Σε συνέλευση κατοίκων, συλλογικοτήτων και σχημάτων καλεί το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας για το Σάββατο το μεσημέρι, καταγγέλοντας ταυτόχρονα αυταρχικές συμπεριφορές της αστυνομίας και κλίμα τρομοκράτησης και αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικτύου τονίζει:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ενάντια στην καταστολή και την τρομοκρατία, ΣΑΒΒΑΤΟ 20/3 12μμ, στην πλατεία Λάππα.

Για συντονισμό δράσεων ενάντια στην κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό.
Τα περιστατικά αστυνομικής καταστολής και εκφοβισμού στην κοινωνία της Καρδίτσας έχουν πάρει αξιόλογες διαστάσεις, που θυμίζουν εποχές πριν τη Μεταπολίτευση. Ήδη από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα οι προσπάθειες να εκφοβίσουν πολίτες και συλλογικότητες που αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες της τοπικής και της κυβερνητικής εξουσίας έχουν φτάσει να είναι τόσες, ώστε να μιλάμε ξεκάθαρα πλέον για στοχοποίηση και επιχείρηση τρομοκράτησης. Συγκεκριμένα:

• Τον Αύγουστο του 2019 (στις 5 και 22 του μήνα) μεγάλη μερίδα πολιτών βρίσκεται στο Δημαρχείο αντιμέτωπη με ΜΑΤ, πράγμα πρωτόγνωρο για την πόλη, την ώρα που διαμαρτύρεται για την εκχώρηση δασικών εκτάσεων των Αγράφων σε ιδιωτικές εταιρείες προς κατασκευή αιολικών εγκαταστάσεων. Η πόρτα του Δημαρχείου παραμένει κλειδωμένη και οι πολίτες δέχονται επίθεση με χημικά και ξύλο, στην προσπάθειά τους να συμμετέχουν δικαιωματικά στη δημόσια διαβούλευση. Τέσσερις από αυτούς, λίγους μήνες αργότερα, παραλαμβάνουν κλήσεις και προσεχώς, στις 30 Μαρτίου 2021, δικάζονται με κατασκευασμένο κατηγορητήριο που αφορά «τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων από κοινού, την απόπειρα διατάραξης της λειτουργίας υπηρεσίας από κοινού, τη βία κατά υπαλλήλων από κοινού και τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού», με μάρτυρες κατηγορίας τον τότε Δήμαρχο Φ. Αλεξάκο και τρεις αστυνομικούς.

• Στις 7 Απριλίου 2020, πραγματοποιείται διαμαρτυρία των υγειονομικών στο Νοσοκομείο Καρδίτσας ενάντια στην κρατική διαχείριση της πανδημίας. Προς συμπαράσταση συμμετέχουν μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης και του Συνδέσμου φιλάθλων της Αναγέννησης ULTRAS GATE 3, κάποιοι από τους οποίους προσέρχονται και για εθελοντική αιμοδοσία. Στο τέλος της διαμαρτυρίας, αστυνομικοί πλησιάζουν εννέα άτομα και τους επιβάλλουν πρόστιμα, παρόλο που τηρούσαν τους υγειονομικούς κανόνες.

• Στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, λίγες μέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα στον νομό μας, κατά την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Καρδίτσα, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, απαγορεύουν την προσέγγιση μικρής ομάδας πολιτών στον χώρο έξω από το Δημαρχείο και τους προπηλακίζουν απειλώντας ταυτόχρονα κάποιους από αυτούς στοχευμένα με προσαγωγές.

• Στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2020, καλούνται σε απολογία στο αστυνομικό τμήμα δύο συνδικαλιστές ιατροί και τρία μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης, για κάλεσμα συμμετοχής στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου μέσω δημοσιευμένου κειμένου οι πρώτοι και μέσω Facebook οι δεύτεροι!

• Στις 14 Νοεμβρίου 2020, στην πλατεία Λάππα δυο αστυνομικοί προπηλακίζουν και ακινητοποιούν νεαρή κοπέλα με πρωτοφανή βία, με τη δικαιολογία ότι δεν τηρεί τα υγειονομικά μέτρα, ζητώντας παράλληλα ενισχύσεις, ενώ στο τέλος την μεταφέρουν και στο αστυνομικό τμήμα. Μέχρι σήμερα, αντί να απολογηθούν, της έχουν ασκήσει και δίωξη!

• Στις 17 Νοεμβρίου 2020, στο πλαίσιο της αντισυνταγματικής απαγόρευσης για συμμετοχή στην επέτειο του Πολυτεχνείου, το κέντρο της πόλης είναι κατάμεστο από αστυνομικούς. Πριν και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, που έγινε στην Πλατεία Δικαστηρίων, επιβάλλονται πρόστιμα, παρόλο που τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες.

• Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, στην Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας, αστυνομικοί της Ασφάλειας εμποδίζουν διαμαρτυρία κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας, απειλώντας με πρόστιμα, προσαγωγές και αυτόφωρα κόσμο της συγκέντρωσης, τη στιγμή που η πλατεία είναι κατάμεστη από διερχόμενο κόσμο.

