Σκηνικό «πολέμου», επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, ιδιαίτερα της Αττικής καθώς τα κρούσματα κοροναϊού που διακομίζονται και χρήζουν διασωλήνωσης είναι περισσότερα απ’ όσα μπορεί να σηκώσει το ΕΣΥ στην παρούσα φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη η κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν υγειονομικές αρχές και κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Οι εφημερίες είναι πλέον εφιαλτικές και η ανησυχία έχει χτυπήσει κόκκινο μετά την έκρηξη του αριθμού των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 605. 

Η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει απόλυτους αριθμούς, δεκάδες ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες περί επιλογής ασθενών.

Αυτή τη στιγμή στο λεκανοπέδιο υπάρχουν συνολικά 2.251 νοσηλευτικές κλίνες στο ΕΣΥ και νοσηλεύονται σ’ αυτές, 1.995 ασθενείς με κοροναϊό. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς από άλλες νόσους.

Την ίδια ώρα, και παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, τα γεμάτα νοσοκομεία και τις υπερπλήρεις Εντατικές στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε αίφνης από την κυβέρνηση η τροποποίηση ορισμένων εκ των υφιστάμενων μέτρων ώστε να εκτονωθεί η πολύμηνη κόπωση των πολιτών. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν εμπεριστατωμένη άποψη χωρίς τα σημερινά και αυριανά στοιχεία.

Έτσι η συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εισηγηθεί ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, αντί για σήμερα Τετάρτη, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για την πανδημία. Μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη άρσης των περιορισμών.

Ο οδικός χάρτης

Το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα, σύμφωνα με τα σενάρια θα γίνουν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη που χρονικά τοποθετείται τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα ανοίξουν με αυστηρούς κανόνες κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Η δεύτερη φάση αφορά στο λιανεμπόριο. Στόχος είναι να ανοίξει με click away στις 29 Μαρτίου.

Οι μετακινήσεις στα καταστήματα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα γίνονται με αποστολή στο 13032 οπού οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα ημερησίως και θα υπάρχει χρονικός περιορισμός 3 ωρών.

Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδοθεί, το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει με διευρυμένο ωράριο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και δεν αποκλείεται να προστεθούν περισσότερες Κυριακές που θα παραμένουν ανοιχτά.

«Βαλβίδες αποσυμπίεσης»

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αναζητούνται «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και πιο έξυπνοι τρόποι – όπως είπε – ώστε να υπάρξει ένα ορίζοντας για σταδιακή επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων.

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ εξαιτίας της αύξησης των διασωληνωμένων και όπως τόνισε, περιμένουμε να δούμε αν η αύξηση της θετικότητας που υπήρξε χθες (σ.σ έφτασε το 12%) ήταν κάτι το συγκυριακό ή είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας προβληματίσει σε βάθος χρόνου.

«Υπάρχει κόπωση στην κοινωνία. Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα, θα είχαμε περισσότερα κρούσματα, περισσότερους διασωληνωμένους και θανάτους» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η ίδια επισήμανε πως «ό,τι γίνει θα γίνει με μεγάλη προσοχή. Η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή για να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα» είπε προαναγγέλλοντας περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα κάνει ανακοινώσεις για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και μέσω του ιδιωτικού τομέα» επεσήμανε η κ. Πελώνη.

«Υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα»

Σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Χαράλαμπο Γώγο, σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει  για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ελπίζουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, κυρίως ο αριθμός των κρουσμάτων, ανέφερε στον Σκάι, ο κ. Γώγος. Ερωτηθείς για κάποιου είδους άνοιγμα διευκρίνισε πάντως ότι «δεν είναι τίποτα βέβαιο είναι ζητούμενο, όλα αποφασίζονται πάντα κάτω από ένα πρίσμα επιδημιολογικών δεδομένων». «Είναι πάντως μια ανάγκη της οικονομίας και της κοινωνίας» τόνισε.

«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση. Το να ανοίξουν τα κομμωτήρια δεν είναι τίποτα σπουδαίο, και δεν έχει προσθέσει και τίποτα σε επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης. Τα υπόλοιπα πρέπει να έρθουν, θα έρθουν, σιγά – σιγά τέλη του μήνα, αρχές Απρίλη».

Όπως επισήμανε ο κ. Γώγος «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών και σε λίγο θα έρθει το καλοκαίρι, δε θέλουμε να συμβεί, δεν πρέπει και δε θα συμβεί. Κι ο κόσμος θα πρέπει να μάθει να πηγαίνει στο μαγαζί σύμφωνα με τις οδηγίες. Εφόσον δοθούν κάποια ανοίγματα θα πάει ο γονιός το παιδί του στο σχολείο, θα πάει να ψωνίσει, αλλά θα πρέπει να το κάνει συντεταγμένα».  «Το λιανεμπόριο όπως λειτούργησε (click away, click inside) δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα, όμως επιβαρύνει η κινητικότητα» σχολίασε ο γιατρός, δίνοντας έμφαση στον έλεγχο των μέτρων.

«Αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς»

Από την άλλη πλευρά, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε «αυτοκτονία το άνοιγμα της αγοράς».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κοροναϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν. Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε. Δεν ξέρει ο κόσμος τι γίνεται στα νοσοκομεία. Αν είχε γίνει καθολικό lockdown δε θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα. Τα ημίμετρα επιτείνουν το πρόβλημα. Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», είπε.

«Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, πχ τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Με το lockdown και τα εμβόλια, βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Αν γίνει αυτό λίγες βδομάδες ακόμα, μετά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη. Το Πάσχα πρέπει να γίνει άνοιγμα με το σταγονόμετρο, γιατί ακόμα θα υπάρχουν πολλά κρούσματα. Ο στόχος είναι το καλοκαίρι», είπε.

Άνοιγμα σχολείων από τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, μετά το λιανεμπόριο αναμένεται να ακολουθήσει το άνοιγμα των σχολείων -τα οποία θα είναι κλειστά για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουν από τις 5 Απριλίου.

Μιλώντας για το πλάνο της κυβέρνησης ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος (ΑΝΤ1), είπε ότι στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών είναι όλες οι δραστηριότητες και εξετάζεται το πότε θα ανοίξουν, όχι μόνο τα σχολεία αλλά και τα υπόλοιπα, όπως λιανεμπόριο και εστίαση.

Σημείωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά με την λογική να ανοίξουν τα δημοτικά μαζί με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Τόνισε ωστόσο, ότι μέχρι τις 29 Μαρτίου τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ωστόσο στις 26 Μαρτίου η Επιτροπή θα κρίνει τα δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της.

Επισήμανε ότι στόχος είναι να ανοίξουν όλα τα σχολεία, εκτός από τα πανεπιστήμια. Όπως είπε τα πανεπιστήμια παραμένουν με τηλεκπαίδευση μέχρι αρχές Ιουνίου και σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουν οι πρακτικές ασκήσεις.

Ενδεχομένως ωστόσο στις 5 Απριλίου, να δοθεί προτεραιότητα σε Γυμνάσια και Λύκεια που έχουν κάνει επτά μήνες τηλεκπαίδευση από πέρυσι το Μάρτιο και να  ακολουθήσουν τα Δημοτικά στις 12 Απριλίου, καθώς τα σχολεία για τους μικρούς μαθητές λειτούργησαν περισσότερο δια ζώσης  σε σχέση με γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο «υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα, τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε. Αποσαφήνισε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.

Τι άλλο εξετάζεται

Εκτός από τα σενάρια για το άνοιγμα των κομμωτηρίων, του λιανεμπορίου και των σχολείων, στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της «χαλάρωσης» της απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Μέχρι τώρα για το Σάββατο και την Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις εννέα το βράδυ. Όπως, δηλαδή, ισχύει τις καθημερινές.

Σε ότι αφορά τον κωδικό 6, εξετάζεται η άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν πρόσφατα για σωματική άθληση, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο.

Δυσοίωνες προβλέψεις για πάνω από 3.000 κρούσματα και ρεκόρ νεκρών και διασωληνωμένων

Παρόλα αυτά, το επιδημιολογικό φορτίο, παραμένει βαρύ, και οι ΜΕΘ υπερπλήρεις, ενώ οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες:

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παυλάκη (MEGA): «Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διασωληνωμένοι θα περάσουν το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα. Οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουμε τους 100 θανάτους ημερησίως. Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι αν βρεθεί σε κλειστό χώρο με άλλους ανθρώπους, θα μολυνθούν όλοι με τον ιό που κυκλοφορεί τώρα. Το βρετανικό στέλεχος έχει πάρει την Κρήτη φαλάγγι. Γύρω στο 70-80% των κρουσμάτων στο Ισραήλ φέρουν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού», προέβλεψε για τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, προειδοποιεί για την πιθανότητα ακόμη και 3.000 κρουσμάτων ημερησίως.

«Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Αττική συνεχίζει να έχει υψηλό ιικό φορτίο στα λύματα, χωρίς κανένα σημάδι ύφεσης» είπε στον ΑΝΤ1. Έκανε λόγο για «μικρή αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα» η οποία εντάσσεται στα «όρια, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα συγχρωτισμού όπως, ίσως, της Τσικνοπέμπτης». Εκτίμησε ότι «η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα». «Αυτό που φαίνεται είναι ότι είμαστε στη χειρότερη φάση και τα δεδομένα ενισχύουν την παράταση κάποιων μέτρων».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη είναι πιθανό να ξεπεράσουμε και τα 3.000 κρούσματα ημερησίως. «Το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι επιβαρυμένο» είπε.
«Δεν είμαι ειδικός των μέτρων, μόνο λογικά μπορώ να προσεγγίσω» απάντησε ερωτώμενος για το εάν θα πάμε σε παράταση ή άρση των μέτρων.

«Υπάρχουν κίνδυνοι επέκτασης, από τη στιγμή που ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς» κατέληξε.

Πηγή : in.gr