ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Seattle Sunday Star» του Σιάτλ των ΗΠΑ στις 29 Οκτωβρίου του 1887 δημοσίευσε ένα κείμενο – απο λόγο ενός ξεχωριστού ανθρώπου – απόσπασμα του οποίου αναδημοσιεύουμε παρακάτω:

«Ο Μεγάλος Αρχηγός μας έστειλε μήνυμα ότι επιθυμεί να αγοράσει τη γη μας. Ο Μεγάλος Αρχηγός στέλνει, επίσης, μηνύματα φιλίας και καλής θέλησης. Αυτό είναι ευγενικό εκ μέρους του, διότι δεν έχει ανάγκη, ως αντάλλαγμα, τη φιλία μας. Θα σκεφθούμε την προσφορά σας. Διότι γνωρίζουμε ότι αν δεν πουλήσουμε τη γη μας, τότε οι λευκοί άνθρωποι θα έρθουν με όπλα και θα την αρπάξουν.
Πως μπορείς όμως να αγοράσεις ή να πουλήσεις τον ουρανό και τη ζεστασιά της γης; Η ιδέα αυτή είναι παράξενη για εμάς. Αφού η φρεσκάδα του αέρα και η λάμψη του νερού δεν μας ανήκουν πως μπορείτε να τα αγοράσετε;
Κάθε κομμάτι αυτής της γης είναι ιερό για τους ανθρώπους της φυλής μου. Κάθε λαμπερή πευκοβελόνα, κάθε παραλία με άμμο, κάθε ομίχλη στα σκιερά δάση, κάθε έντομο που βουίζει, όλα είναι ιερά στη μνήμη και την εμπειρία του λαού μου. Οι χυμοί που ρέουν μέσα από τα δένδρα κουβαλούν τις μνήμες του κόκκινου ανθρώπου. Οι νεκροί του λευκού ανθρώπου λησμόνησαν τη χώρα που γεννήθηκαν όταν πήγαν να περπατήσουν ανάμεσα στα αστέρια. Οι δικοί μας νεκροί ποτέ δε λησμόνησαν αυτή την όμορφη γη, διότι είναι η μητέρα του κόκκινου ανθρώπου. Είμαστε κομμάτι της γης και εκείνη είναι κομμάτι μας…»

EINAI ένα μέρος του λόγου που εκφώνησε ο See-at-la αρχηγός της φυλής Suquamish στην Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση (από τότε κρατάει η δουλειά με τις… παραχωρήσεις!) της γής τους, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ!!!

Ο ΣΟΦΟΣ γέροντας έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 1866. Εκατόν πενήντα τρία χρόνια μετά, ο λόγος του όχι μόνο αποτελεί ένα μανιφέστο για την αρμονική σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη που τον φιλοξενεί, αλλά είναι κάθε φορά όλο και πιο επίκαιρος!!!

ΦΥΣΙΚΑ η γη των Suquamish όπως και εκατοντάδων φυλών ινδιάνων που ζούσαν στη Βόρειο Αμερική… “παραχωρήθηκε” στο όνομα της “ανάπτυξης”!!! Τοτε αντί για χημικά και ματ υπήρχαν οι γουϊντσεστερ το ιππικό, η σφαγή γυναικόπαιδων τη νύχτα, ο σιδηρόδρομος και άλλα…. αναπτυξιακά εργαλεία!!!

Η ΟΜΙΛΙΑ του γέροντα αντιμετωπίστηκε με… ειρωνικά χαμόγελα απο τους “επενδυτές” και τους κυβερνήτες της εποχής! Tου στύλ: “Τι μας λέει ο αγριος γραφικός”… Το ζητούμενο άλλωστε ήταν τα… φράγκα! Δολλάρια, ευρώ, λίρες δεν έχει σημασία. Φράγκα να είναι και να παντελονιάζονται!!!

Ο SEE AT LA κατέληγε στο λόγο του:

«Ο λευκός μεταχειρίζεται τη μητέρα του τη γη και τον αδελφό του τον ουρανό ως πράγματα προς αγορά, προς λεηλασία, προς πώληση, όπως τα πρόβατα η τα φανταχτερά στολίδια. Η λαιμαργία του ρημάζει τη γη και αφήνει πίσω μόνο έρημο. Δεν ξέρω. Οι τρόποι μας είναι διαφορετικοί από τους δικούς σας. Η όψη των μεγάλων σας πόλεων πονάει το μάτι του κόκκινου ανθρώπου. Αλλά ίσως αυτό οφείλεται στο ότι ο κόκκινος άνθρωπος είναι πρωτόγονος και δεν καταλαβαίνει…»

Αφιερωμένο εξαιρετικά…

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ένα αιολικό πάρκο στο Δημοτικό Στάδιο δεν θα έλυνε τα προβλήματα;

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

«Ανάπτυξη για χάρη της ανάπτυξης είναι η φιλοσοφία του καρκινικού κυττάρου»

EDWARD ABBEY – ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Tη… “δουλειά” του αφανισμού των Ινδιάνων που στέκονταν εμπόδιο στην… “ανάπτυξη” στη Βόρειο Αμερική, δεν θα μπορούσαν ν’ αναλάβουν ούτε οι τραπεζίτες, ούτε οι ιδιοκτήτες εταιριών και βιομηχανιών της εποχής…

Είχαν τους “ειδικούς”….
Τότε αντί για χημικά και ματ, υπήρχαν οι γουϊντσεστερ, το ιππικό, η σφαγή γυναικόπαιδων, η εξολόθρευση των πηγών ζωής των γηγενών (βίσoνες κλπ) και πολλά άλλα… “αναπτυξιακά” εργαλεία

Ένας εξ αυτών των “ειδικών” μακελάρηδων που επιτίθεντο ακόμη και τη νύχτα κατασφάζοντας παιδιά και γυναίκες στους καταυλισμούς όσων αντιστέκονταν στη γή τους, ήταν ο φημισμένος στρατηγός Τζώρτζ Αμστρονγκ Κάστερ…

Με το 7ο Σύνταγμα ιππικού εξολόθρευσε κόσμο και κοσμάκη σκορπώντας τον όλεθρο και ανοίγοντας το δρόμο για τους… “επενδυτές!

Ηταν δε τόσο αδίστακτος και αχόρταγος με τη δόξα που δεν δίσταζε μπροστά σε τίποτα. Εκανε πάντα τη δύσκολη “δουλειά”….

Μέχρι που ήλθε η μάχη του “Λίτλ Μπιγκ Χορν” όπου για πρώτη (και τελευταία) φορά αρκετές ινδιάνικες φυλές (με ηγετικές φυσιογνωμίες τον “Καθιστό Ταύρο” και το “Τρελό Αλογο” των Σιού), ενώθηκαν και τον…. ξεπουπούλιασαν…

Το διήμερο 26 και 27 Ιουνίου του 1876 στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Μοντάντα στις ΗΠΑ, από το σύνταγμα του Κάστερ, απέμεινε μόνο ένα… άλογο που κι αυτό είχε ινδιάνικο όνομα (Κομάντσι)…