• Στις 18 Φεβρουαρίου 2021, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας έχει προγραμματιστεί συνέλευση αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα. Λίγο νωρίτερα, περιπολικά και αυτοκίνητα της Ασφάλειας περικυκλώνουν τον χώρο και προσάγουν επιλεκτικά οκτώ άτομα που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή. Στο αστυνομικό τμήμα, αφού τους κράτησαν ώρες προσπαθώντας να τους εκφοβίσουν και ζητώντας τους μέχρι και αποτυπώματα, τους επιβάλλουν άδικα πρόστιμα, καθώς δεν υπήρχε παράβαση των υγειονομικών κανόνων.
• Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, μία μόλις ημέρα μετά, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας γίνεται συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τη βοήθεια σε πλημμυροπαθείς και οικονομικά ασθενείς, όπως κάθε Παρασκευή. Κοπέλα από τους προσαχθέντες της προηγούμενης μέρας, που συμμετέχει στη συλλογή, επιστρέφοντας στο σπίτι της, ακινητοποιείται από αυτοκίνητα της ασφάλειας και της επιβάλλεται ακόμη ένα εκδικητικό πρόστιμο, παρότι διέθετε τα αντίστοιχα έντυπα μετακίνησης.

• Την 1η Μαρτίου 2021, κατά την προγραμματισμένη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα, αστυνομικοί εκκενώνουν την Πλατεία Πλαστήρα, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση να μεταφερθεί στην Κεντρική Πλατεία. Εκεί, λίγο αργότερα, εμφανίζονται αστυνομικοί υπό την απειλή προσαγωγών και αυτοφώρου, με το πρόσχημα της διατάραξης κοινής ησυχίας στις 14.00 (!), προσπαθώντας να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Μάλιστα, μετά την αποχώρηση των συγκεντρωμένων, αστυνομικοί της Ασφάλειας παρακολουθούν στοχευμένα κόσμο από τη συγκέντρωση, τους οποίους υποβάλλουν σε έλεγχο, ενώ προσάγονται αναίτια δύο άτομα στο τμήμα και επιβάλλεται ακόμη ένα εκδικητικό πρόστιμο, παρά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

• Στις 5 Μαρτίου 2021, δύο αστυνομικοί της Ασφάλειας προσάγουν μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνα έξω από το σπίτι του με εντολή του διοικητή. Στο τμήμα ο ίδιος ο διοικητής της Ασφάλειας προσπαθεί να του καταλογίσει ανυπόστατες κατηγορίες επικαλούμενος αδιευκρίνιστες πηγές, προσβάλλοντας τόσο την ιδεολογία όσο και την προσωπικότητα του προσαχθέντα.

• Στις 10 και 11 Μαρτίου 2021, αστυνομικοί της Ασφάλειας πραγματοποιούν εξακρίβωση στοιχείων σε άτομα που προετοιμάζουν πανό για την προγραμματισμένη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, ενώ την επόμενη μέρα, με αφορμή τους παραπάνω ελέγχους, τηλεφωνούν «για συστάσεις» στο οικογενειακό περιβάλλον ενός ατόμου!

Σε όλο αυτό το διάστημα στις εκάστοτε κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη μας, η αστυνομία ήταν άλλοτε εμφανώς κι άλλοτε διακριτικά παρούσα, καταγράφοντας πολλές φορές σε βίντεο τις κινήσεις των συμμετεχόντων. Αντίθετα, σε πολλές παρεμβάσεις της απαίτησε να σταματήσουν οι καταγραφές εκ μέρους των πολιτών, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που απείλησε με κατάσχεση τηλεφωνικών συσκευών.

Όλες αυτές οι δράσεις καταστολής συνδέονται άμεσα με τη γενικότερη κατεύθυνση του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από καιρό έχουν στοχεύσει στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, με σκοπό να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν όλες τις καταστροφικές πολιτικές τους ανενόχλητοι. Ειδικά στον καιρό της πανδημίας και με το πρόσχημα αυτής, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο τόσο στην πρωτεύουσα (βλ. Σύνταγμα, Ν. Σμύρνη κ.λπ.) όσο και στη συμπρωτεύουσα (βλ. ΑΠΘ). Η κρατική βία έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Γι’ αυτό και χιλιάδες κόσμου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον δρόμο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, ενώ τα ΜΜΕ αποσιωπούν προκλητικά όσα γεγονότα δεν συμφέρουν την κυβερνητική εξουσία.

Καταγγέλλουμε, λοιπόν, τις αστυνομικές ενέργειες:
Την προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης όλων των ανθρώπων που τολμούν να αντιστέκονται σε οποιαδήποτε αυθαιρεσία, είτε τοπική είτε κυβερνητική.
Τα εκδικητικά πρόστιμα και τις αναίτιες προσαγωγές.
Τη στοχοποίηση ατόμων με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα.
Τη ρουφιανολογία και την προσβολή της προσωπικότητας.
Την κατάχρηση εξουσίας.

Ως Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας, καθώς δεν πτοούμαστε από τις παραπάνω πρακτικές. Είναι χρέος μας να αποκαλύπτουμε την ασυδοσία της εκάστοτε εξουσίας και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που αυτή προσπαθεί να καταπατήσει. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι αναγκαίο να πληθύνουμε και να ενώσουμε τις φωνές μας.

Καλούμε άτομα και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην πόλη και τον νομό μας να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Η κρατική καταστολή μάς αφορά όλους και η απάντηση που πρόκειται να πάρει, οφείλει να έχει μαζικό χαρακτήρα. Καλούμε, λοιπόν, σε ανοιχτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Λάππα το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 12 το μεσημέρι, με στόχο να συντονίσουμε τις αντικατασταλτικές μας δράσεις. Στη συνέλευση θα τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ!
Η ΒΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία