Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τη Ρωσία. Στο Κίεβο ακούστηκαν σειρήνες να καλούν τους πολίτες να μεταβούν στα καταφύγια, καθώς αναμένονται αεροπορικές επιδρομές.

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας είναι έκρυθμη και χιλιάδες πολίτες σπεύδουν να εγκαταλείψουν την πόλη, κατευθυνόμενοι – όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ – κυρίως προς το εσωτερικό της χώρας. Ενδεικτικές της κατάστασης είναι οι εικόνες που καταγράφονται στους δρόμους και τα βενζινάδικα του Κιέβου, με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν τεράστιες ουρές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, με τους κατοίκους της πόλης έχουν λάβει μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να «διατηρήσουν την ηρεμία τους» και να αναμένουν οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι ισχυρές εκρήξεις έχουν καταγραφεί επίσης στο Χάρκοβο, στη Μαριούπολη και στην Οδησσό, ενώ στην Κραματόρσκ – που βρίσκεται πιο κοντά στο μέτωπο – ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία, λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.