Η δύναμη των «μικρών» και το χάσμα που μεγαλώνει…

Υπολογίζεται πως 2.150 πρόσωπα έχουν πλέον στα χέρια τους περισσότερα χρήματα από ό,τι οι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών πραγματικά είναι αδιανόητο.

Αφορμή για την παραπάνω εισαγωγή, είναι τα όσα συμβαίνουν στον χώρο του ποδοσφαίρου τα τελευταία 24ωρα, με την πρωτοβουλία για την κλειστή λίγκα 12 ομάδων και τις αντιδράσεις των φιλάθλων ανά την υφήλιο. Αυτό που συνέβη με τον ξεσηκωμό των φιλάθλων, δεν έχει προηγούμενο. Απλός κόσμος ένωσε τις φωνές του και απέτρεψε το «ποδοσφαιρικό πραξικόπημα», που πήγε να γίνει με τη κλειστή λίγκα.

Την ώρα λοιπόν που το χάσμα μεταξύ φτωχών – πλουσίων γιγαντώνεται και οι κοινωνικές ανισότητες επίσης μεγαλώνουν, ο απλός κόσμος που εναντιώθηκε στις επιχειρούμενες αλλαγές στο ποδόσφαιρο, παρακολουθεί αμέριμνος τις εξελίξεις στην καθημερινότητα. Τον ενδιαφέρει περισσότερο να μην υπάρχει αδικία στο ποδόσφαιρο και ο «μικρός» να μπορεί να αντιμετωπίσει τον «μεγάλο», έχοντας την ελπίδα να τον κερδίσει. Δεν τον ενδιαφέρει όμως, η πραγματική ζωή και το χάσμα που μεγαλώνει μεταξύ των πλούσιων, που γίνονται πλουσιότεροι και των φτωχών, που γίνονται φτωχότεροι.

Όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτές τις ημέρες μας υπενθυμίζουν τη δύναμη που έχει η στρογγυλή θεά και παράλληλα, τη δύναμη που έχει ο απλός κόσμος και δεν το έχει καταλάβει. Ο Καρλ Μαρξ είχε πει πως οι εργάτες δεν έχουν καταλάβει τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους. Στην προκειμένη περίπτωση του ποδοσφαίρου, φαίνεται πως δικαιώνεται, γιατί οι απλοί φίλαθλοι κατάλαβαν τη δύναμή τους.
Κ.Φ.