλήρεις υπηρεσίες για όλο το λαό, κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πανδημία ή χωρίς αυτή. Βάση αυτού του συστήματος πρέπει να είναι η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία και αποκατάσταση, χωρίς πληρωμές και χαράτσια στις ασφαλιστικές εισφορές.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όχι επικοινωνιακές φούσκες με επιστρατεύσεις κάποιων λίγων αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών κάτι που ήδη έχει αποτύχει πανηγυρικά δύο φορές ως τώρα
-Ένταξη των ιδιωτών γιατρών των απαραίτητων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποδοχές των Ιατρών του ΕΣΥ – Αύξηση των αποδοχών όλων των υγειονομικών – Ένταξη στα Β.Α.Ε.
-Να προσληφθούν ΤΩΡΑ, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, όλοι οι επιλαχόντες γιατροί.
-Μαζικές προλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών, αυξάνοντας δραστικά τις οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες.
-Να επιστρέψουν τώρα όσοι συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας. Κανείς δεν περισσεύει.
-Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.
-Οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών με ευθύνη του κράτους και την απαραίτητη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
-Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στα ΜΜΜ.
Στο συλλαλλητήριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι εξής φορείς:
Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – ΚΥ, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΥ Καρδίτσας, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΠΕΠ, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο, ο Δήμαρχος Καρδίτσας και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας, Εν. Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας (ΟΓΕ), Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου, Σωματείο Τεχνικών ΟΤΕ, Παράρτ. Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Χειριστών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Εργαζομένων Δημοσίου ιδιωτικού δικαίου Θεσσαλίας, Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίου – Ιδιωτικού τομέα Θεσσαλίας, Σύλλογος Εργαζομένων Συνεταιρ. Τράπ., Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων, Σύλλογος Εργαζομένων ΕΦΚΑ, Φοιτητικός Σύλλογος Κτηνιατρικής, Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων, Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Ένωση Καταστηματαρχών Εστίασης Αναψυχής, Σωματείο Αρτοποιών, Σύνδεσμός Ιδιοκτητών Ταξί, Σωματείο Σχολικών Κυλικείων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, Νομαρχιακό Σωματείο ΑΜΕΑ, Σύλλογος Πασχόντων Θαλασσαιμίας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ, Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου, Σύλλογος Τριτέκνων, Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.