Η επιδημία του έλκους απειλεί τα πλατάνια στον ορεινό όγκο του Ν. Καρδίτσας

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας και σε περιοχή της λίμνης Πλαστήρα

Αντιμέτωπα με την δική τους… επιδημία είναι τα πλατάνια στον ορεινό όγκο του Νομού Καρδίτσας και σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που προκαλείται από τον μύκητα Ceratocystis platani.
Μεγάλες εκτάσεις, πλατανοδάση στις όχθες ποταμών αλλά και αιωνόβια πλατάνια που έχουν συνδεθεί με την παράδοση, αφανίζονται σε όλη τη χώρα, καθώς η ασθένεια έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.
Το πρόβλημα έχει εμφανιστεί και στην περιοχή της Αργιθέας, ενώ σε μικρότερο βαθμό και στην περιοχή του Μουζακίου γεγονός που έχει οδηγήσει το Δασαρχείο Μουζακίου (που στο χώρο ευθύνης του ανήκει η Αργιθέα) στη λήψη μιας σειράς μέτρων από το 2011 μέχρι και το τέλος της φετινής χρονιάς για την αντιμετώπιση της πλέον καταστροφικής ασθένειας.
Λίμνη Πλαστήρα
Παράλληλα η Διεύθυνση Δασών, μετά τον εντοπισμό του επιβλαβούς οργανισμού, προχώρησε στην οριοθέτηση μίας ζώνης στην περιοχή της Δ.Ε Νεβρόπολης του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ασθένειας. Το επίκεντρο της ζώνης βρίσκεται στη διασταύρωση για την Πελεκητή κοντά στην τοπική κοινότητα Καρίτσας και χωρίζεται σε δύο επί μέρους ζώνες:

– εστιακή ζώνη ακτίνας 100 μέτρων γύρω από το σημείο στο οποίο διαπιστώθηκε ο επιβλαβής οργανισμός, εντός της οποίας απαγορεύεται χωρίς άδεια της Δασικής Υπηρεσίας να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες (διανοίξεις δρόμων και ρεμάτων, αμμοληψίες ή ακόμα και όργωμα αγρών). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από τη Δασική Υπηρεσία για να εκτελεσθούν έργα στις συγκεκριμένες περιοχές, θα πρέπει να ακολουθηθεί σχολαστικό πλύσιμο των μηχανημάτων και των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν, ενώ στη συνέχεια πρέπει να γίνει απολύμανση με μυκητοκτόνο σκεύασμα.
– ζώνη ασφαλείας ενός χιλιομέτρου γύρω από την εστιακή ζώνη, εντός της οποίας θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι για τον εντοπισμό της ασθένειας και άμεση επέμβαση για την καταστροφή των προσβεβλημένων δέντρων στα αρχικά στάδια προσβολής. Η μεταφορά φυτευτικού υλικού ή ξύλου πλατάνου απαγορεύεται από τις ζώνες προς άλλες περιοχές.

11 οριοθετημένες ζώνες σε Αργιθέα- Μουζάκι
Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2017, η Διεύθυνση Δασών Καρδίτσας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας, καθόρισε 11 οριοθετημένες ζώνες στους Δήμους Αργιθέας και Μουζακίου, στις οποίες έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στις τοπικές κοινότητες Βραγγιανών, Πετρωτού, Ανθηρού, Θερινού και Πορτής.
Τακτικός ερευνητής επί σειρά ετών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών ∆ασικών Οικοσυστημάτων, ο κ. Τσόπελας γνωρίζει όσο λίγοι το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου και ήταν μεταξύ ομάδας επιστημόνων που παλιότερα έχουν ενημερώσει για το θέμα ειδική επιτροπή της Βουλής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε καλέσει στις τοπικές Αρχές να προβαίνουν στον καθαρισμό με χημικές ουσίες και στην απολύμανση των μηχανημάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με προσβεβλημένα ή ύποπτα δέντρα πλατάνου, καθώς και στον καθαρισμό τους από χώματα και υπολείμματα υλοτομίας. «Συγκεκριμένα, πρέπει να γίνεται καλό καθάρισμα των εργαλείων και των μηχανημάτων από φυτικά υπολείμματα (πριονίδι, κομμάτια ξύλου ριζών, κορμού ή κλάδων) και χώματος. Στη συνέχεια, για την απολύμανσή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη (μπλε φωτιστικό οινόπνευμα) 70% ή χλωρίνη εμπορίου σε διάλυμα 10%-20%» αναφέρεται στην εγκύκλιο που είχε σταλεί στις Αρχές.

«Ο μύκητας αυτός προσβάλλει μόνο τα πλατάνια, τα άλλα είδη δέντρων δεν κινδυνεύουν. Οταν η ασθένεια βρίσκεται στα αρχικά στάδια, μπορούν να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή επέκτασής της μέσω αναστομώσεων του ριζικού συστήματος. Επίσης, με τη χρήση ζιζανιοκτόνων νεκρώνονται τα ασθενή φυτά και έτσι αποφεύγεται η διάδοση της ασθένειας μέσω του ριζικού συστήματος» είπε ο κ. Τσόπελας και προσέθεσε ότι απαγορεύονται η υλοτομία και η διακίνηση ξύλου από τα νεκρά δέντρα, ακόμη και ως καυσόξυλα, καθώς ενέχει τον κίνδυνο διάδοσης του παθογόνου σε νέες περιοχές.