Εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας.

Εκατοντάδες μετανάστες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στριμώχνονται γύρω από αυτοσχέδιες εστίες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία την Τρίτη, μπροστά σε φράχτες από συρματοπλέγματα ενώ Πολωνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις εμποδίζουν την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ απειλεί με περισσότερες κυρώσεις τη Λευκορωσία και κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικά πιόνια, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, συμπεριφερόμενος ως «γκάνγκστερ».

Οι πολωνικές αρχές έχουν προετοιμαστεί για περαιτέρω συγκρούσεις αφού ορισμένοι μετανάστες χρησιμοποίησαν κορμούς, μπαστούνια και άλλα εργαλεία τη Δευτέρα για να να σπάσουν έναν φράχτη στα σύνορα, κλιμακώνοντας μια πολύμηνη κρίση στην οποία τουλάχιστον επτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους.

Η Πολωνία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει παράνομους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική να περάσουν τα σύνορα προς την ΕΕ ως εκδίκηση για τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τρίτη πολωνικές αρχές έκλεισαν μια συνοριακή διάβαση με τη Λευκορωσία, σ′ ένα σημείο όπου χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν την προηγούμενη μέρα.

«Λόγω της κατάστασης στα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία, από αύριο, 09/11 από τις 07:00 π.μ., η συνοριακή κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Kuznica θα διακοπεί», ανέφερε η συνοριακή φρουρά της Πολωνίας στο Twitter.

Τη Δευτέρα (8 Νοεμβρίου), πλάνα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν εκατοντάδες μετανάστες να περπατούν προς τα πολωνικά σύνορα κοντά στο χωριό Kuznica και μερικούς μετανάστες να προσπαθούν να παραβιάσουν τον φράχτη των συνόρων χρησιμοποιώντας μπαστούνια και άλλα εργαλεία.

Η συνοριακή φρουρά της Πολωνίας είπε στο Reuters ότι περίπου 800 άνθρωποι είχαν κατασκηνώσει στη λευκορωσική πλευρά του φράχτη, μέρος μιας ομάδας περίπου 4.000 μεταναστών σε πλησία δάση.

Εκπρόσωπος των ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να υπάρχουν έως και 12.000 μετανάστες στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Η Πολωνία δήλωσε ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατιώτες, συνοριοφύλακες και αστυνομικούς, ενώ η γειτονική Λιθουανία δήλωσε ότι ενδέχεται να θέσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα σύνορά της με τη Λευκορωσία.

Handout via Getty Images

Handout . via Reuters

picture alliance via Getty Images

Λουκασένκο: ”Δεν θα ξεκινήσουμε πόλεμο με την Πολωνία”

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε την Τρίτη (9 Νοεμβρίου) σε συνέντευξή του ότι η Λευκορωσία προσπαθεί να μην κλιμακώσει τη μεταναστευτική κρίση κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και κατηγόρησε την πολωνική πλευρά ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τη χώρα του μετακινώντας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις πιο κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

″Το να παίρνεις τα όπλα στην σύχρονη εποχή είναι αυτοκτονία. Πόσο μάλλον εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, πόσο μάλλον με τη Λευκορωσία. Εδώ, σε αυτή τη λωρίδα γης, έγιναν όλοι οι πόλεμοι, όλα ξεκίνησαν από εδώ” δήλωσε ο Λουκασένκο για την κατάσταση στα σύνορα και στην συνέχεια κατηγόρησε την Πολωνία για την κινητοποίηση των στρατιωτικών της δυνάμεων.

”Λοιπόν, πολεμώντας μετανάστες με τανκ σήμερα… Λοιπόν, με συγχωρείτε. Και οι δύο έχουμε στρατιωτικό υπόβαθρο, καταλαβαίνουμε ότι είμαστε σε πόλεμο με αυτούς τους φτωχούς στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και μετακινούμε μονάδες τεθωρακισμένων…Είναι προφανές ότι πρόκειται για κάποιο είδος άσκησης ή εκφοβισμού. Φυσικά, το αντιμετωπίζουμε χωρίς άγχος”.

Αν ο Θεός φυλάξοι, κάνουμε το παραμικρό λάθος, αν κάνουμε ένα λάθος βήμα, τότε θα παρασύρει αμέσως τη Ρωσία σε αυτή τη δίνη και είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη. Δεν είμαι τρελός, καταλαβαίνω πολύ καλά σε τι μπορεί να οδηγήσει αυτό. Λοιπόν, δεν υπάρχει θάρρος εδώ – πάρτε ένα τουφέκι και βαδίστε στα πολωνικά σύνορα, παρεμπιπτόντως, ένα μέρος όπου υπηρετούσα ως συνοριοφύλακας. Όχι, σίγουρα όχι, το καταλαβαίνουμε, ξέρουμε τη θέση μας, δεν θα γονατίσουμε.”

Πηγή: Reuters