ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Ήταν να το ζήσουμε κι αυτό! Εχουμε δει τα πάντα στα γήπεδα και ιδίως σε ιδιαίτερα παιχνίδια της Αναγέννησης. Καταστάσεις απείρου κάλλους που γεμίζουν τις σελίδες όχι μόνο ενός βιβλίου, αλλά ολόκληρης… εγκυκλοπαίδιας!!!

Σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, κάτω από όλες τις συνθήκες, σε όλες τις κατηγορίες (πλην μιας που παραμένει ο μεγάλος και άσβεστος καημός!), σε μεγάλα γήπεδα και σίτες, σε απογεύματα και βράδια!!! Τι να πρωτοθυμηθούμε. Από κυνηγητά μέχρι… καταδρομικές αποστολές για να μπουμε στα γήπεδα!

Αυτό όμως που βιώσαμε προχθές είναι μοναδικό! Να βλέπουμε τον κόσμο να παίρνει θέση σε ύψωμα βουνού για να παρακολουθήσει έναν αγώνα! Να διασχίζει ορειβατικό μονοπάτι για να προσεγγίσει το γήπεδο!!!

Όσοι έζησαν την εμπειρία αναμφίβολα θα τους μείνει χαραγμένη ανεξίτηλα. Αλλωστε το γεγονός ότι όλη αυτή η περιπέτεια συνδυάστηκε και μια πολύ μεγάλη νίκη της ομάδας σ’ ένα παιχνίδι – σταθμό, την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή!

Η αναμέτρηση τώρα, αυτή καθ’ αυτή, δηλαδή τα όσα εκτυλίχθηκαν εντός αγωνιστικού χώρου, ήταν όπως την περιμέναμε. Δύσκολη και αμφίρροπη! Η αντίπαλος διέθετε ένα πολύ καλό και σφιχτό σύνολο που ναι μεν μπορεί να υστερούσε σε ποιότητα έναντι της δικής μας ομάδας, αλλά που σ’ ενα ματς με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να κερδίσει!

Δεν θέλει πολύ ένας τελικός να “στραβώσει” για την καλύτερη ομάδα! Μιλάμε για μπάλα. Η οποία περιέχει μέσα… αέρα όπως λέει και ένας εκλεκτός φίλος κι όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι παρακολουθούν χρόνια ποδόσφαιρο!

Οι προϋποθέσεις για να πάει το ματς ανάποδα δημιουργήθηκαν όταν δεν μέτρησε το γκολ του Πολίτη στο 16’ κι όταν δέκα λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου η Καρίτσα προηγήθηκε στο σκορ! Το γρήγορο γκολ της ισοφάρισης (τέσσερα λεπτά αργότερα) από την έξοχη ατομική προσπάθεια του Πολίτη ήταν καθοριστικός παράγοντας για τα όσα ακολούθησαν στο δεύτερο ημίχρονο!

Αλλιώς θα έβγαιναν οι δύο ομάδες από τ’ αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο με προηγούμενη την ομάδα της Πιερίας, αλλιώς βγήκαν με την απάντηση της Αναγέννησης!
Η οποία Αναγέννηση στο πρώτο ημίχρονο δεν κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό της (και σε κάποια διαστήματα είχε θέματα κυρίως απο τις πλαγιοκοπήσεις των γηπεδούχων), αλλά στην επανάληψη από την αρχή μπήκε φορτσάτη, τσαμπουκαλεμένη και αποφασισμένη οχι να διατηρήσει την ισοπαλία που τη βόλευε, αλλά να καταστήσει σαφές ποια είναι η καλύτερη ομάδα και να καθαρίσει το ματς. Και πράγματι τα κατάφερε πριν φθάσουμε στο 65’ με τα γκολ του Αρχοντή και του Χασομέρη!

Το σενάριο του αγώνα θα μπορούσε να είχε γραφτεί εντελώς διαφορετικά αν δεν είχαμε άμεσα την ισοφάριση. Οπως βεβαίως κι αν μετρούσε το 0-1 στο 16’. Ειναι αυτές οι λεπτομέρειες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη ενός αγωνα που μάλιστα έχει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τέλος καλό, όλα όμορφα…!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Αυτό που χαρήκαμε ιδιαίτερα προχθες ήταν η συσπειρωτική διάθεση που επικρατούσε σε όλες τις εκφάνσεις της Αναγέννησης! Ολόκληρος ο οργανισμός ήταν αφοσιωμένος στο στόχο! Ποδοσφαιριστές, τεχνική ηγεσία, διοίκηση και κόσμος! Οταν συμβαίνει αυτό (το δείχνει και η ιστορία) η επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη! Οταν η Αναγέννηση είναι “μια γροθιά” μέσα και έξω από το γήπεδο, τότε μπορεί να καταφέρει και πολύ πιο δύσκολα πράγματα απ’ αυτό που πέτυχε την Κυριακή. Το έχει αποδείξει άλλωστε με αποκορύφωμα το αλησμόνητο μπαράζ της Ριζούπολης όπου έπαιζε όχι μόνο απέναντι σε μια ομάδα, αλλά σε όλο το κατεστημένο του Ελληνικού ποδοσφαίρου! Το μυστικό, λοιπόν, της επιτυχίας είναι αυτό. Η θετική ενέργεια! Κι όχι μόνο για την Αναγέννηση, αλλά για όλες τις ομάδες, για όλες τις συλλογικές προσπάθειες.

Όλο το νόημα…

Το κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε και από την προχθεσινή ιδιαίτερη αναμέτρηση είναι αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι είναι θιασιώτες του ποδοσφαίρου: Ομάδα δίχως κόσμο, δεν έχει νόημα να υφίσταται. Επίσης, ποδοσφαιρικός αγώνας χωρίς την παρουσία των φιλάθλων (ισχύει και για όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις), είναι σαν νερόβραστη σούπα χωρίς μπαχαρικά. Η ατμόσφαιρα πριν έλθουν οι φίλαθλοι της Αναγέννησης στο γήπεδο του Λιτοχώρου ήταν “ψυγείο” και από την στιγμή που εμφανίστηκαν και άρχισαν να εκδηλώνονται στο… ύψωμα όλα έγιναν διαφορετικά. Αναλόγως διαμορφώθηκε και η ψυχική διάθεση των αγωνιζομένων…