Ρόλο «κλειδί» για τον εμβολιασμό των Θεσσαλών αναλαμβάνει η Καρδίτσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νέου Αγώνα», δύο ειδικά ψυγεία που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, βρίσκονται στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών στην Καρδίτσα.

Στο καθένα θα μπορούν να αποθηκευτούν περίπου 15.000 φιαλίδια και είναι ψυγεία βαθέως πήξεως, ώστε να κρατούνται τα εμβόλια στους -80 βαθμούς Κελσίου. Τα εμβόλια θα μεταφέρονται από την αποθήκη στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου θα υπάρχουν άλλα ψυγεία που θα μπορούν να παραμείνουν για πέντε ημέρες.

Γιατί επιλέγει η Καρδίτσα; Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν.Α.», η αξιοπιστία του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Καρδίτσας, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε το Υπουργείο και οι εμπλεκόμενοι φορείς, να αναθέσουν στον Συνεταιρισμό την αποθήκευση των εμβολίων. Όπως προαναφέραμε, τα ειδικά ψυγεία βρίσκονται στον Συνεταιρισμό και τα μέτρα φύλαξης είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Επίσκεψη Κικίλια στην Καρδίτσα

Ο «Νέος Αγών» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Καρδίτσας κ. Γεώργιο Ακρίβο. Όπως μας επισήμανε, σε όλη τη χώρα επελέγησαν πέντε σημεία για την αποθήκευση των εμβολίων. Αυτά είναι η Καρδίτσα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα και η Αττική.

Η διακίνηση των εμβολίων προς τα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνα με τον κ. Ακρίβο, θα γίνεται από αρμόδιο κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας. «Ο Συνεταιρισμός θα έχει την ευθύνη της αποθήκευσης και των παραγγελιών» υπογράμμισε ο κ. Ακρίβος, ενώ σημείωσε πως σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον κ. Κικίλια, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε πως την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στην Καρδίτσα για να επισκεφθεί τον ΣΥ.ΦΑ.Κ. και άλλες δομές της περιοχής.

Ξεκινά στις 27 Δεκεμβρίου ο εμβολιασμός

Σε σχετικές ανακοινώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα και την προτεραιοποίηση που προβλέπει η εθνική στρατηγική.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer θα βρίσκεται στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επομένη, στις 27, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και
ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Τη σκυτάλη πήρε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία εκτίμησε ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα μας θα μπουν σε μαζική φάση από τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα στις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί ένα 60%-70% του πληθυσμού.

Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός θα συμπεριλάβει εξαρχής και νοσοκομεία της περιφέρειας, και όχι μόνο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ανέφερε ότι η πρώτη φάση του εμβολιασμού θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τον Μάρτιο θα έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών.