ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Η ισπανική γρίπη επανήλθε στις αναφορές και στις συζητήσεις επιστημόνων, ειδικών, δημοσιογράφων αλλά και του απλού κόσμου με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού που σαρώνει τον πλανήτη! Επόμενο ήταν να γίνουν οι σχετικές παραπομπές στην πανδημία του 1918 που άφησε πίσω της εκατομμύρια νεκρούς!
ΟΛΟ και περισσότεροι ανέτρεξαν σε πηγές για να πληροφορηθούν σχετικά με το τι συνέβη τότε, ποια ήταν η εξέλιξη και κατά πόσο επηρέασε την ανθρωπότητα. Τα νούμερα των νεκρών, μαρτυρούν το μέγεθος της τραγωδίας.
Ο όρος … ενοχοποιεί τη χώρα της Ιβηρικής χεροσνήσου, αλλά ο ιός όπως γράφουν οι ιστορικοί, προήλθε μάλλον από την Άπω Ανατολή, πάλι από πτηνά και ονομάστηκε “ισπανική γρίπη” γιατί από την Ισπανία ξεκίνησαν, μέσω των εφημερίδων, οι πρώτες αναφορές για κρούσματα και νεκρούς.
Τον Οκτώβριο του 1918 στη Βαρκελώνη καταγράφηκαν οι πρώτοι 36 νεκροί και την επομένη έφθασαν τους 289. Τότε ανακοινώθηκαν και τα περιοριστικά μέτρα με τη Μπαρτσελόνα μάλιστα – όπως διαβάζουμε σε ιστορικά ντοκουμέντα – να σπάει την καραντίνα και να κάνει κανονικά προπονήσεις!
Η μεγάλη διασπορά του ιού στην Ευρώπη έγινε από τους στρατιώτες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου! Πρώτα στη Γαλλία, μετά στην Ιταλία, ακολουθως στη Γερμανία, τις ΗΠΑ (κλπ), μέσω μετακινήσεων στρατευμάτων και αιχμαλώτων!
Βλέπετε το δίποδο ον που έχει… φροντίσει τόσο καλά τον πλανήτη, μοιάζει να τρέμει και να ξορκίζει τις πανδημίες, αλλά τους… πολέμους τείνει να τους θεωρήσει φυσιολογικούς! Απαραίτητους για να επαναθεμελιώνεται η… μπίζνα μέσα απο χαμένες ζωές και συντρίμια!
Τέλος πάντων, να επανέλθουμε. Αν παρατηρήσετε, έχει να κάνει με το πως οι ερευνητές, όταν δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουροι για την προέλευση ενός ιού χρησιμοποιούν τη λέξη “πιθανότατα”. Αμέσως μετά ακολουθεί η φράση “από την ”Άπω Ανατολή”!!!
Κάπου πρέπει να τα φορτώνουμε κάθε φορά και η συγκεκριμένη περιοχή προσφέρεται διότι αμέσως μετά γίνονται οι συνειρμοί σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες των λαών, όπως και στην περίπτωση του κορωνοϊού! “Τρώνε ωμά ψάρια, μυρμηγκοφάγους και σαύρες”, λένε γεμάτοι αποστροφή οι δυτικοί!
Ενώ το δικό τους διαιτολόγιο είναι μέσα στην υγεία!!! Ειδικά εκείνα τα κρέατα που έρχονται απο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τόσο υγιεινά που οι αγελάδες που έτρωγαν τις ζωοτροφές με τα… παρθένα ορυκτέλαια τρελάθηκαν απο τη χαρά τους!
ΚΑΙ ΜΕΤΑ παρήγαγαν κάτι μπιφτέκια που το καθένα εμπεριείχε 90 διαφορετικά DNA ζώων και ποιος ξέρει ποιας άλλης μορφής ζωής! Αυτή η “Απω Ανατολή” ρε γαμώτο φταίει για όλα τα δεινά… Το λέει και ο Ντόναλντ!!!
Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχει κίνδυνος πανδημίας και με τον ιό “Σκοιλ Ελικίκου”;
ΤΟ ΡΗΤΟ: «Αν θες να τρως καλά στην Αγγλία να τρως τρία πρωινά» – Σόμερεστ Μώμ, Βρετανός Συγγραφέας
πααΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ
Η επιθεώρηση της χρονιάς εκτυλίχθηκε με το επιδοτούμενο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης που εφήρμοσε το υπουργείο Εργασίας! Η επιμέλεια όσων των υπευθύνων που συνέταξαν τις φόρμες και κυρίως η φρασεολογία, ανοιξε νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση και προκάλεσε επιφωνήματα θαυμασμού στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα!!!
Εμπνευση!
Γέλασε και το παραδαλό κατσίκι μέσα στη μαυρίλα των ημερών! Εχουν τον τρόπο τους πάντως να μας διασκεδάζουν εκεί που μας παίρνει από κάτω. Οι φράσεις “Σκόιλ Ελικίκου”, “Μέντζη του νεόκτη” και “πρόσθεση ελέγχου λοιμώχθηκαν” τα “σπάνε” και αποτέλεσαν έμπνευση ακόμη και σε καλλιτέχνες για τη δημιουργία τραγουδιών!
Στο “ψιλό”!
Φυσικά αφού έγινε του… Σκοιλ Ελικίκου το κάγκελο, πήρε ο πρωθυπουργός τον Βρούτση τηλέφωνο και του είπε “μάζεψέ το γιατί μας πήραν στο ψιλό”! Και πράγματι το πρόγραμμα αποσύρθηκε νύχτα!!!
Το επόμενο
Αναμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία και τεράστιο ενδιαφέρον το επόμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης. Όσο διαρκεί μάλιστα αυτή η ιδιαίτερη κατάσταση στη ζωή μας, μπορούν τέτοιες προσπάθειες και ευχάριστες παρενθέσεις να συμβάλλουν πέρα απο την επιμόρφωσή μας και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης!
Σιγουριά…
Επίσης λειτουργούν ευεργετικά και για την ψυχολογία μας καθώς μας πλημμυρίζει ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και εμπιστοσύνης, για όλους όσοι κατέχουν σημαντικές θέσεις όπου με τις αποφάσεις τους καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Ζήτω το… Σκόιλ Ελικίκου!!!
Η καλή διάθεση… πληρώνεται
Φυσικά αυτά τα γελάκια από την επιθεώρηση “Σκόιλ Ελικίκου” δεν ήταν… τζάμπα! Για να έχεις όμως καλά πράγματα, πληρώνεις κάτι παραπάνω! Μας στοίχησαν, λοιπόν, αυτά τα ανέκδοτα κάποια εκατομμυριάκια ευρώ, αλλά μπρος στην ευφορία που νιώσαμε τι είναι μερικά παλιο ευρώ; Αλλωστε τι να τα κάνεις τα λεφτά, αν σου λείπει η καλή διάθεση; Θα με ρωτήσετε, δεν θα ήταν προτιμότερο αυτά τα χρήματα να τα δώσουμε στο σύστημα δημόσιας υγείας για κανα παλιοκρέβατο εντατικής παραπάνω; Η στην ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών μας ή όπου αλλού υπάρχουν πραγματικές ανάγκες; Με τέτοιες ερωτήσεις, όμως, κατρακυλάτε στο λαϊκισμό…