Του Γιάννη Κολλάτου

Όταν ξιφουλκούσαμε υπέρ των αγγλόφωνων ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατάργησης του άρθρου 16, προκειμένου η χώρα να βρει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και να ενσωματώσει έναν ετήσιο τζίρο 20 δις ευρώ (σύμφωνα με μελέτη της Mckinsey) δεν εννοούσαμε φυσικά την εν μία νυκτί και χωρίς κανένα έλεγχο εξίσωση των κρατικών πτυχίων με εκείνα των ιδιωτικών κολλεγίων… Αντίθετα λέγαμε η χώρα να βάλει κανόνες και να προσελκύσει επενδύσεις, γιατί κακά τα ψέματα διεθνώς η ανώτατη εκπαίδευση έχει γίνει μία «φάμπρικα» μία μεγάλη «μπίζνα» κι οι Έλληνες συνεισφέρουν αιμοραγώντας, αρκετά σε αυτή.

Το έπραξε η Κύπρος επί Χριστόφια και ΑΚΚΕΛ (το ΚΚΕ της Κύπρου) αλλά βάζοντας κανόνες κατά τα Βρετανικά πρότυπα και έφτιαξε ακόμη και παράρτημα του Χάρβαρντ…. Κρούαμε τότε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι θα έρθει μία μέρα που λόγω των πιέσεων της Κομισιόν, μία φιλελεύθερη (ή νεοφιλελεύθερη αν προτιμάτε) κυβέρνηση θα εξισώσει άκριτα πτυχία αμφιβόλου προέλευσης από ιδιωτικά κολλέγια με αυτά των κρατικών πανεπιστημίων, χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση… Η οργανωμένη πολιτεία επί χρόνια έκανε ότι και η στρουθοκάμηλος, έκρυβε το κεφάλι της στην άμμο, ενώ το πρόβλημα και οι πιέσεις ήταν υπαρκτά…

Η μαγική λέξη είναι αξιολόγηση. Δεν μπορεί να το κάνουμε –και καλά πράτουμε- μόνο για τα κρατικά πανεπιστήμια συνδέοντας μάλιστα με αυτή τη χρηματοδότησή τους και να μην το κάνεουμε για τα ιδιωτικά, εξισώνοντας κιόλας τα πτυχία, επικαλούμενοι τις πιέσεις της Κομισιόν…

Το δέον θα ήταν παράλληλα με την αξιολόγηση των κρατικών να θέταμε κανόνες και για τα ιδιωτικά και να τα αξιολογούσαμε, μόνο που αυτό δεν το επιτρέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος, αφού επί της ουσίας δεν αναγνωρίζει η πολιτεία ιδιωτικά πανεπιστήμια (!), αλλά εξισώνει-πλέον- τα πτυχία τους με τα κρατικά…! Όλος ο παραλογισμός και η παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος σε ένα νομοσχέδιο…

Είναι προφανές ότι η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, πιθανόν σε αγαστή συνεργασία με τα ιδιωτικά κολλέγια ( ή ιδιωτικά συμφέροντα αν προτιμάτε) εφάρμοσε την πρακτική «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι»…

Το χειρότερο όλων πάντως είναι ότι θα πάρει άλλα 10 χρόνια, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, για να κουβεντιάσουμε σοβαρά και να θεσπίσουμε κανόνες για τα ιδιωτικά κολλέγια-πανεπιστήμια, ενώ στο διάστημα αυτό θα δίνουν ισότιμους τίτλους σπουδών με τα κρατικά πανεπιστήμια. Έτσι εξηγείται και γιατί η Λάρισα γέμισε με ιδιωτικά κολέγια και γιατί επίσης μέσα σε μία νύχτα ο κ. Γαβρόγλου κατήργησε το ΤΕΙ Λάρισας…

Και όλα τα παραπάνω ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα ένδυσαν με το μανδύα της ιδεολογίας τους (άλλος κρατική παιδεία παντού, αλλά κλείσιμο ματιού στους ιδιώτες με την κατάργηση των ΤΕΙ και άλλος ιδιωτική παιδεία παντού αλλά χωρίς κανόνες) Και ενώ βαδίζουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, εμείς μιλάμε ακόμη με όρους αριστεράς και δεξιάς του 1917, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ακόμη και οι Βαλκανικές κάνουν άλματα μπροστά σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπάιδευση

Υ.Γ. Και κλάμα τώρα τα «μαύρα ιδιαίτερα» που δεν θα έχει κίνητρο να τα ακουμπά ο γονιός, αφού όλοι θα δίνουν ισότιμους τίτλους σπουδών για τον περιβόητο διορισμό στο δημόσιο, γιατί αυτό είναι το επίδικο, μη γελιέστε… Όσο για τον ιδιωτικό τομέα, οι σοβαρές επιχειρήσεις έχουν εδώ και χρόνια τους δικούς τους κανόνες και τον τρόπο να επιλέγουν τους άξιους και πραγματικά προσοντούχους, είτε από κρατικά πανεπιστήμια είτε από ιδιωτικά κολέγια, γιατί σίγουρα υπάρχουν και καλά τέτοια…

Υ.Γ. 2 Μία θεωρία συνωμοσίας λέει, ότι οι δανειστές, θέλοντας να περικόψουν τις δαπάνες για την ανώτατη Παιδεία, για να πάρουν τα δανεικά τους, επέβαλαν στον κ. Γαβρόγλου να καταργήσει τα ΤΕΙ αλλά΄ως αριστερός υπουργός να τα ανωτατατοποιήσει, εξαφανίζοντάς τα λέγοντάς του ότι θα έρθει μετά μία δεξιά κυβέρνηση, που θα καλύψει το κενό με ιδιωτικά κολέγια. Επί της ουσίας δηλαδή καθοδήγησαν και το Γαβρόγλου και την Κεραμέως αν δεν τους κάθισαν στο ίδιο τραπεζι να τους μοιράσουν ρόλους. Αλλά αυτή είναι θεωρία συνωμοσίας, αποκλείεται να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μία δημοκρατική και εθνικά κυρίαρχη χώρα…